Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blondinbella bryter tystnaden – efter kritiken

Nu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken. Foto: /IBL / /IBL
Kritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Södersjukhuset har anmält appen till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida, trots att de använt appen.

Nu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken.

– Så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter, säger hon till Aftonbladet. 

Appen "Natural Cycles", som är delägd och flitigt marknadsförd av bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip, beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Tjänsten går ut på att användaren dagligen mäter sin temperatur och för in resultatet i appen, som kan berätta om användaren är fertil eller inte den dagen. 

Men metodens säkerhet har länge ifrågasatts av experter - och Södersjukhuset har nu anmält appen till Läkemedelsverket efter 37 fall där kvinnor blivit gravida, trots att de använt appen.

Blondinbella slår ifrån sig kritiken

Isabella Löwengrip menar att appen är ett godkänt och fullgott preventivmedel, men att de oönskade graviditeterna bygger på slarv.

– Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter. Vi har i dag en procent även om man använder det så som man ska använda det och sex procent om man slarvar, det gäller alla preventivmedel i dag. Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger Löwengrip till Aftonbladet.

Men Löwengrip säger att hon och företaget kan bli bättre på att informera användarna.

– Det jag kan göra som delägare och användare är att kommunicera vikten av rutiner och hur viktigt det är att inte ha oskyddat sex när man har röda dagar, för det är det som leder till detta så klart. Men det är något vårt företag inte kan ansvara för utan det mär upp till användaren själv, säger Isabella Löwengrip.

Gynekologens ilska mot Löwengrip

Men någon som inte köper Löwengrips uttalande är docenten och gynekologen Lena Marions på Södersjukhuset.

– Jag tycker inte om att man kallar kvinnor för ’slarviga’! Unga kvinnor har fullt upp med många olika saker i livet och det är helt normalt och naturligt att man inte följer ganska avancerade instruktioner till punkt och pricka. Man kan inte jämföra denna metod med riktigt effektiva metoder som till exempel spiral eller p-stav, säger hon till Aftonbladet.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!