Brasse Brännströms exfru Git berättar nu om den folkkära tv-profilens önskan om sin begravning. Foto: Lizzie Larsson / Ibl BildbyråBrasse Brännströms exfru Git berättar nu om den folkkära tv-profilens önskan om sin begravning. Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå
Brasse Brännströms exfru Git berättar nu om den folkkära tv-profilens önskan om sin begravning.  Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå
"Han var en blygsam man. Klart att han visste att han skulle bli ihågkommen, men han fungerade inte så att han gick och tänkte på det", säger Git. Foto: Jens L estrade"Han var en blygsam man. Klart att han visste att han skulle bli ihågkommen, men han fungerade inte så att han gick och tänkte på det", säger Git. Foto: Jens L estrade
"Han var en blygsam man. Klart att han visste att han skulle bli ihågkommen, men han fungerade inte så att han gick och tänkte på det", säger Git.  Foto: Jens L estrade
Brasse Brännströms blev 69 år gammal. Foto: Henrik Montgomery / TtBrasse Brännströms blev 69 år gammal. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Brasse Brännströms blev 69 år gammal. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Brasses önskemål om sin egen begravning

Publicerad

Efter folkkära Brasse Brännströms plötsliga död förbereder exhustrun Git Erixon begravningen.

Innan sin död hann Brasse berätta om sitt enda önskemål kring ceremonin.

- Han sa att han ville ha en likadan begravning som min mormor hade, säger Git Erixon.

Git Erixon, 53, fanns hos sin exman Brasse Brännström när han, 69 år gammal, avled i fredags kväll. De gifte sig 1995 och skilde sig sju år senare - men fortsatte att umgås.

Det var Git som ringde ambulansen och hon vakade vid hans sida.

- Det jag kan säga är att jag var hos honom och att han inte led, har hon tidigare berättat.

En knapp vecka efter den plötsliga förlusten säger Git:

- Den värsta chocken har naturligtvis lagt sig. Det är svårt att förklara. Ibland är man ledsen, ibland är det ganska normalt. Det är hela tiden skört.

Fått mycket stöd

Hon har fått mycket stöd i sitt sorgearbete.

- Hela tiden. Mycket kärlek. Varma hälsningar. Det kommer hela tiden, säger Git Erixon.

Dödsfallet kom mycket oväntat. Någon dödsorsak har ännu inte kunnat fastställas.

- Klart att det är jobbigt. Jag vet inte när det blir klart, det kan ta tid. Det beror på omständigheter och vad de hittar på obduktionen och sånt. Om de hittar något, säger Git om ovissheten.

Brasse Brännström hade inga barn, så Git kommer att ta hand om begravningen.

En systerdotter till Brasse hjälper henne. Skådespelaren hann ge Git ett önskemål kring sin begravning.

- Han sa att han ville ha en likadan begravning som min mormor hade. Det var Frälsningsarmén-låtar. Något annat sa han inte, säger Git Erixon.

Några andra detaljer kring begravningen finns ännu inte.

- Han var en blygsam man. Klart han visste att han skulle bli ihågkommen, men han fungerade inte så att han gick och tänkte på det. säger Git Erixon.

Git vet inte heller hur Brasse Brännströms testamente skrivits - eller om det finns något.

Brasse hade en stadig inkomst de sista åren av sitt liv. 2010 deklarerade han en förvärsinkomst på 799 300 kronor, året därpå 750 900 kronor.

Inkomståret 2012 deklarerade Brasse en förvärvsinkomst på 668 000 kronor.

- Jag vet ingenting, jag ska ha kontakt med hans revisor och så. Allt är precis i början, säger Git.

Drog sig undan

Brasse Brännströms vän, regissören Mats Ahrén, berättade för P4 Extra om hur Brasse de sista åren drog sig undan.

- Har man fått en stor dos av offentlighet under väldigt lång tid kan man kanske bli lite trött på det, och tycka att det är jäkligt skönt att slippa den offentliga uppmärksamheten och i stället ägna sig åt projekt man vill arbeta med. Jag tror att det räckte för honom helt enkelt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag