Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bornebuschs beslut – nu följer kollegerna efter

Josephine Bornebusch satsar på regi.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det gör även Tuva Novotny
Foto: /IBL / /IBL
Och Moa Gammel
Foto: /IBL / /IBL

Vad har Josephine Bornebusch, Tuva Novotny, Moa Gammel och Molly Nutley gemensamt?

Jo, de är hyllade skådespelerskor som just nu valt att istället regissera, och deras karriärbyten kommer, åtminstone delvis, i kölvattnet av Metoo. 

– Det är nåt som händer här, en ändring, vilket är härligt! Jag tror att Metoo har hjälpt oss där absolut, säger Josephine Bornebusch som själv är skaparen bakom nya ”LasseMaja”-filmen.

När Greta Gerwig i januari Oscarsnominerades för sin ”Lady bird” blev hon den femte kvinnan i galans nära nittioåriga historia som nominerats för bästa regi. Det hade då bara gått månader sen Metoo briserat som en revolutionär bomb över världen, och många experter kom att beskriva årets Oscarsnomineringar som ett slags omfamnande av rörelsen.

Även i Sverige väljer nu allt fler kvinnor att regissera, och i likhet med Greta Gerwig har många av dem skådespelarbakgrund.

Motiven bakom besluten är förstås individuella, men har också beröringspunkter. I en intervju i DN i mitten av maj beskrev Moa Gammel sitt val som ett slags uppgivenhet inför skådespelaryrkets begränsningar:

– Jag upplevde en kreativ explosion efter #tystnadtagning, då jag kom igång med att regissera och skriva egna manus. Jag vet inte om jag vill vara skådespelare längre. Den här hösten har förtagit lite av magin med yrket.

Mest problematisk är utsattheten:

– Att vara ett verktyg för någon annans vision. Att det är så få personer som innehar de viktigaste maktpositionerna. Att det är svårare för kvinnliga skådespelare att åldras i yrket. 

En känsla hon på sätt och vis tycks dela bland annat med superstjärnor som Angelina Jolie som redan 2014 pratade i Vanity Fair om sin önskan att byta karriär:

– Jag har aldrig varit bekväm som skådespelare; jag har aldrig älskat att vara framför kameran. Jag trodde inte ens att jag kunde regissera, men jag hoppas på att kunna göra en karriär av det, för det gör mig mycket lyckligare, förklarade skådespelerskan som tidigare i år var Golden globe-nominerad just som regissör med ”First they killed my father”.

Hon tycks även ha fått en del efterföljare, för bara under de senaste åren har bland andra Jodie Foster, Kristen Stewart och Brie Larson testat lyckan som regissörer.

”Kan vara ett generationsskifte”

Josephine Bornebusch tror att trenden, åtminstone i Sverige, handlar om ett nytt självförtroende som kanske blivit ännu starkare i och med Metoo:

– Det kan vara ett generationsskifte. Nu är man såpass ”gammal” att man känner att man vågar ta steget. Sen är det nåt som händer här, en ändring, vilket är härligt! Jag tror att Metoo har hjälpt oss där absolut, säger Bornebusch och fortsätter:

– Sen ligger det ganska mycket hos tjejerna själva, att våga säga att man vill. Bara häromdagen pratade jag med en producent om en annan kvinnlig skådespelerska som jag hört vill regissera. Jag frågade om de inte hört med henne, och fick svaret att de inte visste att hon ville. Tjejer kanske är lite rädda och osäkra, medan killar tänker att det är klart jag ska regissera jag kommer vara skitbra på det. Men nu tror jag att vi börjar samla på oss lite självförtroende. Det blir en positiv våg av det. Om Tuva (Novotny) kan, så kan jag. Och sen är det i gång!

Just Tuva Novotny har sedan några år tillbaka regisserat främst i Norge, och då bland annat tv-serierna ”Dag” och ”Lilyhammer”. Men det är först nu som hon har blivit anförtrodd en svensk långfilm i ”Britt-Marie var här”.

– Jag tycker inte att jag möter så många skådespelare eller skådespelerskor som regisserar, så det är väl jättekul, säger hon om utvecklingen som hon själv inte upplevt som Metoo-relaterad.

”Var inte skådespeleri jag skulle syssla med”

– Jag kan mer känna att jag kanske hamnade snett först. Det var inte skådespeleri jag skulle syssla med.

– Sen spelar det nästan ingen roll för mig om jag är skådespelare är regissör. För vad jag brinner för, är att berätta historier, fortsätter Novotny och får medhåll av Pernilla August, en av pionjärerna på området som redan 2010 prisades för ”Svinalängorna”

– Min väg (i berättandet) har verkligen varit skådespeleri. Men det tog väldigt lång tid för mig att hitta regigrejen. Jag hade inte riktigt det självförtroendet. Plus att jag var ensamstående med tre barn. Det hade varit helt omöjligt att regissera när de var små. 

Självförtroendet verkar det nu vara bättre ställt med. Och med en ökad medvetenhet blir förebilderna för andra successivt också allt fler. Bland annat så rekryterade produktionsbolaget FLX nyligen Molly Nutley som ett led i en satsning på ”lovande kvinnor”, där tanken är att skådespelerskan nu ska få utvecklas som regissör.

Vad allt detta ska landa i? Tuva Novotny och Pernilla August vet i alla fall vad de önskar sig.

– Fler kvinnliga historier. Det är vad man längtar efter.Skådespelerskorna som blivit regissörer

Josephine Bornebusch, 36

Främst känd från ”Solsidan”.

Gör nu: Har precis regisserat ”LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet”, och ska därefter regissera en ännu så länge hemlig tv-serie.

Tuva Novotny, 38

Syntes nyligen som Mariana i ”Borg”, samt mot Natalie Portman i ”Annihilation”.

Gör nu: Regisserar ”Britt-Marie var här”, baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn.

Molly Nutley, 23

Har haft roller i bland annat serierna ”Saknad” och ”Tjockare än vatten”.

Gör nu: Har rekryterats som regissör av FLX, och har nyligen regidebuterat med filmen ”Flickan” för Plan International.

Moa Gammel, 37

Har gjort succé med ”Jordskott”.

Gör nu: Regisserar Drama i P1:s storsatsning ”Gertrud”, och vill i framtiden satsa på regi.

Fanni Metelius, 30

Guldbaggenominerades för sin biroll i ”Turist”.

Gör nu: Fick i våras mkt uppmärksamhet för sin långfilmsregidebut ”Hjärtat”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.