Brander: Så bra är nya Bondfilmen "Spectre"

Publicerad

Det finns gott om utrymme att både älska och hata den senaste Bond-filmen.

Men oavsett till vilket läger man ansluter sig, är "Spectre" ovillkorligen en jakt längs med minnenas allé.

Inledningen tar omedelbart andan ur en, där den träffar mitt i en av de lite ovanligare Bond-stämningarna – den lätt nekrofila karnevalskänslan. På plats i Mexico City firar man de dödas dag med dansande skelett, och folklig extas. Hoyte van Hoytemas bilder närmast vältrar sig i miljöerna, samtidigt som man byter färgskala från "Skyfalls" stålgrå London till toner av varm kaffe latte. Helt galet snyggt, och dessutom ett typiskt Bond-klimax, där intensiv action följs av ett nöjt och stiligt lugn.

 

LÄS MER: 14 saker du inte visste om James Bond

 

För alla Bond-nördar som tyckte att det blev lite för tungt i ”Skyfall” borde detta vara ett glädjande kliv tillbaka till rötterna. Från alpstugor till tågresor, studsar hjärnan mellan suddiga minnesbilder från de gamla Bond-klassikerna. Men så heter den senaste Bond-bruden (Seydoux) också Madeleine Swann, en för sammanhanget ovanligt finkulturell referens till Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”.

Även om det nu rent tematiskt handlar snarare om flykt än spaning. Minnena hemsöker Bond likt spöken, samtidigt som han själv allt mer blir en skugga av något förflutet. När allt går att övervaka elektroniskt, ifrågasätts 00-agenternas existensberättigande. Som filmisk substans känns hela det paketet, emellanåt lite påklistrat, och leder dessutom till att turer staplas på varandra och gör filmen onödigt lång.

Därför är det ibland på håret att betyget trillar ned ett snäpp, men det räddas av filmens häpnadsväckande snygghetsfaktor, och av skådespelarna: Léa Seydoux har en fullkomligt ikonisk utstrålning som kaxig Bond-brud med drag av rebellisk Kate Moss. Ben Wishaw har utvecklat sin lite hipstergullige Q till något alldeles extra, och nytillskottet C är helt perfekt rollsatt med Andrew Scott (annars känd som Moriarrty i ”Sherlock”).

”Spectre” är kanske inte den överväldigande uppvisning jag hoppades på, men får mig ändå att dra djupa njutningsfulla suckar uppfyllda av nostalgi och elegans.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag