Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blondinbella: "Jag sprang ut och grät"

Isabella "Blondinbella" Löwengrip Spångberg med maken Odd.
Foto: Sigge Klemetz
I boken "Babyboost", om att vara förälder, tar Isabella "Blondinbella" Löwengrip upp flera tabubelagda ämnen - som att önska ett speciellt kön.
Foto: Christian Örnberg
"När jag fick reda på att det var en pojke så sprang jag ut och grät", säger hon.
Foto: Cornelia Nordström

I boken "Babyboost", om att vara förälder, tar Isabella "Blondinbella" Löwengrip upp flera tabubelagda ämnen - som att önska ett speciellt kön.

– När jag fick reda på att det var en pojke så sprang jag ut och grät.

Hon skriver även om vänner som föreslår abort, ensamhet och om att slippa fler krav än vad mammor redan har.

Isabella "Blondinbella" Löwengrip Spångberg, 23, som väntar sitt andra barn tröttnade på pekpinnarna hon mötte under sin första graviditet. Hon ville inte bara läsa och höra det negativa kring graviditeten och föräldraskapet.

– Jag känner att man har så många krav på sig som det är så det sista jag vill är att om man läser en bok om hur det är att vara mamma så får man ännu fler krav på sig. Jag ville skriva en bok som tar upp jobbiga saker, men som överlag beskriver hur fantastiskt det faktiskt är att vara förälder.

I "Babyboost" skriver hon också om vänner som föreslog abort och vänskap som förändrats med det nya mammalivet.

– Ibland blir det inte som man tänkt sig med relationer. Jag vill att de som läser boken ska känna att det finns fler i samma situation.

Önskade först ett kön

Och tabubelagda ämnen är inget hon hoppat över. Under sin första graviditet önskade Löwengrip, innan hon visste att det var en pojke, att hon skulle få en dotter.

– Önskan om ett kön är så himla tabubelagt. Jag kan förstå att det låter helt sjukt och elakt, men när man är gravid och hormonell så är det så himla lätt att visualisera sig ett barn och ofta har det barnet ett kön. Blir det inte som man tänkt sig så blir det som en slags sorg trots att det här barnet inte fanns.

"Då var det tufft för mig"

När Löwengrip fick reda på att hon väntade en son bröt hon ihop.

– Jag skriver det i boken att när jag fick reda på att det var en pojke så sprang jag ut och grät. Barnmorskan fick följa efter och fråga hur det var. Nu i efterhand så tycker jag det var jättetöntigt men där och då var det tufft för mig, för jag visste inte hur jag skulle uppfostra en pojke. Som förälder i dag så inser jag att ett spädbarn är ganska könlöst - det är en människa. Nu inför barn nummer två så tänker jag inte alls på kön, nu vet jag hur härligt det är att få ett barn.

Förlorade flera vänner

Bokens baksida utlovar de lyckligaste stunderna - men också det jobbigaste.

– Den mörkaste var nog hur relationerna med vännerna förändrades. Att jag trodde att jag skulle vara Bella i mitt tjejgäng som jag alltid varit. Att vi skulle fortsätta med tjejmiddagar och allt det man gör. Men när jag väl bestämde mig för att berätta om min första graviditet för mina vänner så fick jag inte alls den reaktionen jag förväntade mig, säger hon och fortsätter:

– I dag har mitt tjejgäng halverats sedan jag blev mamma och det var väldigt tufft. Jag kände mig ganska ensam under den perioden i och med att jag inte hade någon i samma situation eftersom vi är väldigt unga också.

Arbetet med boken har delvis pågått under sommaren och Löwengrip vill att den ska vara peppande, inte dömande.

– Det har varit ett meckigt arbete och nu kan man pusta ut. Sedan kommer pressen att folk ska tycka att den är bra, men jag har läst igenom den igen nu som gravid och tycker att man känner sig glad när man läst den. Den blir som en stöttande vän för andra i samma situation.

Babyboost släpps 26 november.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.