Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brandkåren rasar mot
"Femtio nyanser..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Montage.

Brandkåren i Storbritannien rasar mot den erotiska boken "Femtio nyanser av honom".

Anledningen: Den får folk att låsa fast sig med handbojor - och därefter larma räddningstjänsten för att få hjälp att komma loss.

– Några av larmen som våra brandmän kallas till skulle kunna förhindras med lite sunt förnuft, säger brandmannen Dave Brown till The Inquistor.

Men det är inte bara personer som lyckats låsa fast sig själva som tvingas kalla på hjälp.

Sajten Thenewage.co skriver också att den populära erotiska boken "Femtio nyanser av honom" även sätts i samband med larm om män som har fått ringar runt penisen, och sedan inte kommer ur dem.

– Några av larmen som våra brandmän kallas till skulle kunna förhindras med lite sunt förnuft. Jag vet inte om det är "Femtio nyanser"-effekten, men antalet larm som innefattar handbojor har ökat, verkar det som, säger brandmannen Dave Brown enligt The Inquisitor.

Larmas för miljonbelopp

Nyhetskanalen CNN har räknat ut att brandkåren i Storbritannien bara under 2010 kallades till 1300 incidenter där människor låst fast sig med handbojor.

De många utryckningarna ska ha kostat skattebetalarna över en halv miljon dollar.

Men ändå verkar det bara vara en bråkdel av läsarna som blivit lite för entusiastiska inför boken.

Boken "Femtio nyanser av honom" har sålts i 65 miljoner exemplar världen över.

Expressen.se har talat med Storstockholms och Södertörns brandförsvar om saken, men de uppger att de inte noterat någon ökad frekvens av larm med handbojor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.