Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Broderns kamp för Ted Gärdestad

Kenneth Gärdestad levde med Ted Gärdestad under hans sista tid i livet - och med hjälp av Janne Schaffer lyckades de spela in en sista skiva tillsammans.

I TV4:s "Nyhetsmorgon" berättar Kenneth om minnena av sin bror, som gick bort för 20 år sedan.

– Utan Janne hade Ted inte levt så länge, säger Kenneth Gärdestad i "Nyhetsmorgon".

Ted Gärdestads liv blir film, med Adam Pålsson i huvudrollen, och en ny generation får chansen att upptäcka Gärdestads låtskatt.

I TV4:s "Nyhetsmorgon" under midsommaraftonen berättar Ted Gärdestads bror, Kenneth Gärdestad, och gitarristen Janne Schaffer sina minnen av den legendariska artisten, som gick bort för exakt 20 år sedan.

Fortfarande är Ted Gärdestads musik, som Kenneth Gärdestad skrev texten till, en stor del av hans liv.

– Det är den enda musik jag lyssnar på. Det känns meningsfullt, och mina minnen med Ted är också ljusa. Jag lyssnar inte på radio, men hör jag att det är Ted som är på så vrider jag på, säger Kenneth Gärdestad i TV4.

Janne Schaffer var med och spelade in flera av Ted Gärdestads skivor, och var den som producerade hans sista skiva "Äntligen på väg" 1994.

När han blev ombedd att vara med och producera skivan var Schaffer osäker på om det var rätt, eftersom Ted Gärdestad var sjuk i schizofreni och hörde röster. Men till slut bestämde Janne Schaffer sig för att hjälpa till.

– Jag tänkte "det kanske är bra, musik är så läkande", förklarar han.

Kenneth Gärdestad, som kämpade för att sin bror skulle få vård, är tacksam för Janne Schaffers hjälp och vänskap.

– Utam Janne hade Ted inte levt så länge, säger han.


LÄS MER: Okända inspelningarna – innan Gärdestads tragedi 


Kenneth Gärdestad levde med Ted sista tiden


LÄS MER: Årsdagen: Så dog Ted Gärdestad 1997


Kenneth Gärdestad levde med Ted Gärdestad hela Teds liv, och under artistens sista tid så bodde de tillsammans i ett hus.

– På slutet bodde vi tillsammans i vårt stora hus. Det var ganska vanliga förhållanden, problemet ar att han hörde de här rösterna. Han sa "kan du förstå hur det känns att höra röster 24 timmar om dygnet?", berättar Kenneth Gärdestad.

Kenneth Gärdestad har bidragit med anekdoter till den kommande filmen om artistens liv.

– Han var inne i en värld, där han hörde röster och så. Det var väldigt plågsamt. Det är viktigt för mig att Ted ska kommas ihåg som en glad och positiv person, och inte bara för sin sjukdom.  säger Kenneth Gärdestad om sina bidrag till Ted Gärdestad-filmen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.