Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bornebusch stora succé – LasseMaja i Lindgrenklass

Maja (Ester Vuori) och Lasse (Frank Dorsin) i filmen om LasseMajas detektivbyrå. Foto: SF
Josephine Bornebusch har regisserat "LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet". Foto: /IBL / /IBL

Svensk barnfilm har länge hukat i skuggan av alla gamla folkkära Astrid Lindgren-filmatiseringar. 

Men nu verkar det bli ändring på det. Efter Maria Bloms fina ”Monky” i vintras, så imponerar långfilmsregidebutanten Josephine Bornebusch nu med en ljuvligt kreativ ”LasseMaja”.

När de två senaste filmerna drunknade i grälla visuella effekter, green screen och ansträngd action, så går LasseMaja nu åt motsatt håll. Valleby-skolan ges här en mer Harry Potter-anrik inramning som kompletteras med estetiskt piggare persikotoner med diffus åttiotalskänsla. 

Utan att vara direkt nostalgisk, så finns här en vuxnare ton som gör mig sugen på ett slags svensk ”Stranger things” filtrerad genom ”Ebba och Didrik”. Skräcken lurar liksom i de yttersta marginalerna: I gryniga återblicksbilder från skolans tragiska förflutna, kanske 35 år bak i tiden, och i Johan Rheborgs ”The shining”-läskiga vaktmästare.

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ – DET FÖRSTA MYSTERIET

Sverige. Av Josephine Bornebusch. Med Frank Dorsin, Ester Vuori, Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Lotta Tejle, Tomas Norström. Längd: 1:35. Från: 7 år.

Men i grund och botten är det förstås ett fantasieggande äventyr för barnen. Den fristående berättelsen fungerar som ett slags prequel för hela LasseMaja-serien, och tar självsäkert fasta på alla bättre detektivmysteriers klassiska ingredienser: Här finns en kuslig vind, en värdefull bok, ett hemligt lönnfack, en listig mus, och ett prydligt kit proppat med förstoringsglas och fingeravtrycksborste. I ekvationen ingår förstås även en handfull misstänkt excentriska vuxna från Jonas Karlssons extremt anglofile engelskalärare till Lotta Tejles bibliotekarie som på Sound of music-manér verkar sy sina blommiga klänningar av gardinerna. 

Fast den mest oväntade överraskningen är kanske ändå barnen: Frank Dorsin (”Bonusfamiljen”) och Ester Vuori (julkalendern ”Selmas saga”) har en egen lyskraft som man sällan ser hos så unga skådespelare. Särskilt Dorsin briljerar genom att göra en professorsaktig pojke som är raka motsatsen till stökige Eddie i ”Bonusfamiljen”. 

Detta är barnunderhållning tagen på allvar, utan att bli vare sig plågsamt hurtig eller ansträngt pedagogisk. Känslan är istället behagligt lekfull, på ett sätt som nog får barnen att känna sig vuxnare, och de vuxna befriat barnsligare. Som i de bästa sagor.

Så bra är skådespelarna:

Jonas Karlsson

Får som Valleby-skolans engelskalärare leka med sanslöst rolig rekvisita i form av tekannor och fish&chips. Och hans lektioner innehåller allt möjligt matnyttigt som en genomgång av drottning Elisabeths avlidna hundar. 

 

Johan Rheborg

Gör en vaktmästare som verkar ha hämtat en hel del inspiration från Jack Nicholsons caretaker i ”The shining”. (Fast han mördar hellre flugor än barn.) Bara frisyren borde få ett pris.

 

Lotta Tejle

Gör ännu en sån där ljuvligt labil gumma, som bara hon kan göra dem. Gjuter liv i sin tokiga bibliotekaries faiblesse för småblommiga klänningar och urgamla böcker.