Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camilla Kvartoft om sin livsförändring – för hälsan

Allvaret i samhället är stort just nu, men från Kvartofts lite mer privata coronahorisont börjar det faktiskt ljusna.
Camilla Kvartoft har följt snacket efter utfrågningen av Anders Tegnell i ”Agenda”.
Foto: ERIK SIMANDER
Camilla Kvartoft har fått många reaktioner efter Tegnell-intervjun i SVT.
Foto: SVT
Camilla Kvartoft och Leif GW Persson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Camilla Kvartoft i ”Agenda”.
Foto: SVT

Ingen kan ha missat Camilla Kvartofts starka pondus i SVT:s coronautfrågning i söndags.

Allvaret i samhället är stort just nu, men från Kvartofts lite mer privata coronahorisont börjar det faktiskt ljusna. Hon drömmer om att ta döttrarna till Rom när allt är över, och pandemin har dessutom gett programledaren den där extra kicken för att komma i form:

– Både för att man tänker på hälsan, så att man är rustad om man skulle bli sjuk, och för att man ju haft tid att träna mer, säger hon.

Det har gått några dagar sen coronaspecialen i SVT:s ”Agenda”. Camilla Kvartoft, 52, har fått pusta ut, och även hunnit läsa reaktionerna i ”valda skurar”. Det mesta i sociala medier har varit översvallande positivt: ”En befrielse”, skriver någon om utfrågningen, medan andra vill tacka Kvartoft och kollegan Nike Nylander för deras insats, och beskriver dem som skarpa och kunniga. Men det finns också tittare som är kritiska, och har reagerat på vad de beskriver som ett alltför aggressivt tonläge.

– Det har man ju förstått att den här frågan skapar mycket engagemang. Det är ett jätteallvarligt läge. Vi är mitt uppe i en pandemi. Det är massor med människor som har dött, har sorg och är oroliga. Samtidigt är det många som drabbas av de restriktioner som finns: Deras företag går dåligt, folk blir arbetslösa. Människor sliter hårt i vården. Jag tror att många i hela världen är väldigt trötta vid det här laget, och det är inte konstigt att den här frågan väcker starka känslor, säger Kvartoft och fortsätter:

– Sen är det tråkigt om en del reagerar på en ton som de tycker är för ifrågasättande. Men jag vill påstå att det är vårt uppdrag – att vara påstridiga om vi inte får svar, och försöka tydliggöra var ansvaret ligger.

Jag blev fascinerad av att se Anders Tegnell pressad och rentav lite nervös. Han har ju annars utmärkt sig genom sitt självklara sätt i internationell tv, och har otippat bidragit till en revival för begreppet ”storkukslugn”…

– Jag upplevde inte riktigt det i studion. Men det är klart att det är tufft att ställas in för två journalister som är utfrågare. All kredd till honom som gör det! Han har ju varit otroligt tillgänglig under hela den här pandemin, och försökt förklara varje steg.

– Sen är det klart att det är tufft att stå i direktsänd tv och besvara massa frågor under en längre tid än det brukar vara.

Kände du själv av nerverna inför eller under sändningen?

– Jag kände pressen på mig att göra ett bra jobb, för det var så uppenbart att det här är en viktig fråga för så många. Vi förklarade också vid starten av programmet att syftet var att gå igenom strategin och låta de ansvariga få svara på den kritik som har funnits. Så att lyckas lyssna, ställa följdfrågor, hålla kvar, inte tillåta att den man intervjuar glider undan frågan. Det är ju viktiga uppgifter, tycker jag, för en programledare i direktsändning, och det behöver man ladda lite för.

Camilla Kvartoft frågade ut Anders Tegnell i ”Agenda”.
Foto: ERIK SIMANDER

En del tittare kommenterade också att du har blivit så smal, och det har du ju. Hur kommer det sig?

– Ha ha! Det är en lång process.

– Jag har alltid tränat mycket, men också varit förtjust i sötsaker. Det var för ett och halvt år sen som jag och en kompis bestämde oss för att rensa bort bullar, kakor, glass och chips och sånt. Sen har det blivit extra mycket under pandemin – både för att man tänker på hälsan, så att man är rustad om man skulle bli sjuk, och för att man ju haft tid att träna mer. Det känns bra.

Hur har du gjort?

– Jag har rensat bort socker och vitt bröd, och ätit mer fisk och vegetariskt. Sen så springer jag, och har en runda på 5-6 kilometer som jag försöker göra två gånger i veckan i alla fall. Och så styrketränar jag och rider. Det har också varit en sporre att hålla jämn takt med döttrarna som också rider. Så det har varit mycket core och magmuskler också.

