Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Bron”-stjärnan Sofia Helins nya storroll – i nordens största dramasatsning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sofia Helin och Thure Lindhardt i inspelningen av ”Bron”.
Foto: EVERETT COLLECTION / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JENS JUNCKER-JENSEN
Sofia Helin.
Foto: LASSE SVENSSON

”Atlantic crossing” beskrivs som en av de största nordiska dramasatsningarna någonsin - nu bekräftas att ”Bron”-stjärnan Sofia Helin spelar huvudrollen som kronprinsessan Märtha. Serien kommer sändas på SVT och har planerad premiär 2021. 

 Sofia Helin, 46, har fått en ny storroll efter ”Bron”.

NRK bekräftar nu i ett pressmeddelande att den svenska skådespelaren gör huvudrollen i ”Atlantic Crossing”, en ny serie på åtta avsnitt som beskrivit som en av de största nordiska dramasatsningarna någonsin. 

SVT är en av samproducenterna och kommer sända serien. 

”Atlantic crossing" handlar om kronprinsessan Märtha, prinsessa i Sverige och efter giftermålet med kronprins Olav även kronprinsessa i Norge. 

Kronprinsessan flydde Norge 1940 i samband med den tyska ockupationen av landet. Hon blev senare nära vän med president Roosevelt och en spelare på den världspolitiska scenen.  

Sofia Helin säger i en kommentar: 

”Det här är en historia som inte berättats tidigare, om en kvinna som gjorde skillnad i världshistorien. En spännande roll. Tidigare har det inte funnits utrymme att berätta om kvinnor med inflyttande under andra världskriget, men nu är det på väg att förändras”. 

Sofia Helin är sin vana trogen och förbereder sig minutiöst för serien och rollen som kronprinsessan Märtha. 

”Jag lär mig norska och läser alla historieböcker jag kommer över om andra världskriget och de norska och svenska kungafamiljen. Jag försöker även lära mig vad som är skillnad mellan överklassen och ett ”vanligt hem” och har bland annat varit på Slottet för att lära mig kusligt bordsskick och etikett.” 

Alexander Eik är upphovsman till ”Atlantic crossing” och har tillsammans med manusförfattaren Linda May Kallestein utvecklat och jobbat med serien i sju år. 

Alexander Eik menar att rollen som kronprinsessan Märtha innebär att Sofia Helin kommer visa nya sidor av sitt skådespeleri. 

”I serien följer vi hennes politiska uppvaknande under kriget. Hon var en kvinna som var van vid att gå ett steg bakom, men tvingades stå på egna ben när hon och barnen flydde till USA, medan kronprins Olav bodde i London.”

Alexander Eik fortsätter: 

”Det som fascinerar mig mest är att detta både är en kärlekshistoria och en feministisk historia, om människor som står inför stora prövningar och tvingas förändra sig, samtidigt som de är med och påverkar världshistorien.”

”Bron” avslutas tidigare i år efter fyra säsonger. Sedan dess har Sofia Helin bland annat synts i danska filmen ”Lifeboat”, där hon spelar en av huvudrollerna.  

I samband med sista avsnittet av ”Bron” frågade jag Sofia Helin vad hon tror att hennes rollfigur, Saga Norén, gör efter seriens avslutande scen: 

– Tidigare har jag funderat på vad Saga har gjort när hon har haft semester och då har jag tänkt att hon har åkt och hjälpt till med någon berömd utredning. Det tror jag inte hon gör nu utan jag tänker att hon tar dagen som den kommer. Hon har ingen plan, att hon ska göra just det där eller det där, utan hon ger sig ut i något okänt, sa Sofia Helin då. 

Länge var även tanken att Sofia Helin skulle medverka Viaplays kommande serie ”Heder”. Som jag kunde avslöja i somras kommer i stället Eva Rösa ingå i huvudensemblen, tillsammans med Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist. 

Sofia Helin finns dock kvar som exekutiv producent för ”Heder”. Helin, tillsammans med Rapaport, Dufvenius och Lundqvist, bildar även seriens upphovskvartett. ”Heder” förväntas ha premiär nästa år. 

”Atlantic Crossing” produceras av Cinenord för NRK, med SVT och DR som samproducenter. Serien har planerad premiär 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.