Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bornebuschs mästerverk – årets bästa svenska tv-serie

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i ”Älska mig”.
Foto: Viaplay
Serien är årets bästa svenska tv-serie, skriver Mattias Bergqvist.
Foto: Viaplay
Johan Ulveson medverkar också i serien.
Foto: Viaplay
Sverrir Gudnason i ”Älska mig”.
Foto: Viaplay

Mäkta imponerande, Josephine Bornebusch. 

Du har inte bara skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i ”Älska mig”, du har även skapat årets bästa svenska tv-serie. 

En walk and talk. 

En stund in i premiäravsnittet av ”Älska mig” finns en fin scen med Josephine Bornebusch och Nina Zanjani som använder sig av samma berättarteknik som Aaron Sorkin och Thomas Schlamme fulländade i ”Vita huset”.  

Senare, i samma avsnitt, hittas en middagsscen med Bornebusch, Gustav Lindh, Johan Ulveson och Ia Langhammer som är synnerligen välskriven, utomordentligt regisserad och intensivt fullpackad med information om rollfigurerna. Denna sekvens är inte bara en inblick i sköra familjerelationer, utan också obehagligt rolig i hur undertryckta känslor bubblar nära ytan och riskerar att explodera. 

Även om Bornebusch tidigare regisserat ”LasseMajas detektivbyrå: Det första mysteriet” blir det snabbt tydligt att hon med ”Älska mig” hittat en unik ton och att serien är en första riktig presentation av en ny och distinkt röst inom svensk tv. 

Så här bra kan det alltså bli när en smart och driven kreatör får helhetsansvar, står för manus och regi, och använder sig av rätt skådespelare för varje bärande roll. 

I ”Älska mig” spelar Bornebusch och Lindh syskonen Clara och Aron. Deras far och mor gestaltas av Ulveson och Langhammer. Familjen är berättelsens kärna, och för att nå dit skalar Bornebusch stegvis nya bitar från rollfigurernas tunna skydd. När första säsongen tar slut har hon nått en bit, men är långt från klar, och som tur är har Viaplay beställt en andra omgång avsnitt.

”Älska mig” beskrivs som en dramakomedi, men bättre är att säga att det är en mänsklig serie, en sådan som lagom förhöjt tar pulsen på olika personlighetstyper fast i samtiden och som vägrar väja för det sliskigt romantiska, det betongtungt drabbande och allt däremellan. 

Sällan har Ulveson varit bättre och Ia Langhammer passar som handsken som sin nödvändigt fascinerande rollfigur, medan Gustav Lindh visar att han är mannen för framtiden inom svensk tv- och film samtidigt som Sverrir Gudnason gör sin grej som bara han kan.

Lägg till Bornebusch som ankare och resultatet av ekvationen blir årets bästa svenska tv-serie. 

”ÄLSKA MIG”

Manus: Josephine Bornebusch. 

Regi: Josephine Bornebusch. 

Med: Josephine Bornebusch, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Johan Ulveson, Ia Langhammer, Görel Crona, Dilan Gwyn, Sofia Karemyr. 

Premiär: 11 oktober på Viaplay. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.