Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombnedslaget skapade bikinin

Marilyn Monroe fotograferades i bikini, och plötsligt blev plagget väldigt populärt.
LONDON. Grattis på födelsedagen - bikinin, 60! Den fick sitt namn efter platsen för kärnvapenprov. Först var den ett jättefiasko - men kom sedan att förändra modevärlden mer än något annat klädesplagg.

FAKTA

Bikinihistoria
1 juli 1946 genomförde USA de första fredstida kärnvapenproven på Bikini-atollen i Stilla havet.
Fem dagar senare lanserade ingenjör Louis Réard sin baddräkt.

Micheline Bernardini var den första kvinnan som poserade i bikini i reklamen.
50000 män hörde av sig och ville gifta sig med henne.
1960 lanserades Brian Hylands "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot bikini".
Det var bra reklam.

1966 porträtterades Raquel Welch i bikini av tidskriften Life.
Och det var inget skandalöst med det längre.
1967 tog Brigitte Bardot av sig överdelen till sin bikini när hon solade i St Tropez.
Det var början på en ny jättetrend.

Femtioårsdagen firades knappt - men nu satsar fransmännen Bikinin fick sitt namn efter en provsprängning i Bikiniatollen. på hyllningar i superformat till sextioårsdagen i sommar. "Bikinin fyller 60", lyder en jätterubrik i Le Figaro. Och därunder bilder av Ursula Andress, Bo Derek, Melanie Griffith och Elle MacPherson. Det började med att den franske bilingenjören och designern Louis Réard 1946 tog över sin mammas affär för damunderkläder. Han lanserade där ett plagg som inte liknade något annat.

Provocerande navel

Många var chockade. Särskilt provocerande ansågs det vara att hans baddräkt visade bärerskans navel. Namnet var genialt. Strax innan hade USA genomfört kärnvapenprov i Bikini-atollen. Réard kanske föreställde sig att det bara återstod småbitar. Eller också var det hans baddräkt som sprängts i två delar.

Vägrade posera

Réard mötte dock stora problem. Ingen seriös modell ville visa sig i hans skapelse. Bara nakendansösen Micheline Bernardini kunde tänka sig att posera i den, berättar Times. Det var inte bara Vatikanen som visade avsmak. Tiden var inte mogen för bikinin - ännu. Men 1958 kom genombrottet. Rita Hayworth och Marilyn Monroe fotograferades i bikini i Hollywood-studior. Ursula Andress i blev klassisk i sin bikiniscen i "Agent 007 - med rätt att döda"

Bardot och Berry

Andra senare berömda bikinibärerskor: Diana Dors (på filmfestival i en minkversion), Jayne Mansfield, Brigitte Bardot, Raquel Welch. Och mera moderna: Halle Berry, Liz Hurley, Jennifer Lopez.

Ingen skandal

Skandal- och chockstämpeln är borta sedan länge, länge. En brittisk modejournalist skriver i Daily Express: - I sommar när du packar din nya tvådelade ska du gratulera den på födelsedagen. Och du bör tacka ingenjör Réard för att han gjorde så mycket av så lite.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.