Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bo Holmström var en av de största profilerna på tv

Bosse Holmströms "lägg ut, lägg ut!" blev en klassiker. Foto: SVT
Bo Holmström blev 78 år gammal. Foto: SVT
Bo Holmström var en av den tidiga tv-generationen största profiler. Foto: SVT
Bo Holmström 2007. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Fredrik Belfrage och Bo Holmström. Foto: SVT

Hans dramatiska "lägg ut, lägg ut!" vid tv-sändningen från ambassaddramat i Stockholm 1975, blev något av ett signum för nyhetsreportern Bo Holmström.

Att vara på plats där det händer och rapportera först av alla.

Holmström blev en av den tidiga tv-generationens största profiler.

Bo Holmström föddes 1938 i Stockholm och hade en lång karriär som journalist bakom sig, när han för några år sedan drog sig tillbaka.

Han började på "Aktuellt" 1960 och hamnade snabbt i rampljuset som korrespondent i London och flitig med rapporter om de amerikanska rymdprojekten, inklusive månlandningen 1969.

Plötsligt exploderade ambassaden

Milstolpar i Holmströms yrkesbana var bevakningen av Norrmalmstorgsdramat i i Stockholm 1973 och ockupationen av dåvarande Västtysklands ambassad i Stockholm 1975.

Det var där, utanför ambassaden strax före midnatt den 24 april 1975, som Bo Holmström och hans tv-team stod och väntade på att något skulle hända. Plötsligt exploderade tredje våningen på ambassaden.

Holmström, vilt gestikulerande och klart tyngd av stundens allvar, yttrade då sitt klassiska "lägg ut, lägg ut" till kontrollrummet på Sveriges Radio. 

Men hans dramatiska rapportering gick aldrig ut i direktsändning.  Däremot har inslaget visats många gånger i efterhand.

"Lägg ut!: Episoder ur ett journalistliv " blev även titeln på Bo Holmströms memoarer. Han arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år.

Bo Holmström rapporterar från högeromläggningen 1967. Foto: TT

Krigsporter i Mellanöstern

I sina memoarer berättade Holmström bland annat om tillfället då han satt i planet som förde ayatolla Khomeini från Paris till Teheran 1979.

Han rapporterade från utvecklingen i Sydeuropas diktaturer på 70-talet och var krigsreporter i Mellanöstern på 80-talet.

Bo Holmström blev var också först att rapportera om utrikesminister Anna Lindhs död. Den gången, 11 september 2003, befann han sig utanför Karolinska sjukhuset för TV4:s räkning.

Bo Holmström får Stora Journalistpriset 2007. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

2007 tilldelades Holmström Stora journalistpriset med motiveringen "För att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa".

Han vann även ett hederspris i tv-galan "Kristallen" 2015.

Bo Holmström trivdes i hetluften och var ständigt på resande fot i tjänsten. Han erkände själv att han troligen var svår att leva ihop med.

Ulrika Nilsson, Bo Holmström och Eva Holmström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gift tre gånger och pappa till fem barn

Tre exfruar kanske talar sitt tydliga språk. Bo Holmström fick även fem barn och levde mot slutet av sitt liv ensam i en lägenhet i Trosa utanför Stockholm.

Förra året tvingades han amputera ett ben och var sedan dess rullstolsburen, men tränade på att använda protes.

– Jag sitter här med amputerat ben och kommer ingenstans. Jag tränar för lite med protesen, jag är för lat. Om jag tränade mer skulle jag bli rörligare, sa Bosse Holmström i en intervju med Expressen tidigare i år.

Bosse Holmström blev 78 år.

https://www.instagram.com/p/BaL8AnvnCx0/?hl=en&taken-by=expressen

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!