Brunnbergs arvsbeslut efter broderns död

Ulf Brunnberg öppnar upp om broderns död i ”Nemo möter en vän”.
Foto: AMG

Ulf Brunnbergs bror Jan Brunnberg dog förra påsken och efterlämnade sig en stor förmögenhet. 

Arvet gick till sonen Erik som sedan hörde av sig till skådespelaren och frågade om han ville ta del av det – något han avböjde. 

– Naturligtvis var det en ganska stor förmögenhet, men den fick han, 29 år gammal. Pang, rakt i huvudet, säger skådespelaren i ”Nemo möter en vän”.  

Förra påsken dog Ulf Brunnbergs, 73, bror Jan Brunnberg, 70 år gammal. Under sin livstid hade han byggt upp det framgångsrika företaget Power Integrations i USA, stationerat i Silicon Valley, och lämnade efter sig ett stort arv. 

Efter broderns död hörde Jans sekreterare av sig till skådespelaren och han trodde att han skulle bli tvungen att flyga över för att reda ut saker och ting. Men det tyckte sekreteraren var onödigt, för enligt lag så skulle sonen Erik få ärva allting då han var enda blodsarvingen. 

Sonen hörde sedan av sig till Ulf Brunnberg och frågade om han ville ta del av förmögenheten. Något han avböjde till. 

– Han fick allt. Han frågade visserligen mig vad jag ville ha, men jag ville inte ha nånting. Materiellt behöver jag ingenting. Naturligtvis var det en ganska stor förmögenhet, men den fick han, 29 år gammal. Pang, rakt i huvudet, säger Ulf Brunnberg i ”Nemo möter en vän”.  

”Sonen var värd det”

Ulf Brunnberg tyckte att sonen var värd hela förmögenheten eftersom han ansåg att Jan inte hade varit speciellt närvarande som pappa. 

– Jan var frånskild och hade inte någon vidare kontakt med sin son efter skilsmässan. I 27 år hade de bara sporadisk kontakt och träffades kanske vid tre tillfällen under de här åren. Jag önskar att han hade varit mer som jag är med min dotter. Sonen var värd det som min bror lämnat efter sig, säger Ulf Brunnberg till Expressen. 

Jan Brunnberg var 13 månader yngre än Ulf Brunnberg. Han hade en egendom i Kalifornien och en i Stockholms skärgård. Han hade byggt upp det framgångsrika företaget tillsammans med fyra personer, men var vid slutet ensam kvar som storägare. Då hade företaget 600 anställda och gått upp på Nasdaq. 

– Han bara arbetade och det stora målet, största glädjen för honom, var att samla pengar. 

”Han var mer diskret som person”

Ulf Brunnberg säger att han i efterhand har ångest för att han inte gav sin bror mer syre i livet när han var på besök i Sverige. 

– Han var mer diskret som person. Jag föddes med ett jävla Edvard Munch-skri och när han kom till jorden var det väldigt tyst. Han var bakom hela tiden, medan jag fick jävligt mycket uppmärksamhet i press och media. Han bodde inte i Sverige, så han syntes inte, fanns inte. Det är ingen som har hört talas om honom heller, fast han var värd att uppmärksammas tio gånger mer än mig. 

I dag har Ulf Brunnberg bra kontakt med Jans son och säger att de hade umgåtts i Sverige nu om det inte vore för coronapandemin. 

– Jag tycker det är jättetråkigt att min bror är borta. Han hade ett fint ställe i skärgården. Det roliga är att sonen tänker behålla det, han säljer ingenting. Det är lite coolt av honom. Han säljer inte egendomen i Kalifornien och inte egendomen här. Han ska behålla allt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.