Jarl Borssén gick bort den 21 december. Familjen väljer nu, efter Jarl Borsséns egen önskan, att hålla en enkel ceremoni i stället för en begravning. Foto: Torbjörn Andersson
Jarl Borssén gick bort den 21 december. Familjen väljer nu, efter Jarl Borsséns egen önskan, att hålla en enkel ceremoni i stället för en begravning. Foto: Torbjörn Andersson

Borsséns önskan: ingen begravning

Publicerad

Det blir ingen vanlig begravning för Jarl Borssén.

I stället blir det en intim ceremoni med bara den allra närmaste familjen.

- Det blir ingen begravning i kyrkan, vi utgår från pappas önskemål, säger sonen Oscar Borssén.

Komikern och skådespelaren Jarl Borssén gick bort den 21 december efter en kortare tids sjukdom - han led av hjärt- och lungproblem.

Stödet var stort efter dödsfallet, och de närmast sörjande, frun Birgitta och sönerna Jonas och Oscar, har överösts med sympatier bland annat på Facebook berättade Birgitta och tackade alla som hört av sig.

Många har också undrat om de kan skicka blommor till begravningen, berättar Oscar Borssén nu.

Men det blir ingen sådan.

Av samma anledning som dödsbeskedet dröjde har familjen bestämt sig för att hålla en liten, intim ceremoni.

"Väldigt, väldigt enkelt"

- Det blir helt i familjen. Det blir ett arrangemang med bara de närmaste, inga släktingar eller andra. Bara de närmaste, säger Jarls hustru Birgitta Borssén.

Det är ännu inte bestämt exakt var och hur ceremonin ska äga rum.

- Det blir ingen begravning på det sättet, det blir ganska enkelt med familjen. Det blir bara de närmsta. Väldigt, väldigt enkelt. Det ska bli väldigt lugnt och rogivande, säger Oscar Borssén.

Han berättar att man inte heller kommer att hålla till i kyrkan.

- Det blir en ceremoni, ingen begravning i kyrkan. Men detaljerna kring det hela är inte klara, säger Oscar Borssén.

Att det skulle bli en intim familjeceremoni i stället för en begravning i en kyrka var något som Jarl Borssén själv önskade innan han gick bort.

- Vi har ju inte gjort något som han inte har velat. Vi utgår från pappas önskemål, säger Oscar Borssén.

Kollegan Siw Malmkvist kände Jarl Borssén väl efter att de två bland annat gjort Arlövsrevyn tillsammans.

Hon är inte förvånad över att han ville ha en intim ceremoni i stället för en stor begravning i en kyrka.

Ville hålla döden hemlig

- Jarl var inte mycket för tingeltangel, han ville inte att det skulle vara för stort och för mycket. Han var en lugn person som inte ville ställa till med så mycket väsen, säger Siw Malmkvist.

Hon säger att man får acceptera att man inte kommer att kunna ta farväl vid en begravning.

- Man tänker ju på honom ändå, säger Siw Malmkvist.

Som Expressen tidigare berättat hade Jarl Borssén också andra önskemål - han ville hålla sin död hemlig och det var därför dödsbeskedet kom först tidigare i veckan, elva dagar efter hans bortgång.

- Han har aldrig haft krav på att synas på det sättet. Press och medier har respekterat det och han stod aldrig med i skvallertidningarna heller. Han fick nog bästa möjliga slut. Att det kom ut så sent som det gjorde var nog hans största önskan, sa Oscar Borssén då.

Jarl Borssén blev 75 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag