TRIVS. Elva kilo lättare njuter Camilla Henemark av sitt nyvunna liv i offentligheten, och att hon har lärt sig dansa. "I Army of Lovers satt jag på en tron med en piska, inte mycket dans där inte. Jag dansade som alla andra på krogen, på fyllan.. Foto: EMIL NORDIN Foto: Emil Nordin
TRIVS. Elva kilo lättare njuter Camilla Henemark av sitt nyvunna liv i offentligheten, och att hon har lärt sig dansa. "I Army of Lovers satt jag på en tron med en piska, inte mycket dans där inte. Jag dansade som alla andra på krogen, på fyllan.. Foto: EMIL NORDIN Foto: Emil Nordin

Camilla Henemark: "Jag var hatad av alla"

Publicerad

Som frontbabe i nittiotalets Army of Lovers lät hon piskan vina över Alexander Bard.

Nu är Camilla Henemark, 47, tillbaka.

Och när hon väl fått upp tempot med "Let's dance" tänker hon inte kliva bakåt.

I höst kommer boken om La Camillas liv - med ett helt nytt kapitel tillägnat: romansen med kungen.

- Han hade väl en 50-årskris som alla andra karlar.

Det finns ingen tanke med att vi slår oss ner på ett ställe med afrikansk meny, det bara blir så.

Camilla Henemark, 47, förbannar att hon inte varit mer lyhörd mot de nigerianska generna från pappa.

Hon känner inte igen en enda rätt, säger att hon är "mer löjrom", och ber om ursäkt när hon knyter den vita servetten under hakan.

- Tjusiga damer lägger servetten i knät, men har man E-kupa är det liksom ingen idé. Det hamnar inte i knät ändå, säger Henemark och skrattar så högt att två herrar tre bord bort vänder sig om.

La Camilla.

Skandalprinsessan.

Som fått nytt liv efter TV4:s "Let's dance" och som vecka efter vecka står stadigt när favoriterna faller.

Förra veckan Pernilla Wahlgren, i torsdags Anders Timell.

- Det är inte alls lika skön stämning nu som i början, det märks att det är en större konkurrens, säger hon.

- Det var många som tyckte att det var orättvist när Pernilla Wahlgren fick åka hem, men jag kan inte förstå hur det kan vara mitt fel! Jag har verkligen inte jobbat för att bli populär. De andra har PR-byråer, anställda, bloggar och followers.

- En del tar detta på blodigt allvar.

Vem är värst?

- Behöver det sägas?

Camilla Läckberg...?

- Ja, men det vet ju alla. Hon tar det här på sjukligt stort allvar. Fast jag gillar det med henne, att hon har bestämt sig för att vinna.

- Men jag vill också fortsätta. Jag har börjat dansa bättre och går ner i vikt. Det känns som att jag lever i en drömfilm just nu.

Camilla Henemark hymlar inte med att hon älskar den nyvunna uppmärksamheten.

- När jag satt i sminket inför första pressdagen och fick på lösögonfransar och läppstift och såg mig själv i spegeln var det: La Camilla! Det här är jag! Äntligen lite glamour i mitt liv.

- Det är lite annat än när jag hasade runt i sjukhuskläder...

Berätta, hur såg ditt liv ut elva veckor FÖRE Lets Dance?

- Jag låg hemma i en säng och kollade på "Days of our lives" på teve. Jag började närma mig 50 år och 100 kilo. Jag gick 200 meter i veckan, till lokala pizzerian.

- Att jag skulle bli folkkär med "Let's dance" är completely chock.

- För ett år sen var jag ju Sveriges mest hatade kvinna...

Jag ska vara helt ärlig med hur jag tänkte. Jag tänkte att en kvinna som bedragit drottning Silvia, inte skulle få det så lätt när svenska folket skulle rösta.

- Ja, men vad tror du jag trodde då! säger Camilla.

- Jag var beredd att emigrera efter det där och gick inte utanför dörren på ett år. Jag var precis på väg ut i livet efter en tuff tid när skandalen kom (boken "Den ofrivillige monarken"). Jag blev folkskygg utan dess like och bröt kontakten med alla jag kände i princip.

- Jag hade förväntat mig att det skulle drösa in hatmejl nu med "Let's dance", men jag har inte fått ett enda - inte ens från Tyskland.

