Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börje Salmings okända hjärtfel

I TV4-programmet "Renées brygga" berättar Börje Salming om de fysiska obehag som han förste gången kände under en semester på Seychellerna. Foto: TV4
Renée Nyberg. Foto: TV4
"Jag kom hem och ringde min doktor som sa att jag skulle åka till sjukhuset direkt", berättar Salming. Foto: TV4
Salming och frun Pia Lindahl. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För ett år sedan drabbades Börje Salming av hjärtproblem.

I "Renées brygga" berättar ishockeylegendaren att han var en hårsmån från att få en hjärtattack – och att den kunde ha kostat honom livet.

Händelsen har satt djupa spår och nu berättar han om familjens oro.

– Man får lite ångest, man kommer ju lite närmare döden på något sätt. 

Onsdag klockan 21.00 är det säsongspremiär för "Renées brygga" i TV4. Förutom artisten Nano Omar och konstnären Stina Wollter gästas programledaren Renée Nyberg även av ishockeylegendaren Börje Salming.

Börje Salming skulle egentligen ha varit med i programmet redan förra året men stoppades av ett okänt hjärtfel som kunde ha kostat honom livet.

– Jag har aldrig pratat om det här egentligen. Jag fick problem med hjärtat. Vi hade precis gift oss och var på Seychellerna. Vi hade käkat gott i en vecka ungefär och kände att vi behövde gå ut och röra på oss, ut och springa, säger Börje Salming i programmet och fortsätter:

– Då fick jag... det började bränna i halsen som in i bomben när jag hade sprungit ett tag. Jag kände "vad fasiken är det här för något".

 

LÄS MER: Börje Salming tvingas sänka priset på villan 

 

Börje Salming trodde först att han hade problem med magen. Men det skulle visa sig att det hela var mycket värre.

– Jag kom hem och ringde min doktor som sa att jag skulle åka till sjukhuset direkt. Jag åkte in till Danderyds sjukhus direkt och där upptäckte de att ett av mina kranskärl... det hade slaggat igen helt enkelt. Nu hade jag tur som kom in för det var på håret att jag skulle ha fått en hjärtattack. Det var en liten chock att hamna i den situationen.

"Jag har aldrig pratat om det här egentligen. Jag fick problem med hjärtat", berättar Börje Salming i "Renées brygga" Foto: TV4

Familjens oro för Börje Salming

Renée Nyberg frågar hur händelsen har påverkat Börje Salming under året som gått.

– Man får lite ångest, man kommer ju lite närmare döden på något sätt. Det är där man tänker på. Var det så här det skulle sluta? Det behöver ju inte göra det men man blir lite skörare på någon vänster. Man tänker sig för lite mer och känner efter lite mer. När hjärtat slår lite konstigt vaknar jag på nätterna, sedan ligger jag vaken och tänker. Det är något man måste leva med, svarar Börje Salming.

Upplevelsen har förändrat Börje Salming, berättar han i "Renées brygga".

– Ja, jag har nog blivit lite försiktigare, med familjen också. Det är ju för deras skull också. Att man inte gör något dumt så att de inte får ha sin pappa som jag inte fick ha. Att de ska få ha mig så länge som möjligt. Det är viktigt för mig.

 

LÄS MER: Salmings tårar: "Haft det inom mig hela livet" 

"Man får lite ångest, man kommer ju lite närmare döden på något sätt", säger Börje Salming. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

"De var jättenervösa"

Hela familjen känner till det som hänt, förklarar hockeyhjälten.

– De var jättenervösa, de visste ju inte vad det var. Man tänker att nu har man gift sig och gjort allting och ska leva livet och då smäller det till. Man får sådana tankar. Nu får man tänka sig för litegrann och kanske åka med någon som har koll på en, säger han och fortsätter:

– Min yngste son och jag åkte upp till Salmi, vår by där uppe. Jag var ute och höll på att hugga ved och då kom han ut och undrade vad jag höll på med: "du  skulle inte hålla på med sådant där, gå in nu, det här tar jag". Något sådant där har han aldrig sagt till mig förut. Det tyckte jag var roligt, vad gullig han är som tänker på mig.

Renée Nyberg berättar att hon bara delvis kände till anledningen till varför Börje Salming inte kunde vara med förra säsongen.

– Jag visste bara att han hade blivit akut sjuk.  Efteråt pratade vi om samtalet och Börje sa att han ville berätta för att det kanske skulle kunna hjälpa någon annan, säger hon och fortsätter:

Jag blev väldigt berörd av hans historia. Som spelare har han alltid varit en av mina stora idoler men som människa är han en ännu större förebild. Börje är en av de modigaste och finaste personer jag mött.

Expressen har sökt Börje Salming.