Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bosse Larsson talar ut om sin cancer

"Vi har båda fått en tydligt uttalad dödsdom", säger tv-ikonen Bosse Larsson om att han och hustrun båda fått diagnosen att de har obotlig cancer.
Foto: Anna Lindblad
Larsson med skådespelaren Stig Järrel 1978
Larsson är mest förknippad med programmet "Nygammalt" som sändes i 173 avsnitt från 1971 till 1989. Här gästas han av Owe Thörnqvist.
Larsson uppfyllde pensionärers önskningar i tv-serien "Ta en kaka till" 1991.
Larsson ledde "Allsång på Skansen" från 1974 till 1993.
Bosse Larsson var julvärd i TV3 1993.
1 / 7

Den legendariske tv-underhållaren Bosse "Nygammalt" Larsson, 81, och hans hustru Lisbeth, 71, har båda fått veta att de har en obotlig, dödlig cancer.

- Vi har båda fått en tydligt uttalad dödsdom, säger Bosse Larsson.

I dag pratar han om sitt liv och kampen mot tumören i P4-dokumentären "Svenska ikoner".

Programmet, som har gjorts av reportern Micha Arlt, sänds i dag, måndag, klockan 14.03, och handlar om Bosse Larssons långa liv som underhållare - både på scen och i tv.

Bosse Larsson började som assisterande kameraman på SVT och avancerade till att bli korad till Sveriges populäraste underhållare när han ledde "Nygammalt" och "Allsång på Skansen" i tv.

För tre år sedan berättade Larsson om sin prostatacancer som han blivit opererad för - och om Lisbeths benmärgscancer som är av samma typ som fotbollsikonen Klas Ingesson hade.

Ramlade ihop förra året

Larsson började tro att det var slut på lidandet - tills han ramlade ihop i mars förra året. I P4-dokumentären berättar han:

- Jag fick ett epileptiskt anfall. Ansiktet drog ihop sig, jag dreglade och sluddrade, och Lisbeth ringde efter ambulansen.

- Sex timmar senare vaknade jag upp på Södersjukhuset, då hade man magnetröntgat mig och konstaterat en tumör på hjärnan. Tumören var opererbar, men den gick inte att behandla sedan. Den har varit under kontroll i ett år, men går inte att operera och stråla. Det är bara att räkna dagarna.

Nu växer den.

- Vi lever båda av två mycket svåra sjukdomar. Det är klart att det har satt prägel på vardagslivet. Vi har båda fått en tydlig dödsdom, Lisbeth och jag, säger han i programmet, och tillägger:

- Vad vi har råkat ut för överlever ingen, det är inte så kul att leva med. Lisbeth tar det mycket enklare än vad jag gör. Jag får mina stunder ibland när jag blir väldigt låg.

Vad tänker du då?

- Jag vet att det här eländet som jag har råkat ut för kommer att ända mitt liv vilken dag som helst. Vi har haft en jädra tur att det inte har hänt medan vi har suttit och pratat, säger han och skrattar.

"Tur för mig att hon finns"

Både Lisbeth och Bosse försöker göra livet så gott de bara kan under sin resa mot det okända. God mat, gott vin, många skratt. Och så är kvällswhiskyn obligatorisk; Bosse har lyckats lära Lisbeth att uppskatta den starka drycken.

Expressen talade med Bosse i går kväll. Han försöker hålla modet uppe.

- Nu går jag och väntar på den där killen med lien på ryggen. Jag försöker ta det här med en klackspark.

Och så säger han att han inte skulle klara sig utan Lisbeth.

- Det är tur för mig att hon finns, jag blivit som en baby och hon sköter om mig.

Svenska ikoner: Bosse Larsson sänds måndag 6 april kl. 14.03 i P4, och finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

1 100 får diagnosen hjärntumör varje år

Varje år får omkring 1 100 människor i Sverige diagnosen hjärntumör. Hälften av dem som insjuknar är över 60 år.

Hjärntumör är inte en enda sjukdom - det finns ett 100-tal varianter.

Symtom på hjärntumör kan vara huvudvärk, epileptiska anfall, synproblem, talproblem, illamående och kräkningar och plötslig medvetslöshet - allt beroende på vilken tumör det är och var den sitter.

Kirurgi och strålning är de vanligaste behandlingarna. Källa: Cancerfonden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.