SR vill censurera Blom – ändrar sommarpratet

Under torsdagen ska Edward Bloms sommarprat sändas i P1.
Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Nu hävdar Blom att SR censurerar hans sommarprat.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Sveriges Radio ville censurera delar av Edward Bloms sommarprat, menar han.

Bara timmar innan sändning tvingas tv-personligheten nu ändra i manus.

– De ringde och ville klippa bort några delar av mitt sommarprat. Jag blev väldigt chockad, säger Edward Blom.

I morgon sänds Edward Bloms sommarprat i "Sommar i P1".

Men bara timmar innan nåddes tv-personligheten och kulturhistorikern av ett oväntat besked – Sveriges Radio ville censurera delar av hans sommarprat, säger han.

– De ringde och ville klippa bort några delar av mitt sommarprat. Jag blev väldigt chockad, säger Edward Blom, 45.

Enligt Blom ansåg Sveriges Radio att han talade allt för förhärligande om alkohol.

– Bara timmar innan var det någon som fick kalla fötter, eller någon upptäckte något som de inte sett innan – och kom fram till att det tydligen strider mot svenska statens sändningstillstånd med Sveriges Radio, att säga att man blir glad av vin, säger han och fortsätter:

– Det var väldigt chockartat, jag mådde väldigt dåligt och blev mycket ledsen.LÄS MER: Edward Blom fick inte adoptera – på grund av sin viktSR ville stoppa Edward Blom

Efter en diskussion tvingades Edward Blom ändra i sitt manus för att lägga in en brassklapp.

– Vi kom fram till en lösning. De har bestämt att de inte klipper bort, utan att de i stället lägger till en liten aspekt om att alkohol kan medföra dåliga saker också.

Men han fick slåss för sin sak, in i det sista ville SR helt klippa bort hans berättelser innefattande alkohol, berättar han.

– De hade väldigt gärna klippt bort det, om man säger så. Att mitt sommarprogram skulle bli det mest kontroversiella det kunde jag aldrig förstå.LÄS MER: Edward Blom matar bebisen med ankleverPå Twitter kritiserar Edward Blom Sveriges Radio för att de inte upptäckt detta tidigare.

– Hade jag vetat det långt i förväg hade jag naturligtvis anpassat mig. Men när det kommer så här efter ett redan inspelat program då känns det censurartat nästan, det kändes besvärligt och jobbigt, säger han och fortsätter:

– Det är så stort det här med "Sommar", jag blev otroligt rädd för att det inte skulle sändas. Jag har lagt en del av mitt hjärta i det här programmet.

Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", berättar att de fört en diskussion med Edward Blom.

– Vi ägnar oss inte åt censur här, men vi har ett ansvar. När man pratar oemotsagd i radio så kan man inte göra reklam, man kan inte förtala någon och man får vara lite varsam i hur man förhärligar droger. Vi har en jättestor publik med många unga som lyssnar och vi har ett ansvar där, säger hon.https://twitter.com/Edward_Blom/status/755765532306051072


https://twitter.com/Edward_Blom/status/755769345800822798


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.