Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris spelar alla offren

Boris Glibusic spelar Lasermannens offer i sin scendebut.
Alla elva samlade i en karaktär.
Boris Glibusic är född och uppvuxen i Jönköping och minns väl den här tiden. - Jag minns katastrofrubrikerna och tv-inslagen, men hade jag bott i Stockholm hade jag nog berörts mer. 19 år gammal lämnade han Jönköping för att studera i Lund. - Jag har läst 100 poäng religionsvetenskap och har sysslat oerhört mycket med frågan om Gud finns eller ej. Och? - Han finns. Frågan är bara i vilken form. 1999, efter sex år i Lund var han färdig gymnasielärare i svenska och religion. Då kom han in på scenskolan i Luleå. - Det var tolfte försöket. Teatern har alltid funnits parallellt med studierna. Jag höll på mycket med studentteater.

Satte sig på skolbänken

Praktiken gjorde han på teater Bhopa i Göteborg. Han spelade "Luften andra inandas" mot Anna Ulén. Han gick ut scenskolan våren 2003 och fick rollen som taxichauffören Goran i SVT Västs dramaserie "Orka! Orka!" som började spelas in samma höst. En av de större rollerna. - Jag var med i 18 av de 24 avsnitten. Men först fick han sätta sig på skolbänken igen. - Jag hade fem veckor på mig att skaffa körkort, och åkte till Sunne för en intensivkurs på tio dagar. Teorin gick bra, men jag kuggades i uppkörning första gången... Det var under inspelningarna av "Orka! Orka!" han mötte regissören Susan Taslimi. När hon nu sätter upp Lasermannen på Studion på Stadsteatern vill hon ha med Boris Glibusic. Pjäsen utspelas i nutid. Två utredare försöker finna en förklaring till Lasermannens ohyggliga handlingar och enligt Boris Glibusic är Lasermannen en existentiell pjäs. - Det finns hela tiden en koppling till det egna valet. Och det personliga ansvaret.

Han spelar alla offer

Rollen han gör är Lasermannens alla offer, inte bara den mördade Jimmy Ranjbar. - Jag spelar inte en iranier. Jag bryter till exempel inte. Och min karaktär är inte svart eller vit. Främlingsfientlighet och hierarkier finns även hos invandrare. De är ingen homogen grupp. Kan samhället skydda sig mot en ny laserman? - Kan man förändra världen? Där är konsten och teatern ett sätt. Konst ska förändra, inte beskriva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.