Brost avslöjar stora Rederiet-hemligheten

Johannes Brost blev "Joker" med svenska folket när han i tio år spelade i tv-serien "Rederiet".
Foto: Christer Wahlgren
Nu avslöjar skådespelaren hemligheten om hur den älskade karaktären fick sitt typiska utseende.
Foto: Christer Wahlgren

Johannes Brost blev "Joker" med svenska folket när han i tio år spelade i tv-serien "Rederiet".

Nu avslöjar skådespelaren hemligheten om hur den älskade karaktären fick sitt typiska utseende.

– Jag och regissören hade möten och ändrade karaktären, säger han i podcasten "Nemo möter en vän".

Mellan 1992 och 2002 befann sig Johannes Brost ständigt på den påhittade båten Freja i SVT:s långkörare "Rederiet". Under de tio åren blev hans karaktär, bartendern Joker, en av de mest populära och Brost en av Sveriges mest igenkända skådespelare.

I podcasten "Nemo möter en vän" berättar Johannes Brost nu om uppmärksamheten han fick under tv-succén.

– Det började egentligen redan innan "Rederiet", när jag gjorde adventskalendern tillsammans med Sif Ruud 1981, ihop med en katt och en get. Då blev jag riktigt känd, det där var så stort på den tiden. Det fanns ju bara två kanaler då. Men sedan gjorde tio år med "Rederiet" en hel del också, säger han i podcasten.


LÄS MER: Johannes Brost om förhållandet med Gunilla Persson

Johannes Brost om hur Joker kom till

I intervjun avslöjar nu också Johannes Brost hur hans karaktär Joker fick sitt typiska utseende med frisyren och glasögonen. Karaktären var inte helt klar när inspelningarna skulle börja, så skådespelaren tvingades prova sig fram tillsammans med regissören Mikael Ekman.

– Vi hade möten och ändrade karaktären. Vi provade oss fram hur han skulle se ut, vi kammade håret hit och dit, upp och ner, säger Johannes Brost i podcasten och fortsätter:

– Till slut kom vi fram till den tidiga Beatles-luggen. Sedan hittade vi de där blåa glasögonen. Då kände vi bägge två att "där är han".


LÄS MER: Bokförlaget stoppar Johannes Brosts självbiografi

Johannes Brost om Rederiet

Johannes Brost hyllar också arbetstiderna under "Rederiet"-perioden och menar att han fick känna sig som "en vanlig människa".

– På den tiden hade jag familj och barn, man har ju haft familj några gånger, och det var väldigt praktiskt med inspelningarna för jag jobbade nio till fem som vanliga människor. Det är sällan man får vara en vanlig människa i teater- och filmbranschen, säger han i "Nemo möter en vän".https://www.instagram.com/p/BFdZq9rBM9D/

Här kan du lyssna på hela intervjun. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.