Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ramberg får dödshot – efter filmen om Josefin Nilsson

Örjan Ramberg berättar.
Efter dokumentären om Josefin Nilsson har Örjan Ramberg mottagit grova våldsskildringar, vitt pulver och rena dödshot.
Foto: OLLE SPORRONG
Josefin Nilsson 2008.
Foto: SVEN LINDWALL
Örjan Ramberg har anmält SVT till Granskningsnämnden.
Foto: OLLE SPORRONG

Grova våldsskildringar, vitt pulver och rena dödshot har fyllt Örjan Rambergs postlåda efter den omtalade Josefin Nilsson-dokumentären.

Bland breven finns en teckning av en lemlästad Ramberg.

– De hotar med att skära huvudet av mig, sticka ut ögonen, har skådespelaren berättat för Expressen.

Rambergs advokat Sargon De Basso, räknar med att gå vidare om SVT fälls i Granskningsnämnden.

– Vi kommer att utreda lite bredare möjligheter till rättsliga åtgärder.

I SVT:s mycket uppmärksammade dokumentärfilm ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” berättas det om hur Ainbusk-stjärnan utsattes för misshandel i slutet av 1990-talet av sin dåvarande pojkvän.

I förra veckan gick skådespelaren Örjan Ramberg, som var tillsammans med Josefin Nilsson och som dömts för misshandel av henne, ut med att han anmäler SVT till Granskningsnämnden.

Expressen har tagit del av den mycket omfattande anmälan som, inklusive bilagor, är över 200 sidor lång. Där skriver Ramberg, genom sin advokat Sargon de Basso, att ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” brister i Granskningsnämndens krav på och regler för ”opartiskhet, saklighet, respekt för privatlivet samt mediets genomslagskraft”.


Örjan Ramberg har anmält SVT till Granskningsnämnden.
Foto: OLLE SPORRONG

Anmälan: ”Saknar motstycke”

I anmälan står det också att reaktionerna på dokumentären har blivit ”så kraftfulla att de saknar motstycke i modern svensk historia” samt att konsekvenserna för Ramberg är ”oöverblickbara”.

Där framgår också att skådespelaren inte har kunnat röra sig fritt utanför sin bostad då upprörda människor väntat utanför och att stämningen i sociala medier har piskats upp till en ”lynchmobb”.

Förra veckan sa Örjan Ramberg till Expressen att han känt sig jagad efter dokumentären och att han drabbats av omfattande hot:

– Massvis. Mest i form av telefonsamtal, intalade röstmeddelanden och brev. De hotar med att skära huvudet av mig, sticka ut ögonen.

– Det finns också hotelsebrev om att jag ska skjutas.

Josefin Nilsson 2008.
Foto: SVEN LINDWALL

Hot och våldsskildringar

Flera av breven som skickats hem till Örjan Ramberg finns med som bilagor till anmälan. Det handlar om allt från vykort med texten ”jävla svin” till bilder föreställande Josefin Nilsson med tillhörande text: ”När du ligger för döden. Tänk då på vad du gjorde mot den kvinna.”

Ramberg ska också ha fått vitt pulver hemskickat till sig och renodlade dödshot, vilka också ingår i anmälan till Granskningsnämnden. Bland annat handlar det om ”fyra stora starka Malmöpågar” som genom grova våldsskildringar berättar vad de tänker göra med Örjan Ramberg med tillhörande illustration av hans lemlästade kropp.

I ett hotbrev skriver också en person om att denne är i färd med att kartlägga Rambergs rutiner för att kunna ”plocka” honom.

”Jag ser att du mestadels håller dig inomhus, men jag har ett otroligt tålamod”, skriver personen.

Rambergs invändning mot dokumentären

Örjan Ramberg dömdes 1998 av Stockholms tingsrätt till tre månaders fängelse för tre fall av misshandel, olaga hot, skadegörelse samt överträdelse av besöksförbud. Samtliga brott var riktade mot Josefin Nilsson.

I hovrätten friades han året därpå för två av misshandelsfallen och straffet mildrades till en villkorlig dom.

Rambergs huvudsakliga invändning mot SVT-dokumentären är att han tycker att det framställs som att misshandeln i slutet av 1990-talet orsakat permanenta skador som i förlängningen ska ha lett till Josefin Nilssons död 2016, något han menar att det inte finns stöd för.

Han vänder sig också mot att han inte givits möjlighet att bemöta uppgifterna i dokumentärfilmen och tycker att det, trots att han inte pekas ut med namn, är uppenbart att det är han som omnämns i dokumentärfilmen.

SVT: ”Vi tar självklart avstånd”

SVT har tidigare sagt att man inväntar Granskningsnämndens beslut innan man vill kommentera kritiken från Örjan Ramberg.

”Vi vill inte gå in på detaljfrågor i ett pågående ärende. Vi tar självklart avstånd från hot och hat och ingen är namngiven i dokumentären. Den handlade om en artist och hennes konstnärskap, liv och död, och där misshandel och rättegång var en del”, sa Martin Vårdstedt, programchef och ansvarig utgivare för SVT Kultur, i en skriftlig kommentar till Expressen förra veckan.

SVT har i dagarna avgett sitt yttrande på Örjan Rambergs anmälan till Granskningsnämnden.

– De har kommunicerat SVT:s yttrande till oss som vi i vår tur ska yttra oss över, säger advokat Sargon de Basso.

Granskningsnämndens beslut väntas komma i höst och fälls inslaget kan SVT sannolikt räkna med hårda bud från Örjan Rambergs och advokaten sida.

– Vi tar ställning till det efter avgörandet.  Vi kommer att utreda lite bredare möjligheter till rättsliga åtgärden. Men i det här skedet är det fokus på Granskningsnämnden, säger Sargon De Basso.

Det finns två alternativ som står till till buds om programmet fälls.

– Vi får ta ställning till om det ska göras en formell polisanmälan eller om det ska drivas som ett enskilt åtal. Den typen av överväganden brukar man avvakta med tills Granskningsnämnden fattat beslut, säger Sargon De Basso.


Detta har hänt

Den 22 mars 2019 hade dokumentärfilmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” premiär på SVT Play – samma dag som artisten skulle fyllt 50 år.

I dokumentären lyftes att Josefin Nilsson misshandlats både psykiskt och fysiskt av sin dåvarande pojkvän under 90-talet. 


Dokumentären skapade stor debatt om våld i nära relationer.

Debatten fick ringar på vattnet och resulterade i att exets, Örjan Ramberg, arbetsplats Dramaten hamnade under lupp. Dramaten kritiserades för att Örjan Ramberg har fått jobba kvar på teatern – trots att teaterchefer visste om misshandelsdomen.


Det i sin tur resulterade i en debatt om Dramatens arbetsklimat i dag – där flera anställda skådespelare vittnade om en tystnadskultur. Efter krismöten beslöt ledningen att Dramatenchefen Eirik Stubø måste lämna sin tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.