Foto: EXPRESSENFoto: EXPRESSEN
 Foto: EXPRESSEN
Foto: PICTUREGOER / (C)MIRROR/BULLS 0000ZERZFoto: PICTUREGOER / (C)MIRROR/BULLS 0000ZERZ
 Foto: PICTUREGOER / (C)MIRROR/BULLS 0000ZERZ
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENFoto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
 Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Bråket om Ingrid- scenerna i SVT

Publicerad

Dokumentären "Jag är Ingrid", som visades på SVT under måndagskvällen, är en kraftigt nedklippt version av originalet som hyllades på Filmfestivalen i Cannes 2015.

Regissören Stig Björkman beklagar SVT:s beslut att visa den kortare versionen om Ingrid Bergmans liv.

Björkman har bland annat grävt fram material som visar hur Bergman mörkade sin sjukdom – och valde bort barnen på dödsbädden. 

– Jag är jätteledsen. Jag tycker inte att det är särskilt roligt att den visas i det skicket, säger han.

På måndag 19 juni 20:00 visar SVT den hyllade dokumentären "Jag är Ingrid" om skådespelerskan Ingrid Bergmans liv.

Här ges en bred bild av filmstjärnans liv, från den svåra uppväxten till framgångarna i Hollywood, men också delar av hennes kärleksliv, som hur hon lämnade sin make för en ny kärlek, och hur hon övergav sina barn. 

Filmen hade världspremiär på Filmfestivalen i Cannes 19 maj 2015 och Sverigepremiär 28 augusti samma år, dagen innan Ingrid Bergmans 100-årsdag.

Filmens regissör är dokumentärfilmaren Stig Björkman. Hans ursprungliga film, som fick ett hedersomnämnande i Cannes och nominerades till en Guldbagge i Sverige, var nästan två timmar lång.

Stig Björkman om filmen

Den version som SVT visade på måndagskvällen har klippts ned till drygt hälften - och det gör Stig Björkman bestört.

– Jag är jätteledsen över att de bara visar en timme av filmen. Det blir ju ingenting. Hela idén med tvåtimmarsfilmen är att den är uppbyggd på ett speciellt sätt, förklarar han.

Han fortsätter:

– Vi var tvungna att klippa om den för att tv skulle ha en kortare version. Jag vet inte varför. Jag tycker inte att det är särskilt roligt att den visas i det skicket.

SVT: ”Inte sant”

Emelie Persson, projektledare på K-special på SVT, trycker på att den långa versionen av ”Jag är Ingrid” visades på SVT i julas och att K-special ursprungligen skrev kontrakt om en timslång version. 

– Det är inte sant att SVT klipper ned. Vi har sänt den långa och den här versionen var något som vi avtalade om från allra första början – innan det blev en storproduktion. Vi har kontrakt på en 58 minuters-version. Det är ingenting som vi har hittat på, säger hon. 

SVT:s K-special sänder ”Jag är Ingrid” som en del i en serie porträtt på kvinnliga kulturpersonligheter. 

LÄS MER: Ingrid Bergman valde bort barnen på dödsbädden

 

Efter att ha gjort ett flertal internationellt spridda dokumentärfilmer om bland annat Ingmar Bergman blev Stig Björkman tillfrågad av Ingrid Bergmans barn att inför 100-årsjubileet av hennes födelse göra en minnesfilm om henne. För det skulle han få tillgång till hennes privata dagböcker och smalfilmer från familjens privata samling.

Det är mycket av detta material som SVT-tittarna nu går miste om.

– Vi hade ju fullständigt unikt material eftersom hon sparade allt genom hela livet, både brev, fotografier, filmer som hans far tog från att hon föddes och till tonåren, men framför allt filmade hon själv hela livet, säger Stig Björkman och berättar att Ingrid Bergman skaffade en filmkamera redan i slutet av 1930-talet.

– Jag hade sju, åtta timmar av hennes privata filmer, från hela hennes liv, och mycket av det finns inte med.

Förutom sina framfångar i Hollywood, med tre Oscars-statyetter, fick hon också stor uppmärksamhet för sitt privatliv.

När hon 1950 lämnade sin make Petter Lindström och deras dotter för den italienska regissören Roberto Rossellini, som hon redan inlett en utomäktenskaplig affär med, var det en enorm skandal.

Ingrid Bergman fördömdes av kritikerkåren.

1958 gifte sig Ingrid Bergman för tredje gången med den svenske teaterdirektören Lars Schmidt. Paret var gift till 1979.

Ingrid Bergman "före sin tid"

Stig Björkman tycker att Ingrid Bergman blivit orättvist dömd av historien.

– Det var ju överhuvud taget skandalöst på det sätt hon behandlades, säger han och jämför med hur det är i dag:

– Berömda filmstjärnor och skådespelare i dag gifter sig ju inte alltid ens. Många amerikanska skådespelare byter ju partner utan att någon höjer på ögonbrynen. Snarare är det så att pressen rycker ut och gör nya reportage. 

Han menar att Ingrid Bergman gick sin egen väg - och var en föregångare.

– Hon var ju en oerhört ärlig person. Hon försökte aldrig hymla om saker.  Hon var en kvinna som levde långt före sin tid, säger han och forsätter:

– Men hon gick genom hela livet med högt buret huvud.

Kommer den bilden fram i den kortare versionen av din dokumentär?

– Ja, eftersom hon var den kvinna hon var, så är det nästan oundvikligt. Även om det känts bättre med en längre version.

Ingrid Bergman mörkade sin sjukdom

I materialet från Ingrid Bergman-arkivet som Stig Björkman tagit del av framgår det hur Ingrid Bergman mörkade för sina närmaste att hon led av cancer. Ingrid Bergman avled 67 år gammal i London 1982. Då hade hon levt med cancern i fyra år.

När dottern Pia Lindström medverkade i SVT-programmet ”Skavlan” berättade hon om det sista samtalet de två hade innan mamman gick bort. Pia Lindström ringde Ingrid Bergman på hennes födelsedag och då berättade skådespelaren att hon mådde dåligt. Men hon ville absolut inte att barnen skulle besöka henne.

– Jag tror att hon inte ville träffa någon av oss barn. Hon ville inte att vi skulle se det. Antagligen så visste hon att hon var döende, men hon ville inte att vi skulle se det. Hon var inte en sådan person. Hon var självständig på så sätt, sa Lindström i programmet.

Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag