Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Tiger king 2 på Netflix med Joe Exotic, Carole Baskin och Jeff Lowe

Tiger king 2” hade premiär 17 november på Netflix. Eric Goode och Rebecca Chaiklin är dokumentärseriens upphovsduo och har även regisserat de fem nya avsnitten. På bilden: Joe Exotic. Foto Netflix

Usch. ”Tiger king 2” är förolämpande tv. 

Pengar, stora egon och individualism. 

En studie av udda personer i det amerikanska samhällets utkant. 

Det var då och nu är nu. 

För ”Tiger King: Mord, kaos och galenskap” hade Eric Goode och Rebecca Chaiklin samlat material i flera år. De kunde klippa sin dokumentärserie så att perspektiven skiftade och spänning skapades. 

Nu, med ”Tiger King 2”, har duon långt från samma gruva att gräva ur. Minns att första omgångens avsnitt hade premiär i mars förra året. På det har arbetet med ”Tiger King 2” säkerligen försvårats av pandemin, samtidigt som Joe Exotic, den mest färgsprakande i dokumentärseriens persongalleri, sitter i fängelse. 

Ändå kommer en uppföljare. Den är, mer eller mindre och nära nog rakt igenom, meningslös. 

I stället för att fokusera och koncentrera serien kring ett tema eller några fåtal personer verkar Eric Goode och Rebecca Chaiklin ha velat ha med allt som går att ha med. Resultatet ger föga och upplevs ofta som ytligt skvaller och skitsnack. Uppseendeväckande saker påstås fast att bevis saknas samtidigt som det som sägs får falla ner på golvet för att nästa ”personlighet” ska få sin stund framför kameran. 

En sliskig känsla kryper snabbt på den som tittar. Att se Joe Exotics nemesis Carole Baskin läsa högt från sina dagböcker är inte underhållande utan sorgligt, då hon hävdar att hon bland annat gör det för att bevisa sin oskuld gällande försvinnandet av maken Don Lewis. Vill någon vältra sig detta och därmed uppleva självcentrerad tragedi, varsågod, allt finns sedan länge på YouTube. 

”Tiger king 2” börjar med att berätta om konsekvenserna för flera av de medverkande i första säsongen. Ett slags ”vad hände sen”-grepp som serien borde ha dykt djupare i. 

Vad händer när excentriska personligheter, många gånger utan sans och vett, blir globala kändisar? 

Hur påverkas de när karusellen går snabbare och de tror sig ha sin version av den amerikanska drömmen inom greppbart avstånd? 

Vilka blir följderna när allt kraschar? 

I stället för svar: En svajig true crime-serie som inte vet vilken fot den ska stå på som lämnar tittaren med uppfattningen att alla involverade blir utnyttjade på ett eller annat sätt. 

”Tiger king 2” är en tv-förolämpning på fem avsnitt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Tiger king 2” hade premiär 17 november på Netflix. Eric Goode och Rebecca Chaiklin är dokumentärseriens upphovsduo och har även regisserat de fem nya avsnitten. Bland de medverkande finns Joe Exotic, Carole Baskin, Jeff Lowe, Tim Stark, Allen Glover och James Garretson.