Camilla Läckberg är orolig för att ha drabbats av zikaviruset. Foto: Henrik JanssonCamilla Läckberg är orolig för att ha drabbats av zikaviruset. Foto: Henrik Jansson
Camilla Läckberg är orolig för att ha drabbats av zikaviruset. Foto: Henrik Jansson
Camilla Läckberg.Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg är orolig för zikaviruset

Publicerad

Deckardrottningen Camilla Läckberg är orolig över att hon kan ha drabbats av det fruktade Zikaviruset.

Hon var i Brasilien i oktober när hon var gravid – vilket gör henne extra utsatt.

"Är det en reell risk att kunna bli smittad?", skriver deckardrottningen till sina följare på Instagram.

Det fruktade Zikavirsuet har spridig sig snabbare än befarat i bland annat Central- och Sydamerika. Tidigare i veckan gick världshälsoorganisationen WHO ut med att viruset innebär internationellt nödlägen.

– Det här är en exceptionell situation, sa statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhäsomyndigheten till Expressen då.

Det myggburna Zikaviruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador som gör att barn föds med små huvuden och utvecklingsstörningar.

 

LÄS MER: Läckberg rasar efter anklagelsen

Läckberg: "Hittar ingen vettig info"

Värst drabbat är bland annat Central- och Sydamerika där larmrapporterna har ökat samtidigt som flera människor insjuknat.

Nu är deckardrottningen Camilla Läckberg oroligt för att hon kan ha smittats – under tiden hon var i Brasilien när hon gjorde ett resereportage för TV4:s "När och fjärran".

På Instagram har hon lagt upp en bild från en artikel – samtidigt som hon vädjar till sina följare om de vet hur stor risken är för att bli smittad.

"Försöker verkligen inte att börja oroa mig o noja och börja tokgoogla. Men var ju i Brasilien i oktober med När och Fjärran som gravid, och hittar liksom ingen vettig info om hur vanligt förekommande det är och hur stor risken är att kunna ha blivit smittad? Är det en av alla mediehysterierna som kommer med jämna mellan rum - och risken är mikriskopisk? Eller är det en reell risk att kunna ha blivit smittad?", skriver Läckberg.

 

 

 

 

Hon berättar också att hon har gått till sin barnmorska för råd:

"Den info de har fått är bara att om man inte fått symptom (Vilket man inte behöver även om man har det tydligen), så är det ingen idé att testa. Nån som fått något annat besked som har varit i riskområde? Så jäkla TYPISKT att nu behöver oroa sig för nåt virus från Brasilien ovanpå alla nojor man ändå har som gravid", skriver hon.

 

LÄS MER: Läckberg gravid – ska få barn med Simon

Vanligaste symptomen

De vanligaste symptomen på att man smittats av Zikaviruset är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag. Har man nyligen kommit hem från något av de områden där viruset och känner igen sig i symptomen bör man enligt Anders Tegnell ta kontakt med sjukvården.

– Då får man ta prover och ta diskussionen på en individuell nivå, sa Tegnell till Expressen förra veckan.

I nuläget finns det inget vaccin mot viruset. Det enda sättet att undvika viruset är att se till att man inte blir biten av den typ av mygg som sprider Zikaviruset. Det finns dock ingen risk för smitta i Sverige då myggorna inte finns här.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag