Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Calle och Ninas liv efter otroheten – så blir säsong 3

Bilder ur säsong 3 av ”Vår tid är nu”
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Bilder ur säsong 3 av ”Vår tid är nu”.
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
”Vår tid är nu” säsong 2.
Foto: Johan Paulin.
”Vår tid är nu” säsong 2.
Foto: Johan Paulin.
”Vår tid är nu” säsong 2.
Foto: Johan Paulin.
”Vår tid är nu” säsong 2.
Foto: Johan Paulin.
1 / 7

”Vår tid är nu” är tillbaka i SVT hösten 2019. 

Expressen kan nu, exklusivt, visa de två första bilderna från succéseriens tredje och sista säsong och samtidigt berätta att Guldbaggenominerade Evin Ahmad och Agnes Bolmgren Lindström är nya i ensemblen. 

– Jag hoppas tittarna ska känna igen sig. Jag vet framför allt en scen som kommer att chockera. Vi har inte hållit igen, om man säger så, säger Ulf Kvensler, en av seriens manusförfattare om de åtta avsnitten. 

”Vår tid är nu” fortsätter att ta Sverige med storm. 

Varje avsnitt av seriens andra säsong, som avslutades i går, förväntas ha setts av fler än två miljoner tittare. 

Först hösten 2019 är familjen Löwander tillbaka i SVT, men redan nu kan Expressen berätta om detaljer i handlingen och visa de två första bilderna från familjekrönikans tredje och sista säsong. 

Flera av skådespelarna i huvudensemblen beskriver de åtta avsnitten som ett slags nystart, där flera nya rollfigurer gör entré. 

Ulf Kvensler är manusförfattare och en av upphovsmännen till ”Vår tid är nu”. Han säger att de rollfigurer ”som var småbarn i säsong 1, som Maggans son Uno eller Ninas dotter Christina, nu är i 20-årsåldern och redo att inta scenen”. 

Dessa två roller spelas av Oskar Laring och Julia Heveus. 

– Det fina med att få följa våra karaktärer under så lång tid är att vi hinner få se de som var unga och progressiva på 40-talet nu, när vi når slutet av 60-talet och tidigt 70-tal, själva är föräldrar åt barn i tjugoårsåldern, säger manusförfattaren Malin Nevander och fortsätter: 

– Varje generation försöker att inte upprepa sina föräldrars misstag, och varje generation kommer på ett eller annat sätt både lyckas och misslyckas. Så, ja, det är en tematik vi kommer utforska.

Bland nykomlingarna i ensemblen märks Evin Ahmad, som spelade huvudrollen i ”Dröm vidare”, en roll som hon Guldbaggenominerades för, samt Agnes Bolmgren Lindström, känd bland annat från ”Tårtgeneralen”. 

Central för handlingen i säsong tre är Mirko Kostelic, den rollfigur som Nemanja Stojanović spelar och som presenterades i slutet av seriens andra säsongsfinal. 

Bekräftat är även att Rasmus Troedssons rollfigur ”Bellan” Roos kommer vara än mer bärande för berättelsen och att Peter Dalles rollfigur Stig ”Stickan” Backe inte finns med i de nya avsnitten. 

”Vår tid är nu” säsong 3 börjar 1968. Den första rollfigur som tittarna får se är Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander. 

– 1968 är ju ett berömt år på många sätt. Många ungdomar engagerades av Vietnam- och Palestinarörelserna och drev politiskt vänsterut. Det var skrämmande för Socialdemokraterna, att ungdomen attackerade dem från vänster, säger Ulf Kvensler och fortsätter:  

– Det var också det år då Alexandra's öppnade i Stockholm, kanske den första renodlade nattklubben. Så det hände mycket det året både i den politiska världen och i restaurangvärlden. 

”Vår tid är nu” säsong 2 avslutas med ett hjärtkrossande scen: Calle Svensson, som spelas av Charlie Gustafsson, berättar för sitt livs kärlek Nina (Hedda Stiernstedt) att han har varit otrogen. 

Hedda, i slutscenen springer Nina bort från Calle. Vad känner Nina nästa morgon?

– Hon skulle aldrig acceptera en otrohet, hon är alldeles för stolt. Han har förstört deras relation, och hon vet att det var med flit tror jag. Inget oplanerat snedsteg. Hon vill men han vill inte längre, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Jag vågar knappt tänka på dagen efter. Hon har ju nästan inget kvar. Svindlande.

Om vi blickar framåt: hur påverkar Calles otrohet relationen mellan Nina och Calle i säsong 3?

– Det får jag nog inte prata om tänker jag. Men jag kan väl säga att jag hela tiden höll fast vid att hon är alldeles för stolt för att bara gå vidare.

Malin Nevander och Ulf Kvensler, tredje säsongens huvudmanusförfattare, säger att ”det kommer finns en del oväntade vändningar” i de nya avsnitten, samtidigt som Ulf Kvensler poängterar: 

– Även om karaktärer kommer och går i serien försöker vi slå vakt om det som vi uppfattar som seriens kärna: blandningen av dramatik och komik, av högt och lågt, kärlek och nutidshistoria och nostalgi i en intensiv blandning. 

– Jag hoppas tittarna ska känna igen sig. Jag vet framförallt en scen som kommer att chockera. Vi har inte hållit igen i manusrummet, om man säger så. 

När sista bilden i tredje och sista säsongen går över till eftertexterna, vad hoppas ni att tittarna ska känna inombords?

– Förhoppningsvis känner de: jamen, det är ju självklart att det är så här det ska sluta, säger Malin Nevander. 


”VÅR TID ÄR NU” SÄSONG 3

•  Inspelningen av de åtta avsnitten avslutades i oktober 2018. Säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. 

•  Ulf Kvensler och Malin Nevander är huvudförfattare för säsong 3 samtidigt som Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund skriver manus. Anna Zackrisson, Andrea Östlund och Harald Hamrell regisserar de åtta avsnitten. 

• Seriens huvudensemble - Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Charlie Gustafsson, Ida Engvoll, Simone Coppo och Rasmus Troedsson - medverkar alla i säsong 3. Tillbaka i sina respektive roller är också Anna Bjelkerud, Tova Magnusson och Caroline Söderström. 

•  Expressen har fått bekräftat att Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren, Oskar Laring och Julia Heveus är nya i ensemblen för ”Vår tid är nu” säsong 3. 

•  ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.

VEM ÄR VEM I ”VÅR TID ÄR NU”

Hedda Stiernstedt - Nina Löwander

Mattias Nordkvist - Gustaf Löwander

Adam Lundgren - Peter Löwander

Josefin Neldén - Margareta ”Maggan” Nilsson

Charlie Gustafsson - Calle Svensson

Ida Engvoll - Ester Swärd

Tova Magnusson - Britt Gahn

Simone Coppo - Angelo 

Rasmus Troedsson - ”Bellan” Roos

Anna Bjelkerud - Ethel Jonsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.