Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Broderns kulturkrock med Carina Bergfelt

Årets utmanarmama Carina Bergfeldt: ”En jätteära!”
Jeff Nielsen åker till Sverige för att se om det är ett land han kan tänka sig en framtid i för han och hans familj.
Foto: SVT
Under resan besöker Jeff Nielsen bland annat Carina Bergfeldts barndomshem, något som väcker starka känslor hos brodern.
Foto: SVT
Carina Bergfeldt hittade sin okända bror genom ett DNA-test.
Carina Bergfeldt och Jeff Nielsen i Bergfeldts barndomshem.
Foto: SVT

I ”Det här är ditt land” åker SVT-profilen Carina Bergfeldts amerikanske bror Jeff Nielsen till Sverige med ett syfte: Att se om han och hans familj kan ha en framtid här.

På förhand var hans kunskaper om landet begränsade – precis som hos de flesta amerikaner, menar han.

– Alla föreställer sig Sverige som de här perfekta små legohusen där alla är glada och går runt med ett leende, och där allting fungerar.

För några år sedan upptäckte journalisten och programledaren Carina Bergfeldt, 41, via ett DNA-test att hon hade en amerikansk halvbror.

Militären Jeff Nielsen syntes sedan i SVT-dokumentären ”Min hemliga bror”. Nu får tv-tittarna lära känna honom ännu bättre när hans svenska familj, med Bergfeldt i spetsen, lär honom mer om landet.

Men att tacka ja till programmet var inte helt okomplicerat.

– Det jag var nervös över var att min familj som jag växte upp med, min amerikanska familj, skulle känna sig överblivna. De skulle inte tro att jag lämnade dem, säger Jeff Nielsen som fram till att Carina Bergfeldt kontaktade honom inte visste om att hans pappa i USA inte var hans biologiska pappa.

”Perfekta små legobyggnader”

Men nyfikenheten på Sverige blev för stor och i somras åkte han över till ett land som under uppväxten till stora delar varit en blind fläck för Jeff Nielsen.

– Jag visste ungefär så mycket som alla andra amerikaner, vilket är svenska köttbullar, vikingar, natur och typ lego. Jag vet att det är danskt, men alla föreställer sig Sverige som de här perfekta små legobyggnaderna där alla är glada och går runt med ett leende, och där allting fungerar.

 – Och jag måste ge det till svenskarna, så där är en stor del av landet, tillägger han.

Kulturkrockarna med Bergfeldt

Samtidigt fanns kulturkrockar. Inte minst mellan Nielsen och Carina Bergfeldt som i programmet hamnar i diskussioner om exempelvis feminism och jämställdhet.

– Amerikaner är uppe i varandras ansikten, är högljudda och svär och säger sen bara: ”Okej, vi hinner inte mer, nu går vi på bio”. Som att ingenting har hänt. Jämfört med svenskar som är: ”Jag tycker att skatten ska vara 40 procent.”, ”Okej, jag tycker skatten ska vara 38 procent”. Sen beklagar de sig tyst och sen pratar de inte på fyra månader innan någon skriver en bok om det, haha.

I programmet får Jeff Nielsen också besöka Carina Bergfeldts barndomshem, där hon och syskonens hade en svår uppväxt med en pappa som skapade en destruktiv relation.

– Det är svårt. Ta någon som du älskar i ditt liv och sen plötsligt få ta del av allt det värsta de har varit med om på en och samma gång. Du inser att du inte fanns där för att hjälpa dem. Det känns som att du svek din familjemedlem.

Carina Bergfeldt får ”begränsade uppgifter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.