- Det har uppenbarligen blåst över, folk accepterar att ingen är mer än människa, och det här var för länge sen.

Hur skulle det vara att träffa kron­prinsessan Victoria?

- Jag hoppas att det inte skulle vara ett problem. Jag tror inte att det har stört hennes uppväxt. Så allvarligt var det inte.

- Han hade väl 50-årskris som alla andra karlar, säger Camilla Henemark och skrattar.

Själv hoppas hon att kriserna ska vara över nu, när det var som svartast 2009 blev hon inlåst på psyket efter två självmordsförsök. Hon lever inte i nåt förhållande, men säger att "Let's dance" har satt i gång grejer.

- Tobias (Karlsson, danspartnern) har ett testosteron-påslag som smittar av sig, och Anders Timell. Jag går runt och är pilsk hela tiden, haha.

- Det är omöjligt att inte bli påverkad i den miljön.

Det är mycket party har man förstått, är du med ute?

- Gud ja! Absolut. Det är det bästa med det här, att man har ett socialt liv igen. Men du kanske undrar om jag dricker...?

- Och ja, det gör jag. Det är inte så att jag har varit missbrukare som många tror.

Men droger?

- Nej, inte droger heller. Det är en myt om mig. Jag har tagit kokain kanske 20 gånger i mitt liv och det är nog inte många i den här branschen som kan säga det. Det är inte min grej helt enkelt. Alkohol däremot har jag använt som ångestdämpande substitut när jag har mått dåligt, säger Camilla och lutar sig över bordet.

- Får jag smaka?

(Jag tänker att jag kanske hörde fel.)

- Det ser gott ut, får jag ta en bit? säger Camilla Henemark igen och tar en tugga från min tallrik.

Hon berättar om luncherna i dansstudion:

- Jag går och rotar mat i papperskorgarna, och blev påkommen när jag åt upp Camilla Läckbergs mat. Men jag har ju inte råd att äta ute varje dag! Hon köper sån där underbar lyxmat som jag älskar. 20 sushibitar bara för att kunna välja, sen slänger hon 19. Då äter jag upp dem. Sitter man där med sura nudlar så är det klart att jag hellre äter sushi. Men nu när folk har börjar förstå att jag rotar i papperskorgarna är de så snälla att de ställer in i kylen.

De två männen tre bord bort spetsar öronen så de nästan trillar av.

- Jag skäms inte ens för det! utbrister Camilla Henemark. Jag tycker inte om att slösa mat så och har man varit utan pengar så gör man inte det.

Det är för pengarna hon håller liv i musikkarriären i öst, för tio år sen släppte Army of Lovers-profilen en platta i Ryssland. Där är hon fortfarande La Camilla för de inbitna och för bara några veckor sen var hon i Moskva och uppträdde för "Kulturministerieret" som det hette.

I själva verket är det stenrika män som kastar pengar på henne.

- Man känner sig väldigt horig. I bland är det gränsfall till att man känner sig bekväm. När de kastar 100-dollarsedlar på en som man måste böja sig och plocka upp...

Hade du gjort det om du inte hade behövt pengar?

- Nej. Jag har tackat nej många gånger också. Det är ju corny att åka runt med gammalt material och bara hora runt, man känner sig ju inte som en riktig artist. Mer som fjärdeupplagan av Boney M på Ålands­färjan.

- Men, alla måste försörja sig.

- Men hur dåligt med pengar jag än har haft så sålde jag inte ut "den där grejen".

Vi är tillbaka på kungen igen.

Jag frågar om det inte är just det hon gör nu, säljer ut en grej som hon själv hävdar är över­spelad, genom att ta med den i sina ­memoarer.

- Nej, det gör jag inte alls. Historien är redan ute och det var inte jag som luftade den.

- Nu blev det ett kapitel till i mitt liv, som inte funnits annars.

Blir det nya uppgifter om kungen?

- Kanske. Men jag har haft mycket andra kioskvältande saker i min historia också.

Det har ryktats om att många "höga ­herrar" borde vara oroliga?

- Ja, men det var nån på förlaget som sa, det var förvånande, ingen har läst det jag har skrivit.

Så, det finns inga "högra herrar" som ­behöver vara oroliga?

- Gud så skickligt ställd fråga. Haha. Jo, det finns nog både herrar OCH damer.

Swisch, swisch.

Ni hör piskan?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag