Camilla Kvartoft om Leif GW Persson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens reporter Pascal Engman möter SVT:s programledare Camilla Kvartoft.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON
Camilla Kvartoft är bland annat programledare för "Veckans brott" och "Agenda".
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON
Camilla Kvartoft.
Foto: Emil Nordin
SVT-profilen jobbar tillsammans med Leif GW Persson.
Foto: Ylwa Yngvesson

Camilla Kvartoft är programledare för "Veckans brott" och "Agenda".

För Expressen berättar SVT-profilen om att dricka med Leif GW Persson, vem som är Sveriges svåraste politiker att intervjua, hur hon träffade sin man Anders och varför hon vill skälla ut vissa politiker. 

– Ja, jag blir förbannad, säger hon. 

Exakt hur trött är du på att svara på frågor om Leif GW Persson?

– Hahaha. Jag är inte trött på det. Det är roligt. Och under hela Almedalsveckan är det bara fyra personer som frågat “var har du Leif då?”. Jag tror inte att han hade uppskattat trängseln och spektaklet.

Har ni varit fulla tillsammans någon gång?

– Inte fulla men lite salongsberusade.

Hur stökigt kan de bli?

– Inte stökigt bara trevligt. Vi har varit på ett antal middagar. Leif har alltid roliga saker att berätta.

Varför fascinerar den sortens män oss? 

– Hans charm är att han är sig själv. Och är okonstlad. Han har humor och självdistans. Han kan låta självsäker, är tydlig med det han tycker, men han kan också se sig själv utifrån. Har man inte humor blir det inte lika charmigt


Camilla Kvartoft jobbar tillsammans med Leif GW Persson i SVT:s "Veckans brott".
Foto: Ylwa Yngvesson

Är det lättare för en man att vara sig själv i offentligheten?

– Jag tror att det handlar mer om ålder. Men tyvärr tror jag att en del fortfarande blir mer provocerade när kvinnor säger som dom tycker och inte är till lags.

Försöker makthavare och politiker ställa sig in hos dig?

– Hur menar du med “ställa sig in”?

Jag insinuerar inte att de stuckit åt dig ett kuvert, men smörar de?

– Jag träffar dem nästan bara i studion. Man byter några ord innan och kanske efteråt. Jag tycker inte att de försöker ställa sig in för mycket.


Det här är Camilla Kvartoft

Namn: Camilla Maria Cecilia Kvartoft

Ålder: 48

Bor: I Hägersten.

Familj: Maken Anders. Två döttrar.

Yrke: Journalist. Programledare för "Agenda" och "Veckans brott".


Är det någon som varit förbannad på dig efteråt?

– Carl Bildt. Han skällde på mig direkt efter en intervju i Agenda för ett par år sedan då han tyckte jag fokuserade på fel frågor. Klart man tar åt sig när någon blir upprörd och arg. Ibland blir gäster upprörda då man tar upp nya  frågeställningar de inte var beredda på. I “Agenda” tycker vi att man får räkna med det. Visst, de är inbjudna på en viss frågeställning. Men är det något aktuellt som hänt så kommer vi fråga om det


"Han skällde på mig direkt efter en intervju i Agenda för ett par år sedan då han tyckte jag fokuserade på fel frågor."

Vem är den svåraste svenska politikern att intervjua?

– Stefan Löfven. Han är väldigt ordrik, vilket gör att hans svar blir rätt långa och ibland blir det lite otydligt. I direktsändning har man begränsad tid och många frågor man vill ha svar på. Då är det svårt.

Blir du förbannad när politiker inte svarar på din fråga utan bara upprepar samma svar?

– Ja, jag blir förbannad. Jag tänker att det här inte gynnar någon. Tittarna ser igenom det väldigt fort. Som politiker måste man visa respekt för sina väljare. Kan man inte, eller vill man inte, svara på en fråga så får man säga det i stället för att prata om annat. Ibland blir det absurt när man ställer en fråga och får ett svar som handlar om något helt annat.Camilla Kvartoft har under den senaste veckan varit en av SVT:s programledare under Almedalsveckan på Gotland.
Foto: Göran Johansson

När du haft en politiker i studion som stått och papegoj-svarat, går du fram till hen efter sändningen då och säger något?

– Oftast försvinner de i väg. Men annars är jag rätt tydlig och säger “det här blev ju inte speciellt tydligt". Men jag har inte skällt ut någon politiker, även om jag några gånger velat skälla ut dem.


"Då blev det lite panik och grafikern fick förstora siffrorna så att jag kunde se dem."

Vad är det jobbigaste som hänt under en direktsändning?

– En sak som var jobbig var när min öronsnäcka inte fungerade under min första partiledardebatt. Man får så mycket kommandon i örat. De tar ju tid för att den ska fördelas rättvist. Det är en livlina. Jag fick smyga ut i kulisserna. Och när jag sände EU-valvakan så insåg jag under repetitionen bara några timmar före sändning att jag inte såg siffrorna i den tv-skärm där resultaten kommer. Jag har rätt dålig syn på långt håll. Då blev det lite panik och grafikern fick förstora siffrorna så att jag kunde se dem.Camilla Kvartoft syns också ofta som progamledare för SVT:s "Agenda".
Foto: Cornelia Nordström

Ge mig fler bakom kulisserna-händelser!

– En väldigt speciell sändning i Veckans brott var när Sture Bergwall fick permis från Säter och i största hemlighet kom till vår studio. Där fanns också Göran Lambertz, Leif GW Persson, Beatrice Ask, Dan Josefsson, och pappan till pojken som försvann i Sundsvall. Det var en mycket laddad stämning i studion då.

Det är ett spännande “gäng”. Stod de och småsnackade innan och drack kaffe?

– Vi såg till att de fick sitta enskilt så att de inte skulle känna sig besvärade av varandra. Hela Quick-historien var så infekterad.

Stelt?

– Det kan man säga att det var…

Du är gift. Hur träffades du och din man Anders? 

– Vi träffades när jag var 24. Jag pluggade på universitetet, han på KTH. Han var dj och jag jobbade på studentradion.

Var det kärlek vid första ögonkastet?

– Ja, det kan man nog säga. Man kan nog också säga att han kom och raggade upp mig på Squtt , ett disko på KTH. Det var rätt roligt att bli uppraggad, kommer jag ihåg.

6 snabba frågor

Vad är det bästa med Almedalsveckan?

– Politikernas tal och att alla nya och gamla kolleger är samlade på samma ställe och jobbar under lite mer festliga omständigheter. I år var det också extra kul att få hänga med Säpo och polisen under en dag i Almedalen.

När skäms du?

– Om jag gör något obetänksamt och sårar någon eller när jag gör ett dåligt arbete.

Vilken tvångstanke lever du med?

– Jag är orolig för att familjen eller vänner ska råka ut för trafikolyckor.

När ljög du senast?

– Jag har inte varit sanningsenlig med hur mycket det verkligen kostade då veterinären tog blodprov på vårt sjuka marsvin. Det var fyrsiffrigt!!

Vilket ämne snöar du gärna in på?

– Politik, krim, hästar.

När du tänkte du senast att “nu skiter jag i det här, tar mitt pick och pack och drar till Nya Zeeland, skaffar dreadlocks och gifter mig med en hajfiskare”?

– Haha precis det tänkte jag inför sista intervjun sista arbetsdagen här under Almedalsveckan. Men efter intervjun packade jag ihop åt en god middag med alla kolleger och tog ett dopp i Östersjön i solnedgången. Och drömmen om hajfiskaren var som bortblåst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.