Frida Boisen Foto: Ylwa YngvessonFrida Boisen Foto: Ylwa Yngvesson
Frida Boisen Foto: Ylwa Yngvesson
Johnny Depp Foto: Andreas Rentz / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEJohnny Depp Foto: Andreas Rentz / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Johnny Depp Foto: Andreas Rentz / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Alicia Vikander Foto: Vivian Fernandez / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICAAlicia Vikander Foto: Vivian Fernandez / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Alicia Vikander Foto: Vivian Fernandez / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Molly Sandén Foto: Sven LindwallMolly Sandén Foto: Sven Lindwall
Molly Sandén Foto: Sven Lindwall

Boisen: Då infinner sig plötsligt tystnaden

Publicerad

På en bild syns Oscarvinnaren Alicia Vikander med en cigarett och ett vinglas i handen på en fest. Världen rasar.

På en Instagrambild syns sångerskan Molly Sanden vid ett bord där det ligger ett cigarettpaket. Världen rasar.

Hur kan dessa unga kvinnor vara så oansvariga?

Samtidigt sprids bilder och vittnesmål där skådespelerskan Amber Heard visar upp sitt blåslagna ansikte, och hävdar att hennes make, den vite framgångsrike medelålders kulturmannen Johnny Depp, ska ha slagit henne, igen, denna gång med en mobiltelefonen i ansiktet.

Plötsligt infinner den sig: Tystnaden.

Och jag konstaterar: Världen, och våra könsroller, lämnar mycket övrigt att önska.

Bara för att vara tydlig. Johnny Depp, som just nu gästar Stockholm och Sverige för att uppträda på Gröna Lund, är inte dömd för misshandeln av sin fru.

Och det är självklart positivt att världen väljer att inte döma någon på förhand.

Min enda fråga: Var är all denna nyfunna förståelse och tolerans när någon av våra framgångsrika unga kvinnor, avslöjas med att befinna sig på samma balkong som någon som röker – ett brott sångerskan Molly Sandén häromveckan gjorde sig skyldig till. Nej, jag vet. Det är ju i laga mening varken ett brott att röka cigaretter eller att umgås med människor som röker. Men det hindrar inte kvinnor och män att bubbla av ilska när Molly publicerar en bild på sig själv där ett paket cigaretter syns:

"Hon är en förebild och då borde man inte röka" kommenterade en av alla besvikna fans under bilden.


LÄS MER: Här festar Johnny Depp i Stockholm


Och när svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander häromkvällen fångades på bild av brittiska tidningen Daily Mail på en balkong vid en fest i Brasilien, med ett glas vin i ena handen, och en cigarett i den andra. Ja, då som ni förstår, var måttet rågat.

"Det är så tråkigt att hon röker. Min respekt för hennes skådespelartalang har försvunnit", skrev en läsare.

"Vad oattraktivt. Hon kommer att få grå hy, gula tänder och fingrar och en andedräkt som luktar som en vegetarians fis", skrev en annan person.

Tänk. Den oändliga oceanen av kritiska åsikter som alltid finns att ösa ur mot framgångsrika kvinnor i rampljuset. De är för glansiga, saknar mineralpuder, har fel frisyr, eller röker. Här är det fritt fram att kritisera in i absurdum. Jamen, kvinnan får ju skylla sig själv. Hon tror ju uppenbarligen att hon har rätt till makt och framgång.

Men den vita framgångsrika mannen rör man inte. Han förtjänar all framburenhet oavsett vad.

 

LÄS MER: Johnny Depp försvaras av sin dotter


Den afroamerikanske mannen har förstås inte samma gräddfil. När Chris Brown för flera år sedan, på samma sätt som Johnny Depp nu, anklagades och sedermera dömdes, för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän Rihanna – då rasade världen direkt. Röt ifrån, med rätta.

Men inte mot Johnny Depp.

För den vita mannen spelar tyvärr fortfarande en alldeles särskild roll i vår värld. Den manliga Piraten, som tar vad han vill ha, skiter i alla regler, till massornas applåder.

Men ve, den kvinna som inte är intresserad av spela en biroll, utan som står stark själv och skålar för sin egen framgång. Då ser vi rött, och laddar med ägg och ruttna tomater.

Dags att vi skriver om rollerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag