Bowie i en intervju med Expressen Foto: Torbjörn SelanderBowie i en intervju med Expressen Foto: Torbjörn Selander
Bowie i en intervju med Expressen  Foto: Torbjörn Selander
Bowie jagas efter ett besök i Sverige 1972. Foto: Peter DiedrichBowie jagas efter ett besök i Sverige 1972. Foto: Peter Diedrich
Bowie jagas efter ett besök i Sverige 1972.  Foto: Peter Diedrich
David BowieDavid Bowie
David Bowie
David Bowie på ålderns höst. Foto: Peter KramerDavid Bowie på ålderns höst. Foto: Peter Kramer
David Bowie på ålderns höst.  Foto: Peter Kramer
David Bowie Foto: Barry Schultz/Sunshine/RetnaukDavid Bowie Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk
David Bowie Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk

Bowies svenska kärlekshistoria

Publicerad

Det har varit en ständigt pågående kärlekshistoria - David Bowie hann med över 15 besök i Sverige.

Från Kungliga Tennishallen 1976 till "Bingolotto" 2002.

– Jag är otroligt glad att jag fick chansen att träffa honom. För mig är han en ikon, säger Lasse Kronér som hade honom som gäst två gånger om.

Sin första spelning i Sverige gjorde David Bowie i Kungliga Tennishallen 1976. I samband med konserten gjorde Sveriges Radio en intervju med David Bowie där popstjärnan jämförde resan till Sverige med att komma hem.

Trots att spelningen genomfördes mitt i vintern hade ungdomar köat i flera dagar för att få tag i biljetter. De sov i sovsäckar och försökte hålla sig varma med hjälp av filtar. Biljetterna kostade 75 kronor men enligt Sveriges Radios reporter kunde de kosta det dubbla på svarta marknaden.

Dagen efter åkte David Bowie till Helsingfors. Efter spelningen försökte han och Iggy Pop gå på en nattlubb, men enligt en artikel i Expressen från måndagen den 26 april 1976, författad av Mats Olsson.

Tidningen berättar om hur David Bowie skrek till dörrvakten att han var enormt rik och känd. Det hjälpte dock föga då dörrvakten inte kände igen de två sångarna. Efter att ha gått till en annan mindre rockklubb valde David Bowie att lämna stället då en kvinna blivit allt för påträngande.

1978 kom David Bowie tillbaka till Sverige och Kungliga Tennishallen. Även den här gången var det problem med biljettförsäljningen.

Nästa gång David Bowie kom tillbaka till Sverige var 1983 då han genomförde två utsålda spelningar på Ullevi. Under första konserten befann sig 61 206 besökare på arenan.

"Aldrig tidigare har någon dragit så stor publik i Sverige. David Bowie slog The Rolling Stones gamla årsgamla rekord med 4596 betalande", skriver Expressen dagen efter konserten.

Mindre imponerade var Steffo Törnquist, som skrev artiklarna om David Bowie, av den svindyra skärm kallad "Diamond Vision" som stjärnan släpat med sig.

"En flopp för 12 miljoner kronor. Videoskärmen på vilken Bowiegalan direktvisades var skymd för större delen av Ullevi-publiken. En 'begåvning' till konstruktör hade placerat skärmen på tok för långt bak", skriver Steffo Törnquist, som också rapporterade om omfattande biljettfusk.

Thomas Johansson, legendarisk konsertarrangör, berättar att Live Nation arrangerade totalt 15 spelningar med David Bowie från 1983 till 2000.

– Jag tror att han hade en ganska bra relation till Sverige och jag tror att han tyckte bra om att vara här.

Hur var han som person?

– Han var ganska schyst, vi var ute och käkade någon gång och det var trevligt. Han var väldigt kunnig om de lokala förhållandena oavsett om han var i Sverige, Norge, Danmark eller Finland där vi arrangerade konserter.

Vad minns du från spelningen på Ullevi 1983?

– Det finns en rolig grej. Turnén hette Serious Moonlight, året innan hade vi gjort två utsålda dagar med The Rolling Stones och David Bowie sålde också ut två dagar. I slutet av föreställningen så var månen helt fantastisk. Jag sa till honom att det var svårt att fixa sådana här specialeffekter, då garvade han.

Olle Berggren, mångårig reporter på Kvällsposten, numera Expressens sydsvenska edition, träffade David Bowie vid flera tillfällen. För honom kom beskedet som en chock.

– Det bara stannade till. Det var som när man fick veta att Diana eller Michael Jackson gått bort. Det var overkligt, säger Olle Berggren.

Olle Berggren skulle få en intervju med David Bowie inför spelningen 1976. Men artisten var rejält sliten och Olle Berggren fick hålla till godo med bandmedlemmarna.

– Men också i det bästa musikaliskt. Han stod ju på toppen. Men han var riktigt tunn. Det var inte mycket kvar av honom. Då fick jag bara prata med musikerna, säger Olle Berggren.

Först 1995 fick Olle Berggren en ordentlig intervju med David Bowie, då inför en spelning på Wembley. Den gången hade David Bowie varit på rehab och mådde betydligt bättre.

Några år senare, år 1999, besökte David Bowie till mångas förvåning "Bingolotto".

– Det var rätt fantastiskt, han var den första stora artisten vi fick på "Bingolotto". På det sättet var han ganska banbrytande för oss. Det var extremt stort, säger Lasse Kronér som då var programledare.

– Jag var ganska grön som programledare och hade bara gjort "Bingolotto" någon månad. Jag var lite stissig och nervös och sprang runt. Han spelade två låtar och så gjorde vi en intervju. Han var fruktansvärt proffsig och skön.

2002 återvände David Bowie till "Bingolotto".

– Han kom fram till mig och det första han sa var "Hello Lasse". Bara det att han hade tagit sig tid att be skivbolaget ta reda på mitt namn var extremt stort.

Hur var han?

– Otroligt ödmjuk. Han var intresserad och lyssnade när jag berättade om min karriär och var väldigt generös med sig själv. Jag är otroligt glad att jag fick chansen att träffa honom. För mig är han en ikon.

Spelningen i "Bingolotto" blev också en av David Bowies sista framträdanden på svensk mark.

– Det var fantastiskt och väldigt oväntat att få Bowie till "Bingolotto". Många höjde på ögonbrynen och det var inte helt okontroversiellt. Det är tragiskt att han har gått bort för han har betytt så mycket.

Sista spelningen i Sverige gjorde David Bowie i Globen 2003.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag