Ulf Brunnberg och Gösta Ekman arbetade många år ihop Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENUlf Brunnberg och Gösta Ekman arbetade många år ihop Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Brunnberg och Gösta Ekman arbetade många år ihop Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Brunnberg och Gösta Ekman tillsammans i ”Varning för Jönssonligan” från 1981 Foto: FOTO: SF/TV4 / Foto: SF/TV4Ulf Brunnberg och Gösta Ekman tillsammans i ”Varning för Jönssonligan” från 1981 Foto: FOTO: SF/TV4 / Foto: SF/TV4
Ulf Brunnberg och Gösta Ekman tillsammans i ”Varning för Jönssonligan” från 1981 Foto: FOTO: SF/TV4 / Foto: SF/TV4
Ulf Brunnberg berättar om varför kontakten med Gösta Ekman försämrades Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN YESSICA THORUlf Brunnberg berättar om varför kontakten med Gösta Ekman försämrades Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN YESSICA THOR
Ulf Brunnberg berättar om varför kontakten med Gösta Ekman försämrades Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN YESSICA THOR

Brunnberg om sprickan med döde vännen Gösta Ekman

Publicerad

Ulf Brunnberg och Gösta Ekman var vänner – och gjorde succé ihop med Jönssonligan-filmerna. 

Men sedan flera år tillbaka var kontakten frostig – och Brunnberg gick inte Ekmans begravning. 

Nu berättar Brunnberg om sprickan mellan dem. 

– Jag är inte bitter för det, säger han. 

Gösta Ekman och Ulf Brunnberg, 70, lärde känna varandra för 50 år sedan. Duon arbetade ihop under många år och gjorde stor succé med Jönssonligan-filmerna – där de spelade ”Sickan” och ”Vanheden”. 

Men när Gösta Ekman gick bort, 77 år gammal, valde Ulf Brunnberg att inte delta på hans begravning. 

– Vi har jobbat i ihop i 35-40 år, och så avslutades den relationen slutade ganska tvärt, säger Ulf Brunnberg. 

 

LÄS MER: Här förs Gösta Ekman till sin sista vila

 

Ulf Brunnberg berättar att vännerna sågs alltmer sällan efter att Gösta Ekman gifte om sig 1989 med konstnären och dramatikern Marie-Louise Ekman, 72.

Ett skäl till att de förlorade kontakten var att Ulf Brunnberg ville fortsätta göra Jönssonligan-filmerna – men Gösta Ekman sa nej. 

– Att vi tappade kontakt med varandra handlade om att vi inte jobbade ihop lika mycket som tidigare. Sedan gick han och gifte sig, och det är klart att äktenskapet blev primärt för honom. Mycket av det umgänge vi hade de försvann ut i marginalen också, säger han.  

 

Ulf Brunnberg: ”Inte så roligt att bli ersatt”

När Ulf Brunnberg gick vidare och gjorde ”Jönssonligan & den svarta diamanten” 1992 utan Gösta Ekman – försämrades kontakten mellan dem. 

– Det är ju inte så roligt att bli ersatt – särskilt inte om man heter Gösta Ekman. Han trodde aldrig att det skulle hända, säger Ulf Brunnberg.

 

LÄS MER: Därför gick inte Brunnberg på Gösta Ekmans begravning 

 

Ulf Brunnberg berättar att han försökte återuppta kontakten och deras arbetsrelation. 

– Ja det gjorde jag många gånger. Men han var lite envis. ”Nej nu var det annat som gällde”. Jag fick aldrig honom på rull igen efter 92 kan man säga, säger han och fortsätter:

– Jag är inte bitter för det. Det är snarare så att jag tyckte det var tråkigt att vi inte kunde underhålla den gemenskap vi hade, men det blev en annan inställning för hans räkning i alla fall.

Men de hann ses kort innan Gösta Ekmans frånfälle i april. 

– Vi sågs så sent som i våras, men det var aldrig något prat om hans sjukdom. Vi pratade mest om andra saker. Men det var fokus på honom, han visste redan då att det var nära. Men vi var aldrig ovänner. Det var mer, jaha då är den eran över.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag