Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bluffen i ”Gift vid första ögonkastet” – det fick tittarna inte se

I programmet ”Gift vid första ögonkastet” gifter sig främlingar med varandra i hopp om att hitta rätt.

Men trots att tittarna fick se deltagarna Märtha och Axel säga ja till varandra i tv blev de två aldrig juridiskt gifta som de övriga deltagarna. 

De slapp därmed ansöka om skilsmässa. 

”Denna säsong har det skett ett undantag”, förklarar SVT i en kommentar. 

Under SVT-programmet ”Gift vid första ögonkastet” kunde tittarna följa Märtha och Axels knackiga start på sitt äktenskap. Första tiden som par bestod av flera irritationsmoment, brist på attraktion och en kuddmur som fått stor uppmärksamhet hos tittare. 

Paret fick under programmets gång hjälp av psykologen Fredric Bohm, som försökte hjälpa duon med hur de skulle ”få igång” relationen. Resultatet blev ändå att Märtha och Axel avslutade den romantiska relationen i förtid. 

– Ju mer vi umgås, desto mer märker man att det finns stora skillnader mellan oss, som kanske inte var de som matchade ihop oss hoppades på, berättar Axel i programmet.

– Det här räckte. Vi kommer inte leva lyckliga i alla våra dagar tillsammans. Vi får ha en skilsmässa i registret, säger Märtha i mitten av årets säsong. 

Men vad tittarna inte fick veta, var att paret aldrig behövde söka om skilsmässa. 

Bluffen i tv – gifte sig aldrig

Programmet går ut på att främlingar gifter sig med varandra, i hopp om att hitta kärleken. Om relationerna inte går i lås så behöver paren ansöka om skilsmässa. Deltagarna gifter sig alltså alltid också juridiskt och inte bara för tv. 

Men medan tv-tittarna fick se paret Märtha och Axel säga ja till varandra framför kameran blev de aldrig gifta på riktigt – juridiskt, som de andra paren i programmet.

Projektledaren Martina Pettersson på SVT skriver så här till Expressen i en kommentar:

”Det stämmer att Märtha och Axel inte blev juridiskt gifta. Denna säsong har det skett ett undantag. På grund av pandemin fanns det en fördröjning i handläggningen av registreringen och när produktionen förstod att äktenskapet sedan gick mot sin upplösning så valde man att avbryta den byråkratiska delen av handlingen”.


Se mer: Här gifter sig Lars och Elinor i ”Gift vid första ögonkastet”

Första kyssen som man och hustru i SVT:s program

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.