Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Skavlan sänds för sista gången i SVT – det är flera år för sent

Fredrik Skavlan har gjort närmare 300 avsnitt av ”Skavlan”. Nu, den 3 december, sänds det sista avsnittet av pratshowen. Foto: Pillan Thelaus /Monkberry/SVT

”Skavlan” sänds för sista gången. Det är på tiden. 

Under julhelgen, närmare bestämt på annandagen, visar SVT en dokumentär med titeln ”Skavlan – en jättedålig idé”. Här ska, bland annat, berättas hur snacket gick inför det att pratshowen med Fredrik Skavlan hade premiär 2009. 

Pressmaterialet lovar ”samtal, minnesvärda ögonblick, skratt, tårar, överraskningar och oförutsägbara möten” liksom ”de obekväma och pinsamma situationerna” under de närmare 300 avsnitt som sänts sedan dess.  

Naturligtvis är det Niklas Källner som snackar med Fredrik Skavlan, för hur hade det sett ut om någon som inte arbetat med ”Skavlan” och som inte känner programledaren hade gjort en dokumentär om honom? Kanske hade något slags friktion uppstått, fast det passar väl inte i vad som på förhand pekar mot att vara en hyllningskontext. 

I vilket fall och särskilt eftersom jag inte sett specialavsnittet: Titeln säger mycket och passar som handsken. 

Aldrig har jag och säkert många med mig känt samma sorts hatkärlek till ett tv-program som när det gäller ”Skavlan”. 

Vi har tittat tack vare gästerna – de som har haft hand om programmets bokningar bör få flest applåder – men ständigt blivit överraskade av Fredrik Skavlans intervjuteknik, som sedan länge spelat ut sin betydelse i tv-sammanhang. 

Majoriteten av frågorna är förstås bestämda på förhand, vilket gör Fredrik Skavlans spelade pauser irriterande och meningslösa. Det har aldrig funnits anledning att plågsamt långsamt söka efter rätt ord eller värka fram frågorna; bristen på tempo och att fånga rätt följdfrågor har många gånger sänkt vad som kunnat bli intressanta intervjuer. 

Alla kan naturligtvis ha en dålig dag på jobbet, men med tanke på hur mycket ”Skavlan” klipper bort från varje intervjuerna finns anledning att fundera på varför tv-programmet inte oftare kunnat landa i något av större värde. 

Det var länge sedan ”Skavlan” fastnade i sitt eget format. 

Som utomstående har motståndet mot förändring varit förbluffande svårt att till fullo förstå och ett ok som programledaren inte lyckats bära. 

Att ”Skavlan” läggs ner först nu är flera år för sent. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Heddad Stiernstedt gör en av rollerna i ”Beforeigners” säsong 2, som har svensk premiär 5 december på HBO Max. Foto: Lars Olav Dybvig/HBO Max

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Beforeigners” – säsong 2 (5 december, HBO Max)

Första säsongen av norska ”Beforeigners” var förutsägbar, lagom rolig, platt, spännande, tråkig och allt däremellan. I säsong 2 har manusförfattarna Eilif Skodvin och Anne Bjørnstad samt regissören Jens Lien bättre koll på balansen, och får till mixen mellan humor och allvar. Hedda Stiernstedt gör en för handlingen viktig roll. 

”På spåret” (3 december, SVT)

Efter en härligt blåsig start – tacka Jason Diakité och Marcus Samuelsson för det – ska Dilan Apak och Moa Lundqvist kliva in i tävlingen för att möta Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson. Gästartist är Maja Ivarsson. Alltid något.

”En hederlig jul med Knyckertz” (pågår, SVT Barn, SVT Play)

Mysig, så klart, om än en aning tillrättalagd jämfört med böckerna. Ändå: ”En hederlig jul med Knyckertz”, årets julkalender i SVT, passar till frukosten, både för vuxna och barn. Missa inte Gizem Erdogans genomborrande blick och formuleringsglädjen som stundvis finns i dialogen. 

”Idol” (3 december, TV4)

Två i stället för en låt, och fyra deltagare ska bli två. Spänning? Kanske inte, men just det har mindre betydelse än alla förståsigpåare inbillar sig. Efter många år och flera direktsändningar har ”Idol” landat i en lunk som styrs förträffligt av Pär Lernström. Förstör inte denna, TV4. Vägra bryta upp och försöka snabba på. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”La casa de papel” – säsong 5, del 2 (3 december, Netflix)

Och så är det dags för denna spanska actionopera att gå i mål. I skrivande stund har jag inte sett avsnitten. Bekräftat: Det blir en spinoff om rollfiguren Berlin med premiär 2023.

”Dagbok för alla min fans” (3 december, Disney Plus)

Jeff Kinneys bokserie har blivit animerad film. Först ut är debuten, ”Gregs bravader”. Brady Noon gör rösten till huvudpersonen, Ethan William Childress ger liv åt Rowley. 

”The Lost symbol” (6 december, C More)

Serie inspirerad av Dan Browns roman, så i fokus finns förstås Robert Langdon, här spelad av Ashley Zukerman och aldrig har väl mansplaining fått ett så tydligt ansikte.