Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråvalla sänktes – av sin egen metod

Zara Larsson är en av de artister som spelat på Bråvallafestivalen.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Veronika Maggio är en annan.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Bråvallafestivalen är nedlagd – för all framtid.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Bråvallafestivalens tokoffensiv fick Peace and Love på fall.

Storsatsningen höll i fem år, sedan föll uppstickaren på eget grepp.

Precis som förväntat.

När tyska FKP Scorpio 2013 sjösatte sin storsatsning Bråvallafestivalen utanför Norrköping gjorde de det med att önska konkurrenten "all lycka".

De förlade sin festival på samma datum som Borlängefestivalen - som brottades med stora skulder. Konsekvensen blev att Peace and Love ställdes in 2013.

Efter premiäråret fortsatte Bråvalla att boka in stora namn och redovisa storpublik. Men det var en festival som var omöjlig att älska.

Utslängd på en ocharmig gammal flygplats. Omgärdad av logistiska problem (toaletter, mat, betalsystem, transporter...). Med en otydlig artistprofil, till synes skräddarsydd för allätaren snarare än musikälskaren. Med ett tafatt genustänk bland affischnamnen och upprepade problem med våld och övergrepp.

Redan 2014 dömdes en ung man för en våldtäkt som inträffade under en Veronica Maggio-konsert, sedan tog eländet aldrig slut. 2017 kom det in elva anmälningar om sexuella ofredanden under festivalen - på en dag.

I fjol var affischnamnen svagare och publiken glesare, och på festivalens sista dag gick ledningen ut med att de skulle göra en paus "på grund av anmälningarna om sexuella övergrepp på årets festival".

Det lät som ett svepskäl då, och den känslan förstärks av det nya beskedet.

Festivalen är nedlagd – för all framtid.

 

LÄS MER: Beskedet: Bråvalla stoppas – efter kupp 

 

Det var ungefär lika väntat som ett midsommarregn.

"Framför allt handlar det om saker som att boka de artister ni allra helst vill se och samtidigt se till att alla får den bästa möjliga upplevelsen under festivalen", skrev Bråvalla i ett lagom luddigt Instagraminlägg under onsdagen.

Vad de egentligen borde skrivit:

"Det handlar uteslutande om att Live Nation dödat alla våra möjligheter att få till en festival genom att nästa sommar arrangera Lollapalooza i Stockholm - under samma datum som Bråvalla skulle ha ägt rum. Vi föll på vårat eget grepp."

Med tanke på att flera av Scorpios festivaler i Tyskland svärtats ned av rapporter om våld och sexuella övergrepp kunde de även lagt till:

"Vi ber om ursäkt för all bullshit som felaktigt antytt att det inte går att arrangera en festival i Sverige utan att publiken riskerar att drabbas av våld och övergrepp" i stället för något grumligt löfte om att veckans besked inte är slutet "utan början på något nytt".

Sverige är inte stort nog för två stora festivaler under samma helg. Det är tillräckligt knepigt att få ekonomin att gå ihop om man är ensam i almanackan (festivalen i Norrköping blödde miljoner).

Nu är Bråvallaprojektet över.

Det var ett kul experiment, men det var dessvärre aldrig roligt så länge det varade.

Sommaren 3 hetaste festivaler i Sverige

1) Way Out West, Göteborg (9-11/8)

Herren på festivaltäppan har varit landets bästa sedan 2007. Har ett brett finsmakarprogram och ett helhetstänk bara Sweden Rock - en musikalisk motsats - är i närheten av. Årets toppbokning: Kendrick Lamar.

2) Storsjöyran, Östersund (27-28/7)

Den jämtländska långköraren är sedan länge (den startade på 60-talet) Sveriges trevligaste stadsfestival. Har ett stabilt svenskt program som toppas av tyska Kraftwerks hypnotiska 3D-show. 

3) Popaganda, Stockholm (31/8-1/9)

Veronica Maggio, First Aid Kit, Tove Styrke och Sarah Klang gör Popaganda till en inofficiell Queens of Pop-festival. (Ambulerande Queens of Pop innehåller bland andra Zara Larsson, Icona Pop och Molly Sandén).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.