Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brander: Så bra är nya Bondfilmen "Spectre"

Det finns gott om utrymme att både älska och hata den senaste Bond-filmen.

Men oavsett till vilket läger man ansluter sig, är "Spectre" ovillkorligen en jakt längs med minnenas allé.

Inledningen tar omedelbart andan ur en, där den träffar mitt i en av de lite ovanligare Bond-stämningarna – den lätt nekrofila karnevalskänslan. På plats i Mexico City firar man de dödas dag med dansande skelett, och folklig extas. Hoyte van Hoytemas bilder närmast vältrar sig i miljöerna, samtidigt som man byter färgskala från "Skyfalls" stålgrå London till toner av varm kaffe latte. Helt galet snyggt, och dessutom ett typiskt Bond-klimax, där intensiv action följs av ett nöjt och stiligt lugn.


LÄS MER: 14 saker du inte visste om James Bond


För alla Bond-nördar som tyckte att det blev lite för tungt i ”Skyfall” borde detta vara ett glädjande kliv tillbaka till rötterna. Från alpstugor till tågresor, studsar hjärnan mellan suddiga minnesbilder från de gamla Bond-klassikerna. Men så heter den senaste Bond-bruden (Seydoux) också Madeleine Swann, en för sammanhanget ovanligt finkulturell referens till Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”.

Även om det nu rent tematiskt handlar snarare om flykt än spaning. Minnena hemsöker Bond likt spöken, samtidigt som han själv allt mer blir en skugga av något förflutet. När allt går att övervaka elektroniskt, ifrågasätts 00-agenternas existensberättigande. Som filmisk substans känns hela det paketet, emellanåt lite påklistrat, och leder dessutom till att turer staplas på varandra och gör filmen onödigt lång.

Därför är det ibland på håret att betyget trillar ned ett snäpp, men det räddas av filmens häpnadsväckande snygghetsfaktor, och av skådespelarna: Léa Seydoux har en fullkomligt ikonisk utstrålning som kaxig Bond-brud med drag av rebellisk Kate Moss. Ben Wishaw har utvecklat sin lite hipstergullige Q till något alldeles extra, och nytillskottet C är helt perfekt rollsatt med Andrew Scott (annars känd som Moriarrty i ”Sherlock”).

”Spectre” är kanske inte den överväldigande uppvisning jag hoppades på, men får mig ändå att dra djupa njutningsfulla suckar uppfyllda av nostalgi och elegans.

SPECTRE

ACTION.

Storbritannien.

Av Sam Mendes.

Med Daniel Craig, Léa Seydoux, Monica Belluci, Christoph Waltz, Naomie Harris, Ralph Fiennes.

Längd: 2:30.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Daniel Craig

Övertygar fysiskt som alfahanne med bredbent kroppshållning och skeptiskt stenansikte. Men utflykterna i humorlandskapet passar honom inte riktigt, och skapar obalans.

Léa Seydoux

Har en makalöst sensuell utstrålning, och ett ansikte man aldrig tröttnar på. Mixar intelligens med en känsla av integritet, och är lätt den mest spännande Bond-bruden sen Eva Greens Vesper.

Monica Belluci

Står med sina 51 år ut som den äldsta Bond-bruden genom tiderna. Besitter en viss pondus i sina scener, men jag hade velat få se mer av henne!

Ben Wishaw

Har utvecklat sin Q till en spännande karaktär som han lyckas fylla med förvånansvärt mycket närvaro och känsla. Faktiskt till den grad att jag blir sugen på en spinoff-film om Q.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.