Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket fick Peter Jihde att gå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Jihde hamnade i bråk med kollegan Robert Perlskog - och valde efter det att lämna TV4, skriver TV4-journalisten Patrick Ekwall i sin bok "Svår, Svårare, Ekwall" som släpps på fredag.
Foto: BILDBYRÅN/OLLE SPORRONG

Här är sanningen om bråket mellan tv-stjärnorna. 

I boken "Svår, Svårare, Ekwall" avslöjar Patrick Ekwall hur det gick till när Peter Jihde sade upp sig från TV4. 

Den kände programledaren lämnade kanalen efter ett bråk med kollegan Robert Perlskog. 

- Om de blir sura så får de väl bli det. Jag skriver bara sanningen, säger Ekwall. 

Den 16 december släpper TV4-profilen Patrick Ekwall sin bok "Svår, Svårare, Ekwall".

 Boken har sin grund i sex års bloggande, men är också en sammanfattning av hans erfarenheter och upplevelser efter 30 år som sportjournalist.

 Expressen har tagit del av boken redan nu, och där avslöjar Ekwall bland annat hur det gick till när den kände programledaren Peter Jihde sade upp sig från TV4.

 Mitt under handbolls-VM  i Frankrike 2001 hamnade Jihde  i en konflikt med kollegan Robert Perlskog.

 Bråket mellan tv-stjärnorna handlade om vem som skulle berätta om en tittartävling under matchsändningen mellan Sverige och Frankrike. Jihde blev enligt Ekwall förbannad och pratade inte med någon av sina kollegor på flera dagar.

"Då får du väl säga upp dig"

 När handbolls-VM sedan var slut och Jihde kommit tillbaka till Sverige gick han direkt upp till Mats Pettersson, dåvarande sportchef på TV4. Jihde sa att han skulle säga upp sig om han behövde jobba med Robert Perlskog under det kommande hockeyslutspelet.

 “Då får du väl säga upp dig", blev svaret från Pettersson. Jihde lämnade in sin avskedsansökan omedelbart och gick sedan över till konkurrerande kanalen SVT.

"Redan väl känt"

 - Det var under handbolls-VM de började att bråka och det är ju redan väl känt på TV4, det är en sån liten krets. Det är ju sanningen och jag tror inte alls att Jidhe eller Perlskog blir sura över att jag skriver om det i boken.

 - Det är ju många detaljer om just det som jag hade kunnat skriva, men som jag utelämnat. Om de blir sura eller arga får de väl bli det, men det är bara sanningen, säger Ekwall.

 Robert Perlskog berättar att det blev ett antal hetsiga redaktionsmöten under mästerskapet i Frankrike.

 - Det jag minns var att Peter hade synpunkter på det mesta, det är en kille som vill att allt ska vara perfekt. Men han var ju programledare och inte producent.

 - Det var under handbolls-VM och det var några stormiga redaktionsmöten minns jag, men så ska det vara i en kreativ bransch tycker jag.

 Numera jobbar Perlskog och Jihde ihop på TV4 igen.

 - Han har kommit tillbaka nu och vi jobbar ihop och står på god fot med varandra.

 - Han är en väldigt skicklig programledare och efter att han sade upp sig på fyran fick han ju ett erbjudande från SVT, så han gjorde ju rätt.

 I boken berättar Ekwall också om sin början på TV4, hur han älskade “varje minut", och om när han och Jihde fick sparken av Mats Pettersson under deras första konferens.

 Dagen efter hände dock ingenting.

 “Jag och Jihde fick sparken fler gånger, minst en gång om året", skriver Ekwall.

Berättar om Brandeby

 Genom sitt kändisskap har Ekwall upplevt mycket, och  i boken berättar han om hur han lärde känna skådespelaren Lasse Brandeby, som gick bort den 20 november i år, genom tv-programmet Let's Dance.

 Ekwall skriver att den folkkäre skådespelaren mådde dåligt under inspelningarna och ville hoppa av, men att det engelska produktionsbolaget vägrade låta honom lämna programmet.

 "Han ville hoppa av. Lasse planerade en kupp, där jag var med och planlade, som gick ut på att han skulle be att få lämna i samband med att någon annan blev utröstad i direktsändning. Han tyckte att det var pinsamt att han fick vara kvar som inte kunde dansa och inte orkade träna, när andra som slet livet av sig åkte ut. Men Let's Dance-konceptet, som styrs med järnhand från något engelskt bolag, och dess regler stoppade en sådan kupp", skriver Ekwall  i boken.

 Expressen har sökt Peter Jihde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.