Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breven till Nemo Hedén: ”Det är tungt att ta in”

Nemo Hedén (t.h) är tillbaka för en ny säsong ihop med Magnus Hedman (t.v).
Foto: Pierre Duras (Radio Play)

Nemo Hedén är tillbaka med en ny säsong av ”Hedman & Hedén – en beroendepodd” tillsammans med Magnus Hedman. 

Första säsongen gav honom nya insikter om missbruk och sitt eget tillfrisknande. 

Och det är många lyssnare som har hört av sig via mejl.

Nemo Hedén vill inte sluta prata om missbruk och beroende. 

Efter första säsongen av den uppmärksammade ”Hedman & Hedén – en beroendepodd”, som han gör tillsammans med före detta fotbollsstjärnan Magnus Hedman, har han förstått att problemet är större än han kunde tänka sig. 

– Vi visste ju att det var ett stort problem, eftersom vi både kommer ur missbruket. Men när vi fick respons efter säsong ett förstod vi att vi behövde fortsätta och göra detta ännu större.

Den före detta tv-profilen berättar att podden varje vecka får långa meddelanden från folk som behöver hjälp. 

– Det är tungt att ta in alla historier. Men jag blir samtidigt glad över att jag får hjälpa till. De allra flesta som skriver vet inte var de ska vända sig eller hur de få hjälp.

– Men jag slungas också tillbaka till för fem och ett halvt år sedan, när jag själv blev nykter. Jag blir tacksam över var jag är i dag, att jag är ”clean” och har ett bra liv.

Nemo Hedén förklarar också att han får ett annat perspektiv genom samtal med andra personer. 

– De problem jag har i dag, det är små problem. Jag slipper avtändningar, slipper sjukhus och överdoser. Jag har lite sömnbrist, för att jag har två barn liksom, men inte mer än så. 

Nemo Hedén.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Försöker få med kändisar

I första säsongen gästade bland annat Ola Rapace, Per Holknekt och Tommy Nilsson – som delade med sig av sina erfarenheter av missbruk. Denna säsong gästar bland annat influencern Josefin Dahlberg, författaren Marcus Birro och musikern Nicke Borg. 

Nemo Hedén medger att det finns en tanke bakom de stora namnen. 

– Det kanske är cyniskt, men vi vill nå ut till så många som möjligt. Få folk att förstå att man kan hamna i skiten även om man är framgångsrik och känd. 

Det är ett samtal från säsongen som Nemo Hedén tänker lite mer på. 

– Vi pratade med Ken Ring i ett avsnitt. Han har rökt gräs varje dag i 30 år och nu försöker han sluta. Vissa kändisar säger att de är ärliga, men Ken ring är verkligen det. Det blev ett väldigt starkt avsnitt.


Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Förutom din lokala vårdcentral eller 1177.se kan du kontakta:

• Alkohollinjen, 020-844 448

Alkoholhjälpen 

Beroendecentrum 

Har du själv haft någon känd person som förebild?

– Min förebild har alltid varit Eminem. Han var först min förebild i det destruktiva när han tog droger. Sen blev han nykter för 12 år sedan, så nu är han min förebild i det nyktra.

I denna säsong har ni ju med fler kvinnor, hur har ni tänkt kring det?

– I säsong ett hade vi bara två kvinnor, och då handlade det om medberoende. Det blev det ganska talande att tjejernas roll i podden var som anhöriga och merboeronde, det är fel. Nu har vi flera kvinnor, exempelvis Josefin Dahlberg, My Skarsgård och Anja Lundqvist. De bär alla på tunga och starka berättelser om missbruk. 

Nemo Hedén har döttrarna Nova och Noomi tillsammans med ex-flickvännen Frida. Det var i slutet av förra året som han berättade om separationen. 

Hur har denna tid varit för dig?

– Det har ju varit tufft. Men hade det här hänt för några år sedan hade det kanske varit tuffare. Det som har hänt har varit sorgligt. Men det har inte äventyrat min nykterhet. Min nykterhet är det viktigaste jag har. 

– Jag försöker att se det positivt. Nu får jag chansen att växa i min roll som pappa. När jag är ensam med mina barn måste de vända sig till mig. Det kommer få vår relation att bli starkare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.