Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brita Borg har avlidit

Brita Borg blev 83 år gammal.Foto: PELLE ERICSSON / SCANPIX
Hon har kallats för revyprimadonna, schlagerdrottning och tv-fenomen.
Brita Borg varvade under sin långa karriär skådespeleri med sångframträdanden. På tisdagen avled hon i Borgholm efter en tids sjukdom.
Revyartisten och sångerskan Brita Borg har gått ur tiden. Hon syntes ofta i tv och på scen under sina 65 år i rampljuset. Bland hennes största musikaliska framgångar märks nioendeplatsen i Eurovision song contest 1959 med låten "Augustin" och tio år senare låg hon på Svensktoppen 21 veckor med "Ljuva sextital".
-Hon levde för att bjuda andra på underhållning, det var hennes mission och livspassion, säger hennes son, Allan Borg, till Dagens Nyheter.

Lång karriär

Brita Borgs karriär tog fart i den Söderbaserade revygruppen Vårat gäng och senare med sångkvartetten Flickery Flies.
1947 började hon sitt långa samarbete med Povel Ramel och under 1950-talet medverkade hon i åtskilliga "Knäppupp"-revyer. 1962 gjorde hon ett av sina mest kända nummer som revyartist, då hon med sången "Die Borg" parodierade svenska sångare som gjorde karriär på tyska.
"Brita Borg var en lysande scenartist och en stor scenpersonlighet som lika självklart kunde vara sval primadonna som en burlesk Fat Mammy Brown i samma föreställning", skriver Povel Ramel-sällskapet i ett uttalande.

"Varm men komplicerad "

Gunwer Bergkvist lärde känna Brita Borg då de arbetade tillsammans med Povel Ramels "Knäppupp"-revyer. Hon beskriver sin forne kollega och vän som en varm men också komplicerad person.
-Vi hade hemskt roligt ihop och hennes humor smittade av sig till alla i omgivningen. Men i vissa perioder var hon lite melankolisk och svår att nå, säger Gunwer Bergkvist.
Under 1970-talet förändrades Brita Borgs karriär när hon alltmer gick över till musikaler och operetter. Exempelvis spelade hon Annie Oakley i "Annie get your gun" hos Riksteatern 1973.
Brita Borg blev 83 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.