Foto: David Sica
 Foto: David Sica

Blondinbella tackar läsarna för allt stöd

Publicerad

Isabella Löwengrip, som driver bloggen "Blondinbella", berättade nyligen om hur hon hotats av näthatare.

Nu blir hon överöst med stöd från sina läsare:

"Jag håller inte med dig i allt du skriver, men du har sannerligen rätt att skriva utan alla dessa fruktansvärda påhopp", skriver signaturen Moa på hennes blogg.

– Detta betyder jättemycket för mig, säger Löwengrip.

SVT:s Uppdrag granskning berättade tidigare i veckan om hur flera kända svenska journalister och mediepersonligheter utsatts för näthat.

En av de mest kända nätpersonligheterna i landet, som inte ville ställa upp i programmet, är Isabella Löwengrip. Hon valde i stället att berätta om sina möten med näthatarna på sin blogg. I ett långt inlägg berättar Löwengrip hur hon regelbundet får ta emot såväl mordhot som hot om våldtäkt - och hur män skickar brev med sperma till hennes hem.

"En kväll efter att jag hade medverkat i Förkväll så ringer en man och säger att han ska döda mig, han uppger min adress. En annan kväll så står en kvinna och bankar på dörren och skriker genom brevinkastet att hon ska klippa av mina fingrar och posta dom till mig. Hon var arg något jag hade skrivit", skriver hon bland annat.

Stort stöd

På Isabella Löwengrips blogg har stödet varit enormt sedan inlägget publicerades. På bara två dagar har drygt 450 personer uttryckt sitt stöd för skribenten. Likadant har det sett ut på Twitter - och i den dagliga mejlskörden, berättar hon.

– Jag får så mycket mejl, även från folk som inte läser min blogg, och jag är jättetacksam för allt. Det betyder jättemycket och hade det inte varit för alla dessa kommentarer så hade jag inte fortsatt prata om det. Det hade jag inte orkat, säger hon till Expressen.se.

Till en början gjorde de hotfula mejlen och kommentarerna att hon blev paranoid: en knackning på axeln av en vän gav henne panik och det var sällan att hon sov en hel natt utan att vakna med oro för att bli attackerad. För att klara av att härbärgera allt hat och hoten som riktats mot henne så har Isabella Löwengrip de senaste 1,5 åren tvingats gå i regelbunden terapi.

– Det är först nu som jag exempelvis kan sitta på en restaurang och ha ryggen emot människorna runtomkring mig, säger hon.

Har fått flytta två gånger

Löwengrip tycker att det är viktigt att både hon själv och andra mediepersonligheter berättar om hatet mot dem. För egen del hade hon dock gärna sett att stödet kommit tidigare.

– Det här betyder som sagt jättemycket för mig. Det enda är att jag hade önskat att kommentarerna hade kommit tidigare, när det var som värst. När man är inne i en bubbla av näthat känner man sig så ensam.

Så om du hade fått stöd tidigare så hade det varit lättare att ta sig igenom?

– Jag tror det. Då hade det inte varit lika svart och vitt. Jag kom in i att det här var mitt liv. Jag har fått flytta från två lägenheter för att det har blivit för mycket. Jag har kämpat mot det här i min ensamhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag