Sigrid Bergåkra berättar nu om om vikten av att kvinnor får ta för sig och om tankarna på förlovning och fler barn. Foto: Olle SporrongSigrid Bergåkra berättar nu om om vikten av att kvinnor får ta för sig och om tankarna på förlovning och fler barn. Foto: Olle Sporrong
Sigrid Bergåkra berättar nu om om vikten av att kvinnor får ta för sig och om tankarna på förlovning och fler barn.  Foto: Olle Sporrong
Sigrid Bergåkra har slagit igenom stort i "Bonde söker fru".Sigrid Bergåkra har slagit igenom stort i "Bonde söker fru".
Sigrid Bergåkra har slagit igenom stort i "Bonde söker fru".
Sigrid Bergåkra träffade På redan innan programmet, men började dejta under "Bonde söker fru".Sigrid Bergåkra träffade På redan innan programmet, men började dejta under "Bonde söker fru".
Sigrid Bergåkra träffade På redan innan programmet, men började dejta under "Bonde söker fru".
Sigrid Bergåkra säger att det nu finns tankar på att förlova sig.Sigrid Bergåkra säger att det nu finns tankar på att förlova sig.
Sigrid Bergåkra säger att det nu finns tankar på att förlova sig.

Bonde-Sigrid om tankarna på förlovning och fler barn

Publicerad

Hon får tittarnas - och brevskrivarnas - känslor att svalla.

Nu berättar Sigrid Bergåkra, 43, om vikten av att kvinnor får ta för sig och om tankarna på förlovning och fler barn.

– I Pål har jag äntligen hittat en man som försörjer sig själv, säger "Bonde söker fru"-favoriten.

Lantbrukaren Sigrid Bergåkra har precis avslutat en dressyrlektion med eleverna på Naturlära Ridgymnasium.

– Det är lite häftigt att vi här ute i obygden i norra Sverige faktiskt kan hävda oss i de stora världssammanhangen och förädla hästar som "I do kiss" som i fjol utsågs till årets bästa svenskfödda häst och som just nu är i Florida och tävlar, säger Sigrid samtidigt som hon hivar in husmanskostlunchen från skolans matsal i munnen.

Du berättade nu i veckan i Expressen om din ledgångsreumatism som triggades i gång av att du för åtta år sedan ville förstora brösten efter tre täta graviditeter. Hur påverkar sjukdomen dig?

– Det är tufft i vardagen, att orka en hel dag. Att utbilda unghästar kräver muskelkraft, så jag har fått förädla min ridstil så att hästarna följer mjuka och lätta signaler för att min kropp ska palla. Det gör å andra sidan hästarna lättridna, vilket gör att personalen och mina barn tidigare kan involveras i utbildningen av hästarna.

– Det är mentalt tålamodsprövande att ha ont och att känna att man inte är lika stark som förr. Men jag skulle heller aldrig kunna ha ett stillasittande jobb. Att jag tvingade ut mina brevskrivare i "Bonde söker fru" på en löprunda var för att kolla om de kan hänga med mig i mitt dagliga liv där jag måste vara fysiskt aktiv för att inte bli sämre i min ledgångsreumatism.

– Jag har alltid varit busig och haft nära till skratt, men sedan jag fick den här sjukdomen har jag lite grann tappat bort det där skrattet och behövt gå och vila då det gjort som mest ont. Jag har nog inte tappat humöret inför andra, utan mest blivit arg på mig själv för att jag inte längre klarar samma saker som förr. Men jag försöker fokusera på vad jag faktiskt kan och klarar.

 

 

Sigrid träffade Pål innan "Bonde söker fru".

 

LÄS MER: Påls exfru var med vid det heta mötet med Sigrid

 

Är du i något skov just nu?

– Nja, kylan gör det inte lätt. När man fryser blir man stel. Men kärleken har hjälpt mig att bli pigg också och det håller nere skoven.

Hur ser kärleken ut nu?

– Den är på topp! Pål (Mases, egenföretagaren från Rättvik som dök upp som en joker i slutet av "Bonde söker fru" då Sigrid skickat hem alla andra brevskrivare, reds anm) är en fantastisk man. Nu har jag en vardag som jag är väldigt tillfreds med. Tidigare var det en kärleksstress att försöka hitta en partner som jag kunde känna mig trygg i en relation med. Ledgångsreumatismen debuterade ungefär då jag skulle skilja mig och det gjorde inte saken bättre.

Bonde söker fru-favoriten vågade inte säga vad hon tyckte och kände

Menar du att sjukdomen bidrog till att du och dina barns far bröt upp?

– Jag vet inte, jag kan inte svara på det. Men det var en jobbig tid, riktiga djävulsår. Vi hade en bra familjerådgivare och fick en del stöd den vägen. Jag kämpade samtidigt med sjukdomen och hade svårt att uttrycka mig på ett ärligt och bra sätt. När jag tänker på orken och på hur jag var som person då... Jag vågade inte säga vad jag tyckte och kände! Jag har gjort en jätteresa därifrån till att medverka i "Bonde söker fru". De här svåra åren, vännerna och relationer jag har haft efter det, har stärkt mig och lärt mig att hantera relationer.

Vad är den största skillnaden på vem du är i dag och den du var före skilsmässan?

– Jag var en jasägare, en "pleaser", i alla lägen. Säger man inte vad man tycker blir man inte så snäll, varken mot sig själv eller mot andra. Att däremot stå upp för sina åsikter gör en lyckligare, oavsett om det blir som man vill eller ej. Det är mer normalt med ge-och-ta-situationer. De här erfarenheterna har gjort att jag har vuxit som person. Jag mår superbra nu om man jämför med i relationen jag levde i då.

– Förr var jag "någons", i min relation med Pål är vi lika mycket "varandras". Mina föräldrar har gått bort, jag har fått tre barn. Jag har gått från att vara superolycklig till att bli en hel person.

I "Bonde söker fru" är du väldigt frispråkig och motiverar bland annat ditt beslut att skicka hem brevskrivarna med att du behöver känna att din man ska kunna slita av dig kläderna och "ta dig på bordet"?

– Egentligen är jag ganska pryd. Jag svär aldrig, har svårt att ta vissa ord i min mun och vill absolut inte vara vulgär. Jag har inga konstiga sexfantasier utan är extremt normal. Men jag är med i ett kärleksprogram, inte en dokumentär om traktorer och åkermarker. Det handlar om att hitta en partner, inte om att diskutera hästars gångarter. Mina bröder och jag har aldrig pratat om känslor. Efter den passionerade natt jag hade med Erik (Bäckman, 21, en av bönderna i programmet, reds anm) var jag lite orolig vad de skulle säga. "Det var ju inte ett motorprogram du skulle vara med i syrran", konstaterade min bror Lars. Han avdramatiserade det hela direkt och mina syskon stöttar mig helhjärtat.

Sigrid Bergåkra: "Jag är trebarnsmor, jag kan det där med blommor och bin"

Du har också pratat om vikten av att kvinnor får ta för sig?

– Det är 2016. Tjejer och killar har lika mycket sex, det skulle inte funka annars. Jag är 43 år och trebarnsmor, jag kan det där med blommor och bin. Man måste på ett lättsamt sätt kunna skoja och exempelvis uppskattande skanna av bitar av Påls kropp. Jag vill ha närhet och ömhet och det kräver mjuka ingångsvärden där jag inte vill göra avkall på något. Jag har fått höra att jag bara tänker på sex, men jag vågar säga rakt ut. Jag vill ha sex, samspel i vardagen och samtal. Jag vill få längta efter att gå och lägga mig på kvällen.

Är det så nu?

– Ja, verkligen. Pål och jag går och lägger oss osedvanligt tidigt (skrattar, reds anm).

 

Sigrid Bergåkra skickade hem alla friarna – och tog Pål i stället.

LÄS MER: Sigrid om kampen mot ledgångsreumatismen

 

Varför tycker du att det har varit svårt att hitta en man som du kan lita på?

– På grund av svek från både vännerna och från ex. Det var mycket därför jag ställde som ultimatum att den man jag skulle träffa måste vara med i programmet. Klarar en man av att se mig i så intima situationer och kan stå upp för mig i sådana lägen så vet jag att jag kan lita på honom också i vardagen.

Rykten gör gällande att du firade midsommar med Pål och att ni hade en relation redan då?

– Ja, barnen och jag åkte upp till Pål och hans familj i Rättvik och firade traditionellt i Dalarna med folkdräkter, knätofsar och spelmän. Pål var vrålsnygg i sin dräkt. Det blev den bästa midsommar jag någonsin har haft. Mina syskon följde förstås också med.

– Då jag gick in på Sundbyholms slott i våras var jag singel. Pål och jag hade hörts en del, men då han tackade nej till att medverka i programmet fokuserade jag på de andra brevskrivarna som ju var jättetrevliga. Tv-inspelningarna avslutades några dagar före midsommar och då hade jag redan bestämt mig för Pål.

Sigrid satt ensam på glasberget

Hur ser Påls och ditt liv ut i dag?

– Vi ses i stort sett hela tiden och vi ser det som att vi bor på två ställen: hos mig i Söromosen i Bollnäs kommun och hos honom i Rättvik. Det är bara 90 minuters bilväg emellan så han pendlar oftast härifrån om morgnarna till jobbet.

– Mina barn bor varannan helg hos sin pappa. Barnen är den största och viktigaste delen i mitt liv. Mitt liv som ensamstående med tre barn och med en massa hästar har gjort att jag har varit väldigt låst. Jag har till exempel aldrig nätdejtat. Det har varit helt jäkla omöjligt att hitta någon och det har känts som att jag har suttit ensam på glasberget. Jag är något av en logistikdrottning och har inga problem att köra tre timmar per dygn för att få träffa Pål, ha ha.

– Om vi är förlovade? Nej, inte än. Men det finns tankar på allt möjligt.

Vad betyder Pål?

– Han betyder allt! Han är livet för mig just nu. Han har kallats för en "mystisk miljonär". Pål är en hårt arbetande entreprenör och det är så skönt att äntligen ha hittat en man som försörjer sig själv. Mig behöver han däremot inte försörja.

 

Sigrid Bergårka berättar att det finns tankar på en förlovning.

 

Hur tycker Pål att det har varit att på tv se dig i heta situationer med andra män?

– Vi är båda vuxna människor som har levt ett liv innan vi träffades och ingen av oss har problem med det. Det är bättre att lita på varandra än att hålla den andra i hårda tyglar. Jag älskar fullt ut och tror att man har mycket att vinna på att inte vara svartsjuk.

 

LÄS MER: Sigrids egna ord om kärleksnatten med Erik

 

Vill du ha fler barn?

– Tanken har slagit mig. Jag låter det vara osagt hur det blir. Lite orolig är jag också för att min ledgångsreumatism skulle göra det svårt att vara förälder igen. Däremot vill jag gärna hjälpa andra barn omkring mig. Och så har jag fått två jättefina bonusbarn som är 17 och 19 år gamla. De är lika hästintresserade som jag.

Vad har du fått för reaktioner på din medverkan i "Bonde söker fru"?

– 99 procent som hör av sig är superpositiva. Många säger att de har fått lättare att prata om relationer. När de träffar mig struntar de i att dösnacka om väder och skördar och berättar direkt att de har skilt sig och kanske träffat en ny. Man highlightar hur man mår inombords. Annars är det inte så givet att vi lantbrukare pratar om relationer.

– Relationer är livets viktigaste lärdom. Om man som mina vänner och bröder som är singlar inte utsätter sig för det tror jag inte att man prövar sig själv på samma sätt.

 

FÖLJ EXPRESSEN NÖJE PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/expressennoje/?fref=ts

Om Sigrid Bergåkra

• NAMN: Sigrid Emilia Bergåkra .

• ÅLDER: 43.

• YRKE: Lantbrukare, tävlingsryttare, hästutbildare.

• BOR: Hästgård i Söromåsen i Bollnäs kommun.

• FAMILJ: Tre döttrar. Särbon Pål Mases, 48, egenföretagare inom byggbranschen. Två bonusbarn.

• UTBILDNING: International Agri Larenstein horsebusiness-school i Holland. B-tränare, dressyrdomare, överdomare, FEI Steward, uppfödare av SWB.

• AKTUELL: En av favoriterna i årets "Bonde söker fru".

PS Så var mötet

Inför intervjun plöjer jag alla 23 avsnitt av "Bonde söker fru" och läser på om Sigrid Bergåkras hästverksamhet och ledgångsreumatism. Även om tv-programmet är klippt med värme kan man kanske lätt få bilden av att Sigrid är en rätt gränslös person som vågar - och säger - precis vad som helst. Då jag når henne på telefon mellan två lektioner på Naturlära Ridgymnasium ger Sigrid Bergåkra ett mer nyanserat och eftertänksamt intryck. Samtidigt lyckas hon under vårt nästan två timmar långa samtal vara både sprallig och öppenhjärtig. Befriande med en kvinna som inte ber om ursäkt för sitt sätt att vara utan tycks veta sitt värde!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag