Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är The Box på Viaplay med Anna Friel, Alexander Karim och Peter Stormare

Alexander Karim och Anna Friel gör huvudrollerna i ”The Box”, en originalserie på Viaplay av Adi Hasak. Foto: NENT Group

Religion, psykisk ohälsa, kärlek. I Viaplays ”The Box” får allt och lite till plats. 

Motstånd är aldrig fel. En tv-serie ska och bör utmana den som tittar. Att däremot skruva ihop en handling som är som tagen ur luften bara för klurighetens skull kan innebära problem. 

”The Box”, en av Viaplays senaste i en jämn ström av nya originalserier, har lite svårt att hålla balansen under sju avsnitt. Här finns mycket att plocka isär och fundera på. När man försöker sätta ihop bitarna igen blir det svårare. Det är som att upphovsmannen Adi Hasak velat trycka in så mycket han bara kan i varje avsnitt; religion, psykisk ohälsa, mysticism, korruption, vänskap, kärlek och moderskap. Att se serien två gånger hjälper. Då kan man ta med sig ledtrådarna från första avsnittet för att bättre lägga det pussel som är seriens fragmentariska berättande. 

Som fundament finns en mordutredning. En kvinna förhörs. Från det skruvas handlingen mot det övernaturliga, fast med en enträgen fråga: Vad händer på ”riktigt” och vad sker inne i Sharon Picis huvud? Tolkningsutrymmet är enormt, vilket jag uppskattar. Många kommer tycka annorlunda. 

Anna Friel gör rollen som Sharon Pici, hon som beskrivs som drottningen av förhörsrummet. Vi får höra om posttraumatiskt stressyndrom, om en son som Sharon vill ska lära sig kampsport, om ett äktenskap nära ”the seven-year itch” och ana vad som är mer än en yrkesgemenskap med kollegan Thomas Lovell, spelad av Alexander Karim. 

Friel är den i seriens ensemble som får mest plats och svängrum i gestaltningen. Stora känsloutbrott samlas med detaljerat skådespeleri, i vilket mimspel och kroppsspråk blir det som tittaren ska vara uppmärksam på.  

Detta blir än mer viktigt eftersom ”The Box” begränsar sig visuellt. Seriens sju avsnitt utspelas uteslutande på en polisstation och i ett antal rum i densamma. Effekten av det instängda och trånga speglar huvudpersonens känslor, medan det repetitiva i handlingen pekar mot på den mardröm – verklig eller ej – Sharon Pici befinner sig i.

Filmfotografen Gustav Danielsson utnyttjar förutsättningarna till fullo. Kamerans placering och vad den väljer att fokusera på lyfter fram utplacerade saker i en annars stram scenografi. På det är produktionsdesignen sådan att berättelsen blir tidlös. Markörerna för när och var är få, vilket skapar känslan att man som tittare kliver in i en bubbla. 

Om det är bra eller dålig kommer dagsformen avgöra. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”The Box” finns på Viaplay. Adi Hasak är seriens upphovsman och huvudförfattare, medan Steve Shill och Johan Brisinger regisserat de sju avsnitten. På rollistan finns Anna Friel, Alexander Karim, Peter Stormare, Olivia Grant, Shaq B. Grant, Letitia Hector och Nina Yndis. ”The Box” produceras av Viaplay Studios, med stöd av Night Train Studios. Producent är Cecilia Norman Mardell.