Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bosses efterlängtade staty avtäcks i Hudik

Bosse Östlin gick bort i juli förra året, nu har en staty rests i hans minne.Foto: Emma Johansson
Pär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, säger: – Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter.Foto: Cornelia Nordström

Förra året somnade Glada Hudik-teaterns Bo "Bosse" Östlin in efter att ha drabbats av en stroke.

I dag avtäcktes en staty för att hedra minnet av honom.

– Att tillåta olikheter skapar en bättre värld, säger Pär Johansson, grundare av teatern.

"Ju mer vi hjälps åt, ju enklare blir det."

Orden som "Glada Hudik"-teaterns Bo "Bosse" Östlin alltid brukade uttala har i dag ekat i kanalparken i Hudiksvall. Han gick bort efter en stroke i fjol, men i dag har minnet av honom förevigats med en staty i parken.

Omkring klockan 15 i dag inleddes manifestationen vars syfte var att hylla Bosse.

Den stora statyn avtäcktes. Och den är väldigt lik Bosse Östlin, menar Johanna Mörk, kommunikatör på Glada Hudik-teatern.

Inuti den finns något som ska göra den speciell. 

– Den är helt fantastisk. Dessutom är den uppvärmd med elslingor. Den ska vara kroppsvarm hela tiden, så att man kan gå fram och krama Bosse och värma sig, säger hon.

Under manifestationen hölls tal, och fler av Bos favoritlåtar spelades av lokala artister. "Fattig bonddräng", Bosses absoluta favorit, framfördes av musikern Östen Eriksson.

 

LÄS MER: Kärlekshyllningen till Bosse Östlin

 

Glada Hudik innan premiären av filmen "Hur många lingon finns det i världen"Foto: Cornelia Nordström

Vill sprida "Glada Hudik"-Bosses budskap

Johanna Mörk berättar att Bosse Östlin var en person med ett enormt hjärta.

– Han var vår största glädjespridare. Jag tror vi behöver mer av det i dag, med allt som händer i världen. Ibland behöver vi bara kärlek och en kram, säger hon.

– Syftet med statyn är att vi vill föra Bosses budskap om kärlek och allas lika värde vidare. Och hur viktigt det kan vara med en kram.

Pär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, instämmer med Johanna Mörk.

– Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter, vilket skapar en bättre värld, säger han.

 

LÄS MER: Bosse Östlin från Glada Hudik har gått bort

 

"Han älskade livet"

På teaterns Facebooksida står det att Bosse Östlins staty skulle bli "den första statyn av en utvecklingsstörd person i hela världen".

– Vi fick kritik för det, det restes tydligen en staty av en funktionsnedsatt person i Norge för en månad sedan. Det här är alltså den första statyn av en funktionsnedsatt i Sverige, säger Johanna Mörk.

Pengarna har till övervägande del samlats in genom flera olika auktioner, där pengar som har kommit in oavkortat har gått till statyn. Många har dessutom skänkt pengar.

Pär Johansson berättar att manifestationen har gett honom hopp. Varje gång han tittar på Bosses staty får han rysningar.

– Det är en surrealistisk och känslosam upplevelse. Han stod för så mycket som folk tycker om. Hans budskap var att sprida kärlek, han älskade livet, säger han, och avslutar:

– Jag lovar att krama Bosse åt dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.