SPOILER ALERT

Så bra på Dexter: New Blood med Michael C Hall på Paramount Plus

”Dexter: New Blood” sänds på Paramount Plus I Sverige. Här syns Michael C. Hall och Jennifer Carpenter på en bild från serien. Foto: Seacia Pavao/SHOWTIME

Snark. ”Dexter: New blood” följer en förlegad mall och blir snabbt tråkig. 

Skulle ”Dexter: New blood” vara intressant om det var en helt ny serie utan åtta säsonger bakom sig? 

Tveksamt. 

Och om så vore det ändå inget att prioritera. 

Redan efter första avsnittet kan man ana sig till hur seriens stora linjer kommer ritas och fram till avsnitt fyra, det antal som funnits tillgängliga för recension, överraskar inget. I stället är ”Dexter: New blood” ett slags upprepning av berättartekniska grep som serien använt sig av tidigare och som nu ger föga. Vi kan det här och vi vet det där och det blir snabbt tråkigt. Det är, åtminstone inledningsvis, som att alla bakom serien medvetet glömt det ”new” som finns i titeln. 

Med det sagt: ”Dexter: New blood” är kompetent gjord och håller hårt i sin förlegade mall. Gillar man ”Dexter” är det omöjligt att bli besviken, vilket väl är något att greppa tag i. 

Nu, i ”Dexter: New blood”, bor Dexter Morgan i en mindre stad som bäst beskrivs som en vintrig dröm. Dexter har tagit namnet Jim Lindsay, med stor sannolikhet som en hyllning till Jeff Lindsay, han som skrev romanen som serien baseras på. 

”Jim” dejtar polischefen Angela, spelad av Julia Jones, och lever ett till synes normalt liv. Pengar får han tack vare affärsjobbet där det självklart säljs knivar och gevär. Lustigt, men knappast hastigt, börjar saker hända. Stillheten bryts och med det gör även Dexters son Harrison entré. 

Gäsp. 

Trots det glider man med. Utmaningen är ju minimal. Till viss del beror det på Jennifer Carpenter, tillbaka i rollen som Dexters syrra Debra. Nu levande i huvudpersonens fantasi kan hon ta ut svängarna. Emellanåt känns dynamiken mellan Carpenter och Michael C. Hall som under de fyra första säsongerna av ”Dexter”, vilket, så här i efterhand, också är det som trivs bäst i minnet. 

Som eftergift till ”Dexter”-fansen och alla som avskydde seriens originalslut kommer ”Dexter: New blood” med stor sannolikhet ge en befriande känsla av avslut. I övrigt finns få anledningar att se serien. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Paramount Plus

# ”Dexter: New blood” hade svensk premiär 8 november på Paramount Plus. På rollistan finns Michael C. Hall, Clancy Brown, Jack Alcott, Julia Jones, David Magidoff, Alano Miller, Johnny Sequoyah och Jennifer Carpenter. Clyde Phillips är seriens showrunner, medan Marcos Siega och Sanford Bookstaver regisserat.