Bosse Holmströms "lägg ut, lägg ut!" blev en klassiker. Foto: SVTBosse Holmströms "lägg ut, lägg ut!" blev en klassiker. Foto: SVT
Bosse Holmströms "lägg ut, lägg ut!" blev en klassiker. Foto: SVT
Bo Holmström blev 78 år gammal. Foto: SVTBo Holmström blev 78 år gammal. Foto: SVT
Bo Holmström blev 78 år gammal. Foto: SVT
Bo Holmström var en av den tidiga tv-generationen största profiler. Foto: SVTBo Holmström var en av den tidiga tv-generationen största profiler. Foto: SVT
Bo Holmström var en av den tidiga tv-generationen största profiler. Foto: SVT
Bo Holmström 2007. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGBo Holmström 2007. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bo Holmström 2007. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Fredrik Belfrage och Bo Holmström. Foto: SVTFredrik Belfrage och Bo Holmström. Foto: SVT
Fredrik Belfrage och Bo Holmström. Foto: SVT

Bo Holmström var en av de största profilerna på tv

Publicerad

Hans dramatiska "lägg ut, lägg ut!" vid tv-sändningen från ambassaddramat i Stockholm 1975, blev något av ett signum för nyhetsreportern Bo Holmström.

Att vara på plats där det händer och rapportera först av alla.

Holmström blev en av den tidiga tv-generationens största profiler.

Bo Holmström föddes 1938 i Stockholm och hade en lång karriär som journalist bakom sig, när han för några år sedan drog sig tillbaka.

Han började på "Aktuellt" 1960 och hamnade snabbt i rampljuset som korrespondent i London och flitig med rapporter om de amerikanska rymdprojekten, inklusive månlandningen 1969.

Plötsligt exploderade ambassaden

Milstolpar i Holmströms yrkesbana var bevakningen av Norrmalmstorgsdramat i i Stockholm 1973 och ockupationen av dåvarande Västtysklands ambassad i Stockholm 1975.

Det var där, utanför ambassaden strax före midnatt den 24 april 1975, som Bo Holmström och hans tv-team stod och väntade på att något skulle hända. Plötsligt exploderade tredje våningen på ambassaden.

Holmström, vilt gestikulerande och klart tyngd av stundens allvar, yttrade då sitt klassiska "lägg ut, lägg ut" till kontrollrummet på Sveriges Radio. 

Men hans dramatiska rapportering gick aldrig ut i direktsändning.  Däremot har inslaget visats många gånger i efterhand.

"Lägg ut!: Episoder ur ett journalistliv " blev även titeln på Bo Holmströms memoarer. Han arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år.

Bo Holmström rapporterar från högeromläggningen 1967.Foto: TT

Krigsporter i Mellanöstern

I sina memoarer berättade Holmström bland annat om tillfället då han satt i planet som förde ayatolla Khomeini från Paris till Teheran 1979.

Han rapporterade från utvecklingen i Sydeuropas diktaturer på 70-talet och var krigsreporter i Mellanöstern på 80-talet.

Bo Holmström blev var också först att rapportera om utrikesminister Anna Lindhs död. Den gången, 11 september 2003, befann han sig utanför Karolinska sjukhuset för TV4:s räkning.

Bo Holmström får Stora Journalistpriset 2007.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

2007 tilldelades Holmström Stora journalistpriset med motiveringen "För att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa".

Han vann även ett hederspris i tv-galan "Kristallen" 2015.

Bo Holmström trivdes i hetluften och var ständigt på resande fot i tjänsten. Han erkände själv att han troligen var svår att leva ihop med.

Ulrika Nilsson, Bo Holmström och Eva Holmström.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gift tre gånger och pappa till fem barn

Tre exfruar kanske talar sitt tydliga språk. Bo Holmström fick även fem barn och levde mot slutet av sitt liv ensam i en lägenhet i Trosa utanför Stockholm.

Förra året tvingades han amputera ett ben och var sedan dess rullstolsburen, men tränade på att använda protes.

– Jag sitter här med amputerat ben och kommer ingenstans. Jag tränar för lite med protesen, jag är för lat. Om jag tränade mer skulle jag bli rörligare, sa Bosse Holmström i en intervju med Expressen tidigare i år.

Bosse Holmström blev 78 år.

https://www.instagram.com/p/BaL8AnvnCx0/?hl=en&taken-by=expressen

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag