Nu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken. Foto: /IBL / /IBLNu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken. Foto: /IBL / /IBL
Nu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken. Foto: /IBL / /IBL
Kritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMKritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Blondinbella bryter tystnaden – efter kritiken

Publicerad

Kritiken haglar mot appen "Natural Cycles", som beskriv som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Södersjukhuset har anmält appen till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida, trots att de använt appen.

Nu besvarar delägaren Isabella Löwengrip kritiken.

– Så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter, säger hon till Aftonbladet. 

Appen "Natural Cycles", som är delägd och flitigt marknadsförd av bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip, beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Tjänsten går ut på att användaren dagligen mäter sin temperatur och för in resultatet i appen, som kan berätta om användaren är fertil eller inte den dagen. 

Men metodens säkerhet har länge ifrågasatts av experter - och Södersjukhuset har nu anmält appen till Läkemedelsverket efter 37 fall där kvinnor blivit gravida, trots att de använt appen.

Blondinbella slår ifrån sig kritiken

Isabella Löwengrip menar att appen är ett godkänt och fullgott preventivmedel, men att de oönskade graviditeterna bygger på slarv.

– Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter. Vi har i dag en procent även om man använder det så som man ska använda det och sex procent om man slarvar, det gäller alla preventivmedel i dag. Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger Löwengrip till Aftonbladet.

Men Löwengrip säger att hon och företaget kan bli bättre på att informera användarna.

– Det jag kan göra som delägare och användare är att kommunicera vikten av rutiner och hur viktigt det är att inte ha oskyddat sex när man har röda dagar, för det är det som leder till detta så klart. Men det är något vårt företag inte kan ansvara för utan det mär upp till användaren själv, säger Isabella Löwengrip.

Gynekologens ilska mot Löwengrip

Men någon som inte köper Löwengrips uttalande är docenten och gynekologen Lena Marions på Södersjukhuset.

– Jag tycker inte om att man kallar kvinnor för ’slarviga’! Unga kvinnor har fullt upp med många olika saker i livet och det är helt normalt och naturligt att man inte följer ganska avancerade instruktioner till punkt och pricka. Man kan inte jämföra denna metod med riktigt effektiva metoder som till exempel spiral eller p-stav, säger hon till Aftonbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag