Dömd för knarkbrott. Sanna Bråding, 28, fick tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Foto: Magnus Jönsson
Dömd för knarkbrott. Sanna Bråding, 28, fick tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Foto: Magnus Jönsson

Bråding: Jag straffas hårdare än killar

Publicerad
Uppdaterad
Sanna Bråding, 28, överväger att skriva en bok om sin tuffa tid.
Hon vill hjälpa andra som hamnat fel.
- Jag vill använda mina erfarenheter för att få andra att inse hur det kan vara, säger hon.
För varje dag som går efter att tingsrätten i fredags avkunnade sin dom - tre månaders fängelse och skyddstillsyn - blir tankarna på fängelset mer konkreta för Sanna Bråding.
- Allt börjar landa nu. Jag har alltid velat visa hur stark jag är, men nu måste jag erkänna att jag tycker att det är jobbigt. De senaste dygnen har jag knappt sovit något, säger hon.

Vet inte om hon överklagar

Hon har ännu inte orkat läsa igenom hela domen.
- Det tänker jag vänta med till efter helgen. Då kommer jag och min advokat att diskutera om vi ska överklaga eller inte. För många är det självklart att överklaga, men inte för mig. Det kanske finns en mening med att det blir så här. Jag vet inte om jag orkar. Kanske är det bättre att jag accepterar fängelsetiden.

Ser framåt

Redan nu har hon börjat tänka på framtiden, och är fast beslutsam att hon ska göra allt för att orka komma tillbaks - både privat och yrkesmässigt.
- Det hoppas jag verkligen. Jag tror också att det kan komma något bra ur det här och att jag kommer att känna mig ännu starkare än jag gjort innan. Jag tror att jag efter det här kommer att stå stadigare på jorden och veta mitt värde, även om det kommer att ta ett tag.
Hennes förhoppning är nu att hon med sin historia ska kunna hjälpa andra att inte begå samma misstag.

Lättar kanske sitt hjärta

- Det är självklart att jag vill göra det. Många vänner har förut sagt att jag borde skriva en bok om mitt liv, men tidigare har jag inte velat. Nu kanske jag vill det, men är inte säker på att jag klarar det. Det skulle kunna vara ett sätt för mig att lätta mitt hjärta och samtidigt hjälpa andra. Dessutom skulle det vara en back up så att jag kan fortsätta vara kreativ och ha något att göra.
- Jag tror särskilt att tjejer behöver förebilder som kan visa att de mår dåligt och sedan komma tillbaks. Så är det inte nu, säger hon.

Höjs till skyarna

Sanna Bråding upplever själv att hon straffats hårdare - för att hon är tjej.
- När en kille gör något sådant här höjs han till skyarna och folk tycker att han är en riktig gangster. Det verkar som att det är mer okej när en bad boy gör det.
- Det finns flera exempel på kändiskillar som fått fortsätta jobba som om inget hänt.
- Men när jag, en tjej som skött mitt jobb fläckfritt, dolt hur jag mått och gjort något sådant här förlorar jag allt. Det känns snett.
- Jag vill inte ha något ogjort, men jag vill heller aldrig gå igenom en enda dag av de här åren igen eller behöva se någon annan gå igenom samma sak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag