Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brigitte Bardot visade oss perfekta eyelinern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När den unga stjärnan slog igenom på 50-talet inspirerades Simone de Beauvoir att skriva "Brigitte Bardot & Lolita­syndromet"
Foto: Emmevi Photo
Brigitte Bardot.
Foto: Emmevi Photo
Tillsammans med älskaren Serge Gainsbourg spelade Brigitte in låten "Bonnie and Clyde" 1968.
Foto: - -
På dejt med brasilianske musikern Bob Zagury.
Bardot, 19 år gammal, ett år före det internationella genom­brottet.
Foto: Kary Lasch
Tyske miljonären Gunter Sachs blev Bardots tredje man. Han tog sitt liv vid 78 års ålder.
"Jag hade hellre fött en hundvalp" har den kontroversiella djurvännen sagt om sin ende son.
Foto: Francois Mori
KVINNOR SOM KOPIERAT BARDOT-LOOKENClaudia Schiffer
Foto: Planet Photos
Kylie Minouge
Foto: Evan Agostini
1 / 10

Brigitte Bardot var med i filmen "Och Gud skapade kvinnan" - och förändrade världen.

Historiens mest utmanande, mest kopierade sexsymbol har hunnit fylla 80.

I dag ägnar hon all sin tid åt djurens rättigheter och kämpar för att stoppa djurförsök, jakt och tjurfäktning.

Så får du lika snygg eyeliner som Bardot!

Brigitte Bardot lever med sin fjärde make i det hus hon köpte 1958 i Saint-­Tropez på Franska Rivieran.

Hon är lika naturlig som tidigare, inte mycket smink, inga skönhetsoperationer, men hon är drabbad av svår artros och kan inte gå utan käpp.

- Jag gav min ungdom och skönhet till männen, nu vill jag ge min klokhet och visdom till djuren. Jag önskar inga hyllningar, bara bidrag till min djurskyddsfond, sa hon inför sin 80-årsdag den 28 september.

Fick kompensera

Det är 65 år sedan den då 15-åriga Brigitte Bardot gjorde sitt första modelljobb och fick pryda omslaget till franska Elle.

Själv såg hon sig inte som en skönhet.

- Jag fick kompensera mitt utseende med att vara smart och rolig, har hon sagt.

En av dem som fick syn på den vackra 15-åringen var den sex år äldre regissören Roger Vadim som började uppvakta Brigitte.

Första gången Vadim besökte familjen Bardot uppmanade mormor i huset dem att "hålla koll på silvret".

Men det var inte silvret Vadim var ute efter.

I hemlighet hade han redan då bestämt sig för att göra den unga balettdansösen till filmstjärna.

När Brigitte fyllt 18 gifte hon sig med Vadim, sen var det raka vägen till kassasuccén och genombrottet med "Och Gud skapade kvinnan", där hon spelade Juliette, en sexig tonårstjej med dåligt rykte.

- Hon går barfota, och vänder ryggen till juveler, parfym, smink och annat tjafs, hon gör vad som faller henne in, det är också hennes problem, har den franska feministen Simone de Beauvoir sagt om Bardot.

Följetong

Under 50- och 60-talet fanns ingen lika välkänd och skandalös filmstjärna som Brigitte Bardot. Hennes amorösa liv, på och utanför vita duken, blev följetong i då­tidens medier.

Männen kom och gick i hennes liv och Bardot var kvinnan som alla drömde om.

En av dem var John Lennon som berättat att han tog LSD för att vara i form vid mötet med den frigjorda fransyskan.

Fyra äktenskap har hon hunnit med och där får det nog stanna.

Romansen med Vadim gick över efter ett år, paret levde sedan ytterligare fyra år i ett öppet förhållande innan skilsmässan var ett faktum.

Att det var över insåg Vadim när han filmade hustruns heta kärleksscener med filmcharmören Jean-Louis Trintignant under inspelningen av "Och Gud skapade kvinnan".

Det blev lite för mycket, Brigitte och Jean- Louis fortsatte kärleksscenerna, även utanför studion. Sen passerade flera av Frankrikes mest attraktiva män Bardots sovrum i La Madrague, huset i Saint-Tropez där hon fortfarande bor. Numera med sina höns, åsnor, hundar, katter, getter och nuvarande maken, Bernard d'Ormale, som hon varit gift med i 22 år. Något av rekord för den tidigare ikonen.

Fast visst har det talats om skilsmässa. Brigitte är mer engagerad i sina djur än maken, har Bernard muttrat.

Extremhögern

Under senare år har hon i likhet med maken Bernard stöttat extrema högerpartiet Nationella Fronten och stämplats som rasist. I sin bok, "Un cri dans le silence", från 2003, varnade hon för "islamiseringen av Frankrike".

Barn har inte heller varit Brigittes grej. Tillsammans med andre maken, schlagercharmören Jacques Charrier, fick hon sonen Nicolas, i dag 54, och bosatt i Oslo.

I sin första självbiografi liknade mamman sin ofödde son med en cancertumör och har sagt, "jag skulle hellre fött en hundvalp".

80 år och fortfarande kontro­versiell.

FAKTA

Namn: Brigitte Anne-Marie Bardot. Född och uppvuxen: Paris. Bor: Saint-Tropez. Yrke: Skådespelare, sedan 40 år tillbaka aktiv djurrättsaktivist. Bakgrund: Studerade balett på mammans inrådan och siktade på att bli prima ballerina. Laster: Vin, cigaretter och män. Genombrott: Som modell och omslagsflicka till franska Elle. mest kända roller: Efter genombrottet med "Och Gud skapade kvinna" fick Bardot göra mer krävande roller med regissörer som Jean-Luc Godard och Louis Malle, i vars "Viva Maria!" (1965) hon gjorde en av sina mest minnesvärda roller. Aktuell: Fyller 80 år på söndag.

BARDOTS MÄN

Roger Vadim 1952-1957

Jacques Charrier 1959-1962

Gunter Sachs 1966-1969

Bernard d'Ormale 1992-


Kända älskare

Warren Beatty, Pablo Picasso, Alain Delon, Günter Sachs, Marlon Brando, Serge Gainsbourg, Jean-Louis Trintignant, presidenter och ministrar.

Vi har kopierat looken:

Kate Moss

Madonna

Kylie Minouge

Claudia Schiffer

Pamela Anderson

Nicole Kidman

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.