Jag tror att pandemin nog har haft motsatt effekt på de flesta andras viktkurva. Hur mycket har du gått ner?

– Hm. Vi började i augusti 2019, och då har jag gått ned cirka tio kilo.

https://www.instagram.com/p/CKJyJKqJkFd/?utm_source=ig_web_copy_link

Du missade ju den historiska Palmesändningen i ”Veckans brott” eftersom du var sjukskriven efter en operation. Hur mår du nu?

– Det var i våras, och jag har mått bra länge.

Nyss erkände du att du tagit ett och annat Teams-möte i morgonrock. Hur funkar det att jobba hemma?

– Vi sitter här i olika rum. Min man har jobbat hemma under hela pandemin, min dotter som går på gymnasiet sitter hemma och pluggar, och jag sitter i ett annat rum. Det är bara yngsta dottern som är i skolan.

– Men det är egentligen den enda fördelen i pandemin att man har fått dra ned på tempot lite, och umgås mer med sina tonårsdöttrar som annars inte skulle ha varit så intresserade av att hänga med föräldrarna.

Camilla Kvartoft och Anders Mårtén har snart varit tillsammans i 30 år.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES

Är det ett plus eller minus för relationen att tillbringa så mycket tid ihop?

– Det har varit plus för oss. För att vi har hunnit umgås, och vår hund har haft ett riktigt bra år som inte har blivit lämnad ensam.

Du och din man har snart varit ihop i trettio år. Hur har ni fått det att hålla?

– Vi har naturligtvis vårt gemensamma projekt med familjen och barnen, men sen tror jag också att vi har gett varandra frihet, och fått odla våra egna intressen. Också att man drar och puttar tillsammans. När jag har haft tuffa utmaningar på jobbet, så har han funnits där och stöttat upp, och när han har startat företag, så har jag täckt upp här hemma. Båda har fått utlopp för sina ambitioner, och hemmabasen har funkat och varit tryggheten.

Camilla Kvartoft har varit sjukskriven efter en operation.
Foto: ERIK SIMANDER

Din pappa gick bort för drygt ett år sen. Hur har det präglat dig?

– Ja, det var i slutet av 2019.

– Det gick ganska fort. Han blev sjuk på våren, och dog på hösten, och hade varit frisk innan. Det var väldigt sorgligt och lite chockerande även om han var gammal. Jag tänker på honom i stort sett varje dag. Ser honom framför mig när vi åker till mamma, och sitter i trädgården. Han är väldigt närvarande och det känns fortfarande overkligt.

Din äldsta dotter har även fyllt 18 under året. Känns det vemodigt att barnen nästan är vuxna?

– Det var nog mycket den känslan inför att fylla 50, men det här är en väldigt rolig period, och man minns själv hur det var på gymnasiet när nya dörrar öppnades. Det är inspirerande att leva vid sidan av tonåringar som utvecklas. Jag slås varje dag av hur kloka de är och vad mycket de kan. Vi har otroligt intressanta resonemang.

Känner du av ett generationsskifte? Att du själv blir föst mot den äldre generationen?

– Det jobbar jag emot. Ha, ha!

– Det är kanske därför jag går ner i vikt, tränar, rider mer än tidigare, ska ut och segla på sommaren, och sätter mig i sån här Laser-segelbåt, trots att jag tycker det är läskigt. Jag vill inte bli en mamma som sitter kvar på stranden.

Det här är Camilla Kvartoft

Camilla Kvartoft

Ålder: 52.

Bor: Hus i Hägersten i Stockholm.

Kommer från: Stockholmsförorten Sätra.

Familj: Maken Anders, två tonårsdöttrar, samt hund.

Karriär: Studentradion. Sveriges Radio i 17 år (Radio Stockholm, Radio Västmanland, P3, P4, var med och startade ”P1-morgon”). På SVT sedan 2010 med ”Aktuellt”, ”Agenda”, ”Veckans brott” och partiledardebatter. 

Var som ung sugen på skådespeleri, och hade under tidigt nittiotal en liten roll i Ronny och Ragge-serien ”Byhåla”.

Aktuell: Ledde tillsammans med Nike Nylander SVT:s direktsända coronautfrågning i söndags. Drar snar i gång med en ny säsong av ”Veckans brott”

Därför höll Amadeus musiken hemlig för mamma Carola:

Därför höll Amadeus musiken hemlig för Carola

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.