Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brita Zackaris svåra graviditet – barnmorskan upptäckte felet

Brita Zackari hade en tuff graviditet med sitt andra barn, som fyllde ett år i augusti.Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brita Zackari och maken Kalle Zackari Wahlström.Foto: Janne Danielsson / SVT

Brita Zackari hade en tuff graviditet med sitt andra barn, som fyllde ett år i augusti.

I ett blogginlägg berättar hon om kampen med järnbrist – och varför hon inte kunde sjukskriva sig.

”Sen när järnbristen väl upptäcktes tack vare ihärdig barnmorska så var det såklart svårt att komma ikapp och sen blev jag ju stångad av en bagge i magen dessutom”, skriver hon i bloggen.

Tränings- och SVT-profilen Brita Zackari, 38, födde sitt andra barn för drygt ett år sedan. Inför förlossningen fick hon veta att hon kanske inte skulle få plats på sjukhuset, och i efterhand har hon och maken Kalle Zackari Wahlström kritiserat hur förlossningsvården ser ut i Sverige.

I ett inlägg på sin blogg berättar Zackari att det inte bara var förlossningen som blev knepig, utan att hon hade det tungt under hela graviditeten.

Brita Zackari: ”Kändes inte ens bra nånstans”

Till skillnad från sin första graviditet hade Brita Zackari svårt att träna under graviditeten – något som långt senare skulle visa sig bero på järnbrist.

”Den enda gång jag nu tvingade mig själv att träna för att FÅ energi tog det mig två dygn att återhämta och kändes inte ens bra nånstans. Det borde varit en ledtråd, men ni vet man är gravid och ba jaha det kanske ska kännas såhär. Och så var det nån sjukgymnast som ville ha det till att jag hade foglossning men jag tror jag bara var överansträngd för det gick över så fort jag vilade.  Sen när järnbristen väl upptäcktes tack vare ihärdig barnmorska så var det såklart svårt att komma ikapp och sen blev jag ju stångad av en bagge i magen dessutom”, skriver hon i bloggen.

Kunde inte sjukskriva sig

Samtidigt kunde hon som egen företagare inte riktigt sjukskriva sig, något som läkaren hade svårt att ta in. I efterhand kan Zackari se att hon borde tagit hand om sig själv bättre.

”Nånstans här pratade jag med en läkare som sjukskrivning men hon fattade att jag inte riktigt kunde bara sluta jobba. Jag har absolut haft bättre perioder i mitt liv både fysiskt och psykiskt och jag förstår om nån som läser det här blir provocerad av hur dålig jag är på att ta hand om mig själv. Men samtidigt hade vi ju gården att greja med och filma och bla bla bla”, skriver hon i bloggen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.