Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

SVT bekräftar Raoul – ny dramaserie regisserad av Måns Herngren

SVT och SF Studios utvecklar, i samarbete med tyska Beta Film, dramaserien ”Raoul”. Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren har skrivit manus till de sex avsnitten, som Herngren ska regissera. Foto: Daniel Matsuda/SVT

SVT planerar en dramaserie om Raoul Wallenberg regisserad av Måns Herngren. De sex avsnitten ska börja spelas in 2022. ”Det här är en oerhört stark historia om medmänsklighet”, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama. 

SVT bekräftar nu att man tillsammans med SF Studios och i samarbete med tyska Beta Film utvecklar ”Raoul”, en dramaserie om diplomaten Raoul Wallenberg. 

Upphovsmän och manusförfattare är Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren. Herngren kommer regissera de sex avsnitten, som har planerad inspelningsstart 2022. Ännu finns inget premiärdatum eller bekräftade namn för rollistan. 

I en gemensam kommentar säger upphovstrion:

”Berättelsen om Raoul visar vad vi människor kan åstadkomma när vi följer vår medmänsklighet och övertygelse om människors lika värde. Men Raoul, som vägrade att överge sina medmänniskor, kom själv att bli övergiven – både av sitt land och av släkten Wallenberg. Detta ger fler dramatiska dimensioner till denna starka hjältehistoria.”

När SVT ska beskriva vad som väntar i serien skriver man: ”Raoul föddes in i den mäktiga finansfamiljen Wallenberg, men blev aldrig insläppt i familjens affärsimperium. Han sågs som en sorglös och socialt begåvad man, och skämtade själv ofta om hur feg han var. Men när han stod inför det avgörande vägskälet i sitt liv valde han ändå den väg som skulle komma att kräva ett oerhört mod.”

Vidare: ”När Tyskland 1944 ockuperar Ungern och den sista stora judiska befolkningen hotas av förintelse, får Raoul ett uppdrag i en hjälpinsats för att skydda de ungerska judarna. Raoul hittar sin väg. Han drivs av en stark medkänsla, men hoppas också på en utlovad plats inom Wallenbergimperiet om han lyckas, och under några månader räddar Raoul med okonventionella metoder tiotusentals judars liv.”

Till sist: ”Men priset han får betala för sina gärningar blir högt. I slutet av kriget grips Raoul Wallenberg av sovjetiska myndigheter och försvinner.”

Harrie, Herngren och Vallgren har tillsammans med SF Studios köpt rättigheterna till Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Biografen fungerar som ett slags fundament för serien. 

Susann Billberg är Head of TV Drama på SF Studios och säger: 

”Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an detta projekt tillsammans med några av Sveriges främsta talanger. SF Studios har en ambition att berätta stora historier som berör en bred publik. Denna berättelse om Raoul Wallenberg är alltid viktig att bli påmind om och får aldrig glömmas.” 

Anna Croneman, programchef på SVT Drama: 

”Det här är en oerhört stark historia om medmänsklighet. Men mest av allt är det en berättelse om hur en enskild person, med stort civilkurage, kunde komma att betyda så oerhört mycket för så många människors öde. Vad kan idag vara mera relevant att berätta än just det?”.

”Raoul” produceras av SF Studios med producent Tobias Åström i samproduktion med SVT samt Harrie, Herngren och Vallgren, i samarbete med Beta Film. Serien utvecklas med stöd från Kreativa Europa MEDIA. Beta Film är seriens internationella distributör.

Ännu finns inget premiärdatum för ”Raoul”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program