Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brost trodde att han skulle överleva – in i det sista

I torsdags somnade den älskade skådespelaren Johannes Brost in efter att ha varit sjuk i cancer. Foto: OLLE SPORRONG
Johannes Brosts halvbror Tomas Forssell berättar om saknaden.
Johannes Brost blev 71 år. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Johannes Brost opererades för cancer.

Men sviterna efteråt blev för svåra för den folkkära skådespelaren.

Nu berättar hans halvbror Tomas Forssell om saknaden, stödet och kampen innan Johannes Brost somnade in.

– Det tuffa var att han verkligen ville klara operationen. Och han var övertygad om att det skulle gå bra, det var vi allihopa, säger han.

I torsdags somnade den älskade skådespelaren Johannes Brost, 71, in efter att ha varit sjuk i cancer. Johannes Brosts halvbror Tomas Forssell, känd från proggbandet Nynningen och barnbandet Häjkån Bäjkån, följde skådespelarens kamp på nära håll.

– Jag har varit med honom väldigt mycket i sommar och nu i höst, säger Tomas Forssell.

Det var i augusti som Johannes Brost berättade att han drabbats av cancer. De första varningssignalerna kom dock redan förra våren, samtidigt som han spelade in SVT-serien "Jordskott" och medverkade i TV4:s "Let's dance".

 

LÄS MER: Brost dolde hur sjuk han var – till slutet

 

Efter att ha gått ner 16 kilo i vikt valde Johannes Brost att uppsöka läkare på inrådan av Gunde Svan i samband med inspelningen av "Fångarna på fortet".

– Jag blev svagare och svagare. Jag gick ner fruktansvärt mycket i vikt. Jag kunde inte behålla maten. Jag vägde inte mer än 51.5 kilo, sa han i augusti. 

Johannes Brost var då så svag att han fick näringsdropp. Läkarna kunde konstatera att skådespelaren hade en tumör i halsen och att han drabbats av cancer.

I oktober opererades skådespelaren och förhoppningen var att han skulle bli frisk från sjukdomen. Så sent som i torsdags berättade TV4 att Johannes Brost skulle medverka i galan "Tillsammans mot cancer".

Men till slut gav kroppen upp.

– Han opererades men det var ju sviterna efteråt som han inte klarade av. Så han hade haft en lång period där han kämpade med att klara av det som kroppen inte klarade av, säger Tomas Forssell.

Det måste ha varit tufft?

– Det tuffa var att han verkligen ville klara operationen. Och han var övertygad om att det skulle gå bra, det var vi allihopa. Så det var naturligtvis skitjobbigt.

"Ingen lätt match att bekämpa en cancer"

De sista månaderna vårdades Johannes Brost på sjukhus och i samma veva slutade han att göra uppdateringar på sociala medier.

– Det är ingen lätt match att bekämpa en cancer. Det är det inte. Personalen på sjukhuset i Lund var fantastisk. Alla som var där var helt enorma, de har varit som änglar skulle jag vilja säga.

Samtidigt är Tomas Forssell tacksam för allt stöd han fått sedan han förlorade sin halvbror.

– Folk hör av sig, skickar mejl och skriver på sociala medier och beklagar. Folk ringer och gråter och jag får blommor från folk. Jag tycker att det är väldigt bra att känna att han har det stödet från folk och att han har betytt så mycket.

 

LÄS MER: Gunde Svans vädjan till Brost – sök läkarvård

 

Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

– Ja, det har han verkligen gjort.

Även på Facebook har Tomas Forssell berättat om sorgen:

"Johannes finns inte mer. Med stor sorg har jag sedan i somras följt honom och varit med honom i hans envetna kamp med den cancer han fick. Vi var alla övertygade om att han skulle klara sin operation och fortsätta med sin starka livslust och kämparglöd", skriver han och fortsätter:

"Han var en krigare i det mesta. En begåvad jävel. Alltid rolig att vara med. Men han lyckades inte klara uppgiften. Vi som stod honom närmast var med honom hela vägen. I dag känns det tungt i hjärtat att tänka på allt som vi inte längre kan göra tillsammans".

Johannes Brost blev 71 år gammal.