Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bonde-Sigrids rädsla – mitt under brandinfernot

Sigrid Bergåkra har haft ett tufft år – i mars förstördes ett ridhus på hennes gård utanför Vallsta i Gävleborgs län då en brand bröt ut. Foto: TV4
Sigrid Bergåkras gård förstördes i en eldsvåda.
Sigrid Bergåkra.Foto: OLLE SPORRONG

Sigrid Bergåkras gård förstördes i en eldsvåda – nu plågas grannkommunen av svåra skogsbränder. 

”Bonde söker fru”-profilen oroar sig för vänner och familjemedlemmar som drabbats av bränderna i Hälsingland.

Samtidigt brinner det bara fem mil från Sigrids gård.

– Min bror jobbar dygnet runt med att släcka bränderna. Det här påverkar hela bygden som är i sorg, säger Sigrid Bergåkra.

Sigrid Bergåkra har haft ett tufft år – i mars förstördes ett ridhus på hennes gård utanför Vallsta i Gävleborgs län då en brand bröt ut. 

Under våren och sommaren har arbetet fortgått med att bygga upp det som gått förlorat i branden. 

I grannkommunen Ljusdal härjar just nu flera svåra skogsbränder. Även det infernot har påverkat Sigrid Bergåkra och hennes familj.

Just nu brinner det bara fem mil från Sigrid Bergåkras gård – och hon börjar bli orolig.

”Förstår hur fort det kan gå”

– Vi bor precis på gränsen till Ljusdals kommun, några mil ifrån brandfronten. Det här med eld och brand, man får ju en väldig respekt. Man förstår hur fort det kan gå. Men jag tror ingen kan sätta sig in i de enorma mängder som brinner i skogen just nu, säger Sigrid Bergåkra.

Hon säger att hon har vänner som är skogsägare i området, och hennes bror är inblandad i släckningsarbetet. 

– Det påverkar oss i familjen. Min bror jobbar dygnet runt med att släcka bränderna, på frivillig basis. Han tar all tid han har. Jag är orolig för honom och för alla som är inblandade i släckningsarbetet. Det viktigaste är att ingen kommer till skada. Men det här påverkar hela bygden, hela bygden är i sorg, säger Sigrid Bergåkra. 

 

LÄS MER: ”Bonde”-Sigrids hus i brand: ”Familjetragedi” 

 

Torkan försvårar situationen

Skogsbränderna i Sverige har förvärrats av det varma vädret och torka i skog och mark – något som även försvårat situationen för Sigrid Bergåkra och hennes gård. 

– Det är ett katastrofår för de flesta bönderna, från norr till söder. Den här torkan har gjort att vi fått kämpa med halverade skördar. Betet för hästarna har tagit slut fortare än vi tänkt. Vi har investerat i en vattenanläggning och stödfoder, säger hon. 

 

LÄS MER: Allt om Skogsbränderna i Sverige 2018 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.