Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloms ord som blev för mycket för SR

Edward Blom. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1". Foto: Sveriges Radio

Bara en dag innan sändning tvingades Edward Blom ändra i sitt manus till sitt "Sommar i P1".

Här är raden - som Sveriges Radio ville klippa bort, enligt Edward Blom.

– Det var två ordval och en liten kort del av en mening, säger Bibi Rödöö, programchef.

Det var under onsdagen som Edward Blom, en dag innan han skulle prata i "Sommar i P1", skrev på Twitter att Sveriges Radio ville censurera sommarpratet.

"Och nu dagen innan mitt Sommar ringde SR och ville censurera det inspelade programmet. Vi försöker hitta en kompromiss", skrev tv-personligheten och kulturhistorikern då.

– Bara timmar innan var det någon som fick kalla fötter, eller någon upptäckte något som de inte sett innan – och kom fram till att det tydligen strider mot svenska statens sändningstillstånd med Sveriges Radio, att säga att man blir glad av vin, förklarade Edward Blom efteråt.

Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", sa då att det inte rörde sig om censurering.

– Vi ägnar oss inte åt censur här, men vi har ett ansvar. När man pratar oemotsagd i radio så kan man inte göra reklam, man kan inte förtala någon och man får vara lite varsam i hur man förhärligar droger. Vi har en jättestor publik med många unga som lyssnar och vi har ett ansvar där, sa hon.

 

LÄS MER: SR vill censurera Blom – ändrar sommarpratet

 

Edward Blom fick ändra i manus

Efter en diskussion med Sveriges Radio ändrade Edward Blom i stället i manus. Han lade in en aspekt om att alkohol kan medföra dåliga saker också.

– Det hade han även i sitt ursprungliga manus, berättade han för mig när vi talades vid. Men så hade det försvunnit någonstans på vägen, så det var väl en jättebra lösning att han lade till det. Det var inte så dramatiskt alls, säger Bibi Rödöö.

Bland de rader som Sveriges Radio fann problematiska var en sekvens när Edward Blom i programmet säger:

– Alkohol för mig fungerade som ett extremt uppåttjack.

 

LÄS MER: Sveriges Radios ursäkt till Edward Blom

 

Bibi Rödöö: "Vi har ett ansvar"

Bibi Rödöö menar att det var ordval och nyanser som behövde diskuteras.

– Det var aldrig tal om något mycket, det var lite som vi skulle diskutera lite, ordvalet och nyanserna. Han hade en om att alkohol fungerade som ett extremt uppåttjack för honom. Vi pratade om det, men det bästa sättet att göra det på är det vi gjorde, säger hon och fortsätter:

– Vi har ett ansvar, när man sitter oemotsagd i en och en halv timme och pratar. Han skulle inte kunna göra reklam för ett vin som han står bakom, han skulle inte kunna förtala en annan person och säga "Det här är en idiot som gjort det här mot mig" och påtala saker, vi måste vara sakliga. Det är att vara publicist, och så tänker vi i alla program. Mycket i Sommars program för det finns ingen som säger att "Det här stämmer inte".

Först vid slutet av programmet berättar Edward Blom att alkohol kan vara dåligt.

– Jag tror att varje människa har möjligheten att göra världen bättre, om den offrar sig själv och gör allt för sina medmänniskor. Det borde jag ha gjort, i stället för att mest rullat hatt och druckit punsch, säger han i programmet och fortsätter:

– Här måste jag inflika att jag i detta program berättat om allt härligt alkoholen lett till i mitt liv. Naturligtvis har den lett till många dumheter och saker jag ångrar mycket. Drick med måtta, och var rädda om er, särskilt om ni är unga.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.