Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Books okända operation – efter faran för hälsan

Anna Book.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Anna Book.Foto: OLLE SPORRONG
Anna Book.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Anna Book.Foto: OLLE SPORRONG

Anna Book har genomgått en underlivsoperation, en såkallad borthyvling av livmoderslemhinnan – med syfte att minska risken att bli gravid.

Anledningen är att en graviditet skulle kunna vara ett hot mot sångerskans hälsa. 

– Det är alltid en sorg när man kommer till vägs ände, säger Anna Book.

Sångerskan Anna Book, 48, har genomgått en endometrieresektion, det vill säga borthyvling av livmoderslemhinnan. 

Efter operationen är möjligheten att bli gravid starkt reducerad. Ingreppet nästan att betrakta som en sterilisering och är i första hand lämpligt för kvinnor med mycket rikliga menstruationer, eftersom det minskar blodflödet.

– Jag gjorde det för precis ett år sen efter långt och moget övervägande. Min livmoder var redan allvarligt skadad vilket gjorde att en graviditet skulle kunna utgöra fara både för mig och barnet. Det var anledningen att jag var tvungen att avbryta en graviditet under min tid i ”Let's dance” 2006, säger Anna Book.

Anna Book övervägde först att ta bort hela sin livmoder, men hennes gynekolog föreslog i stället endometrieresektionen.

– Min gynekolog och jag resonerade fram och tillbaka. Jag hade precis fyllt 47 år, hade en välfungerande menscykel och var frisk i övrigt. Hon tyckte att det var drastiskt att ta bort hela livmodern. 

 

 

Anna Book: ”En sorg”

Anna Books make Roberto Toledano, 50, har varit ett stöd genom processen.

– Roberto erbjöd sig faktiskt att sterilisera sig själv för att inte jag skulle behöva göra några ingrepp överhuvudtaget. Men det löser inte mina problem med menstruationssmärta och rikliga blödningar. Han är jättesnäll, alltid vid min sida.

Var det ett svårt beslut att inte kunna få fler barn?

– Det är alltid en sorg när man kommer till vägs ände. Man inser att man blir äldre och kroppen förändras. Men jag är 48 år, jag har förlikat mig med det. 

Fortfarande inte smärtfri

Men ett år efter operationen kan Anna Book konstatera att hon fortfarande lider av underlivssmärtor, och hon söker nu en lösning.

– Den största förändringen för mig är mindre utdragna menstruationer. Jag har fortfarande väldigt ont i livmoder och äggstockar. Det har inte varit hundra för mig, och nu ska vi diskutera vad nästa steg blir. Det känns fortfarande inte som det optimala för mig, jag behöver få fortsatt hjälp.