Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boisen: Då infinner sig plötsligt tystnaden

Frida Boisen Foto: Ylwa Yngvesson
Johnny Depp Foto: Andreas Rentz / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Alicia Vikander Foto: Vivian Fernandez / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Molly Sandén Foto: Sven Lindwall

På en bild syns Oscarvinnaren Alicia Vikander med en cigarett och ett vinglas i handen på en fest. Världen rasar.

På en Instagrambild syns sångerskan Molly Sanden vid ett bord där det ligger ett cigarettpaket. Världen rasar.

Hur kan dessa unga kvinnor vara så oansvariga?

Samtidigt sprids bilder och vittnesmål där skådespelerskan Amber Heard visar upp sitt blåslagna ansikte, och hävdar att hennes make, den vite framgångsrike medelålders kulturmannen Johnny Depp, ska ha slagit henne, igen, denna gång med en mobiltelefonen i ansiktet.

Plötsligt infinner den sig: Tystnaden.

Och jag konstaterar: Världen, och våra könsroller, lämnar mycket övrigt att önska.

Bara för att vara tydlig. Johnny Depp, som just nu gästar Stockholm och Sverige för att uppträda på Gröna Lund, är inte dömd för misshandeln av sin fru.

Och det är självklart positivt att världen väljer att inte döma någon på förhand.

Min enda fråga: Var är all denna nyfunna förståelse och tolerans när någon av våra framgångsrika unga kvinnor, avslöjas med att befinna sig på samma balkong som någon som röker – ett brott sångerskan Molly Sandén häromveckan gjorde sig skyldig till. Nej, jag vet. Det är ju i laga mening varken ett brott att röka cigaretter eller att umgås med människor som röker. Men det hindrar inte kvinnor och män att bubbla av ilska när Molly publicerar en bild på sig själv där ett paket cigaretter syns:

"Hon är en förebild och då borde man inte röka" kommenterade en av alla besvikna fans under bilden.


LÄS MER: Här festar Johnny Depp i Stockholm


Och när svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander häromkvällen fångades på bild av brittiska tidningen Daily Mail på en balkong vid en fest i Brasilien, med ett glas vin i ena handen, och en cigarett i den andra. Ja, då som ni förstår, var måttet rågat.

"Det är så tråkigt att hon röker. Min respekt för hennes skådespelartalang har försvunnit", skrev en läsare.

"Vad oattraktivt. Hon kommer att få grå hy, gula tänder och fingrar och en andedräkt som luktar som en vegetarians fis", skrev en annan person.

Tänk. Den oändliga oceanen av kritiska åsikter som alltid finns att ösa ur mot framgångsrika kvinnor i rampljuset. De är för glansiga, saknar mineralpuder, har fel frisyr, eller röker. Här är det fritt fram att kritisera in i absurdum. Jamen, kvinnan får ju skylla sig själv. Hon tror ju uppenbarligen att hon har rätt till makt och framgång.

Men den vita framgångsrika mannen rör man inte. Han förtjänar all framburenhet oavsett vad.

 

LÄS MER: Johnny Depp försvaras av sin dotter


Den afroamerikanske mannen har förstås inte samma gräddfil. När Chris Brown för flera år sedan, på samma sätt som Johnny Depp nu, anklagades och sedermera dömdes, för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän Rihanna – då rasade världen direkt. Röt ifrån, med rätta.

Men inte mot Johnny Depp.

För den vita mannen spelar tyvärr fortfarande en alldeles särskild roll i vår värld. Den manliga Piraten, som tar vad han vill ha, skiter i alla regler, till massornas applåder.

Men ve, den kvinna som inte är intresserad av spela en biroll, utan som står stark själv och skålar för sin egen framgång. Då ser vi rött, och laddar med ägg och ruttna tomater.

Dags att vi skriver om rollerna.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!