Bosse Östlin gick bort i juli förra året, nu har en staty rests i hans minne. Foto: Emma JohanssonBosse Östlin gick bort i juli förra året, nu har en staty rests i hans minne. Foto: Emma Johansson
Bosse Östlin gick bort i juli förra året, nu har en staty rests i hans minne. Foto: Emma Johansson
Pär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, säger: – Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter. Foto: Cornelia NordströmPär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, säger: – Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter. Foto: Cornelia Nordström
Pär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, säger: – Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter. Foto: Cornelia Nordström

Bosses efterlängtade staty avtäcks i Hudik

Publicerad

Förra året somnade Glada Hudik-teaterns Bo "Bosse" Östlin in efter att ha drabbats av en stroke.

I dag avtäcktes en staty för att hedra minnet av honom.

– Att tillåta olikheter skapar en bättre värld, säger Pär Johansson, grundare av teatern.

"Ju mer vi hjälps åt, ju enklare blir det."

Orden som "Glada Hudik"-teaterns Bo "Bosse" Östlin alltid brukade uttala har i dag ekat i kanalparken i Hudiksvall. Han gick bort efter en stroke i fjol, men i dag har minnet av honom förevigats med en staty i parken.

Omkring klockan 15 i dag inleddes manifestationen vars syfte var att hylla Bosse.

Den stora statyn avtäcktes. Och den är väldigt lik Bosse Östlin, menar Johanna Mörk, kommunikatör på Glada Hudik-teatern.

Inuti den finns något som ska göra den speciell. 

– Den är helt fantastisk. Dessutom är den uppvärmd med elslingor. Den ska vara kroppsvarm hela tiden, så att man kan gå fram och krama Bosse och värma sig, säger hon.

Under manifestationen hölls tal, och fler av Bos favoritlåtar spelades av lokala artister. "Fattig bonddräng", Bosses absoluta favorit, framfördes av musikern Östen Eriksson.

 

LÄS MER: Kärlekshyllningen till Bosse Östlin

 

Glada Hudik innan premiären av filmen "Hur många lingon finns det i världen"Foto: Cornelia Nordström

Vill sprida "Glada Hudik"-Bosses budskap

Johanna Mörk berättar att Bosse Östlin var en person med ett enormt hjärta.

– Han var vår största glädjespridare. Jag tror vi behöver mer av det i dag, med allt som händer i världen. Ibland behöver vi bara kärlek och en kram, säger hon.

– Syftet med statyn är att vi vill föra Bosses budskap om kärlek och allas lika värde vidare. Och hur viktigt det kan vara med en kram.

Pär Johansson, grundare och verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern, instämmer med Johanna Mörk.

– Det han stod för gjorde världen bättre. Att kunna göra den här statyn är en manifestation för att tillåta olikheter, vilket skapar en bättre värld, säger han.

 

LÄS MER: Bosse Östlin från Glada Hudik har gått bort

 

"Han älskade livet"

På teaterns Facebooksida står det att Bosse Östlins staty skulle bli "den första statyn av en utvecklingsstörd person i hela världen".

– Vi fick kritik för det, det restes tydligen en staty av en funktionsnedsatt person i Norge för en månad sedan. Det här är alltså den första statyn av en funktionsnedsatt i Sverige, säger Johanna Mörk.

Pengarna har till övervägande del samlats in genom flera olika auktioner, där pengar som har kommit in oavkortat har gått till statyn. Många har dessutom skänkt pengar.

Pär Johansson berättar att manifestationen har gett honom hopp. Varje gång han tittar på Bosses staty får han rysningar.

– Det är en surrealistisk och känslosam upplevelse. Han stod för så mycket som folk tycker om. Hans budskap var att sprida kärlek, han älskade livet, säger han, och avslutar:

– Jag lovar att krama Bosse åt dig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag